Na twee weken verlaten we Mongolië en beginnen we aan het laatste deel van de Transmongolië Express; de trein van Ulaanbaatar naar Beijing. We verkeren 30 uur lang in leuk gezelschap van een Brits koppel met wie we de coupé delen.
Net als bij eerdere grensovergangen, is ook de grens tussen Mongolië en China tijd-absorberend, niet in de laatste plaats vanwege het wisselen van het onderstel van de trein. Omdat Mongolië een ander soort spoorrails heeft dan China, wordt bij de grens de gehele trein met machines omhooggetild, terwijl je er nog in zit. In een grote loods wordt vervolgens het Chinese onderstel onder de trein geschoven, vastgemaakt et voilà, de trein is klaar om China binnen te reizen.
Na zo’n 1600 kilometer, inclusief een rit door ruim 60 tunnels, komen we aan bij het eindstation; Beijing. Hier gaat ons avontuur door China gewoon verder, maar voor veel treinreizigers wacht het vliegtuig terug naar huis, na natuurlijk enkele dagen in de Chinese hoofdstad te hebben vertoefd.
Beijing, een mix van uitersten
Beijing is dynamisch, gigantisch, gejaagd, heet, smoggerig, druk, luidruchtig, statig en vooral imponerend. Een mix van uitersten. Vooral in de zomer als het 34 graden Celsius is, de smog als een dik wolkengordijn over de stad hangt, geheel China zomervakantie heeft en mensen elkaar verdrukken in de rijen bij de toeristische attracties. Maar wanneer ook de eeuwenoude historie, de majestueuze bouwwerken, verscholen hutongs, bedrijvige straatjes, een zeldzame smog-vrije blauwe hemel en het fabelachtige lokale eten zoveel indruk maken dat je je frustratie over de minder goede ingrediënten van deze stad ook snel weer vergeet.
We dwalen een week door Beijing en vergapen ons aan de Verboden Stad en het Zomerpaleis, verwonderen ons bij rijk versierde tempels, smikkelen van het street food en hiken over de machtige Chinese Muur.
Kleurrijke straten in Pingyao
We boeken een Chinese bullettrein, die snelheden haalt van ruim 300 kilometer per uur, naar Pingyao. Dit charmante historische stadje met ‘slechts’ een half miljoen inwoners, voor Chinese begrippen bijna een gehucht, heeft een autovrij stadscentrum dat op de Unesco Werelderfgoedlijst pronkt. En niet zonder reden; eeuwenoude stadsmuren bakenen de knusse straatjes af die worden opgesierd met stralende rode lampionnen. Dít is het China dat je van de ansichtkaarten kent. Pingyao is een aangename stop met verrukkelijke restaurants; echt ‘even op vakantie’ binnen je rondreis in het verder zo hectische China.
Terracotta leger in Xi’an
De comfortabele sneltrein vervoert ons verder naar het zuiden, tot we aankomen in Xi’an. Dit is de thuisbasis van het 2000 jaar oude Terracotta Leger, één van China’s grootste archeologische pronkstukken. Bij het graf van de eerste keizer van China waken duizenden stenen soldaten en paarden, zij aan zij. Een deel van de levensgrote beelden is opgegraven en gerestaureerd, een ander deel ligt nog onder het puin. Volgens de verhalen geloofde de keizer dat hij na zijn dood verder zou regeren, dit leger zou daarbij van pas komen. Alle beelden zijn uniek; de rangen van de soldaten, gezichtsuitdrukkingen en kleding wijken elk enigszins van elkaar af.
Xi’an heeft nog meer highlights. We brengen een kleine week door in deze smeltkroes, die ooit het eindpunt van de beroemde Zijderoute markeerde. We fietsen over de stadsmuren, fotograferen de Giant Wild Goose Pagoda, genieten van het multiculturele Moslim Kwartier met zijn leuke voedselmarkt en werken tussendoor enthousiast aan onze GlobeHopper blogs en website, want ook dat moet gebeuren.
De combinatie van reizen en werken aan onze website vergt enige planning. Soms valt er ter plaatse zoveel te bekijken dat we het zonde vinden om een dag achter onze laptops door te brengen. Met of zonder werkend internet, wat in China overigens een klein drama is. Andere keren kijken medereizigers ons vreemd aan omdat we dagen achtereen aan het werken zijn terwijl de zon buiten volop schijnt en er een nieuwe plek wacht om verkend te worden. Dat hoort erbij, we plannen daarom op zoveel mogelijk locaties extra dagen in om aan de GlobeHopper website te kunnen werken. En dat werpt gelukkig zijn vruchten af; onze site wordt steeds drukker bezocht en we kijken elke keer vooral uit naar jullie reacties op onze Wereldreis Blogs, Facebook posts en Instagram foto’s!
China reisinformatie
4 reacties
Wow wat een prachtige reis! Net jullie blogs (en mooie website!) doorgelezen. Geweldige verhalen en superleuk die 360 video’s!!
Hi Fanny! Wat leuk dat je onze website hebt doorgelezen! Dankjewel voor het compliment en er gaan nog veel meer verhalen en video’s volgen 😉
De website raakt al goed gevuld en ziet (en leest) er goed uit! Mooi informatief ook. Goed bezig! X
Dankjewel! 🙂 Super leuk! Laat weten als je opmerkingen of aanvullingen hebt 😀