China is een land waar je uitstekend per trein doorheen kunt reizen. Wij leggen alle trajecten tijdens onze rondreis af met dit voertuig. Het liefst zelfs met de bullettrein; een snelheidsduivel die ruim 300 kilometer per uur haalt.
NVO’tje
Het treinreizen is een leuke manier om het land en de bevolking beter te leren kennen. Want ook de locals reizen per spoor het hele land door. Chinezen hebben een heel eigen manier van reizen; voor de kortste treinrit gaat er minimaal één volledig gevulde boodschappentas aan etenswaar mee. Nog geen 10 minuten na vertrek zit men al lekker aan een NVO’tje; Noedels Voor Onderweg. Het is een heus picknickuitje, dat treinreizen.
Eénkindpolitiek
Wandelend over de treinperrons kan één ding je niet ontgaan; het diepgewortelde éénkindbeleid in China. In 1979 werd deze maatregel ingevoerd om de overbevolking in China in te perken. Elk koppel mocht vanaf toen nog maar één kind krijgen, een tweede kind werd strafbaar. Er zijn verhalen bekend van gedwongen abortus en sterilisatie, ondanks dat dit illegaal was in China. Bovendien volgde voor een tweede nakomeling een boete en kreeg de familie geen overheidsgeld voor de scholing van het kind. Sommige families wrongen zich in allerlei bochten om ervoor te zorgen dat hun enige kind een jongetje was, vooral in gebieden waar het nageslacht hard mee diende te werken op het land. Pas in 2013 kwam er een versoepeling waarbij bepaalde minderheden op het platteland een tweede kind mochten nemen indien de eerste telg een meisje was.
Deze politiek werkte; binnen 10 jaar werd het geboortecijfer gehalveerd. Om de sterke vergrijzing en een tekort aan arbeidskrachten te voorkomen, geldt er sinds 2015 een tweekindpolitiek in China. Toch zien we nog maar weinig koppels met een tweede koter in de treinen en op de perrons, het nieuwe beleid moet nog wat bezinken.
De Avatar bergen in Zhangjiajie
Niet alle treinen gaan sneller dan het licht; onze trein naar Zhangjiajie boemelt traag door het landschap waardoor we er 12 uur over doen vanuit onze vorige stop in Luoyang. We hebben de pech dat alle bedden in deze nachttrein al bezet waren toen we boekten, dus zitten we een volle nacht rechtop op een zeer oncomfortabele bank in de derde klasse. Je moet er iets voor over hebben…
En dat hebben we, want Zhangjiajie is de stop waar we erg naar uit hebben gekeken; hier liggen de betoverende Avatar bergen! Iedereen die de film Avatar (2009) heeft gezien, weet waarover het gaat; pilaren van karstgesteente die honderden meters uit de aarde omhoog rijzen, op de top begroeid met dennenbomen. De rotsformaties zijn zo sprookjesachtig dat ze zijn gebruikt als decor en inspiratiebron voor de populaire Avatar film.
Wandelen over ’s werelds hoogste glazen klifpaden
Het berggebied bij Zhangjiajie is uitgestrekt en we trekken meerdere dagen uit om de highlights te verkennen. We nemen ’s werelds langste kabelbaan (7 kilometer lang) naar Tianmen Mountain, waar je kunt wandelen over klifpaden die op 1430 meter hoogte aan de bergwand zijn vastgespijkerd.
Enkele paden hebben een glazen bodem, zodat je bijna 1,5 kilometer ver de diepte in kunt kijken! Huiveringwekkend, helemaal voor iemand met hoogtevrees… ware het niet dat een dikke mistlaag het zicht belemmerd op de dag dat wij deze berg bezoeken. Als een stel koele kikkers flaneren we over ’s werelds hoogste glazen klifpad, geen greintje angst. Als we later foto’s terugzien van het wandelpad zonder de mist, begint het ons alsnog even te duizelen…
Klimmen en klauteren in de bergen
In de dagen erna bezoeken we het Zhangjiajie National Forest Park, met ruim 3000 karstpilaren in een dicht bebost gebied. We maken prachtige wandelingen door de bergen en klauteren alle pieken op om versteld te staan van het uitzicht. Soms klimmen we via gammele ijzeren trappetjes langs een karstpiek omhoog en zijn we zo betoverd door het landschap, dat we even vergeten dat je wel heel ver naar beneden kunt vallen als die roestige trap het begeeft. Maar de meeste faciliteiten in het natuurpark zien er gelukkig solide uit, waaronder de Tianzi Mountain kabelbaan die je regelrecht tussen de karstbergen door mee omhoog neemt en een heuse glazen lift die maar liefst 330 meter langs een bergwand omhoog sprint.
Hoogste glazen hangbrug in Zhangjiajie
Maar de grootste highlight in Zhangjiajie missen we; de immense Glazen Brug, de langste en hoogste ter wereld, is al bijna een jaar af maar nog steeds gesloten. We lezen in allerlei populaire reisblogs dat deze belachelijk enge glazen hangbrug al lang en breed te bewandelen is, maar niets blijkt minder waar als we aankomen in het nationale park. Wegens veiligheidsredenen is de brug nog niet geopend en weet niemand wanneer dit gaat gebeuren. Exact één week na ons bezoek is het eindelijk echt zover, en wordt de 430 meter lange en 300 meter hoge glazen brug in Zhangjiajie officieel geopend. Tsja, je kunt niet alles hebben.
Wil jij het Avatar natuurpark bezoeken? Neem een kijkje op de pagina over Zhangjiajie voor foto’s en handige info!
4 reacties
Erg interessant om te lezen over jullie belevenissen!! Ik wist nog niet zoveel over China..
Jammer van de grote glazen brug; dit was in Nederland ook in het nieuws. Maar zo te horen beleven jullie al heeeel veeeeel super gave dingen ;-)!! Geniet!! X Marcella
Dankjewel Marcella! Super leuk dat je onze verhalen volgt. Inderdaad we baalden wel ene beetje van die brug, maar anderzijds… een week later was hij alweer gesloten omdat er teveel mensen op af kwamen. Wie weet gaan we nog een keertje terug!
Heel fijn weekend, liefs!
Wat een vreselijke mooie en gave reis maken jullie
Dankjewel Klaas! Het is een wereldse reis 😉