Mongolië

Mongolië is één van de meest diverse landen die we bezochten tijdens onze wereldreis. Uitgestrekte steppelandschappen met gers van nomadenfamilies, loslopende paarden en kamelen, de machtige Gobi woestijn, heldere meren, woeste gebergten, het culturele erfgoed van Genghis Khan, valkeniers en rendierhoeders. Hier vind je al onze reistips voor een rondreis Mongolië op een rij! Bekijk en vergelijk hier rondreizen en vakanties naar Mongolië van diverse reisorganisaties.

Mongolië staat garant voor avontuur. Niet ver buiten de hoofdstad Ulaanbaatar (Oelan-Bator) veranderen de geasfalteerde wegen in hobbelige zandweggetjes en soms in enkel een bandenspoor over de steppe, waardoor het onmogelijk is om zelf door het land te reizen. Gelukkig zijn er talloze tours en is het ook mogelijk om alleen een chauffeur met 4WD auto te huren, waardoor je gemakkelijk de ongerepte natuur in kunt trekken.

Mongolië in regio’s; volop diversiteit

Voor ons is Mongolië een spannende stop op de Transmongolië Express, het deel van de Transsiberië Express treinreis dat afbuigt richting China. Maar het indrukwekkende land verdient het zeker om als hoofdbestemming tijdens een vakantie bezocht te worden. De afwisseling in landschappen is enorm. Slapen doe je veelal in de traditionele ger, bij nomadenfamilies of in de iets meer toeristische (en meer comfortabele) kampen, ongeacht welke regio je kiest.

Bergen en valkeniers

West-Mongolië is de place to be voor reizigers die op zoek zijn naar mysterieuze gebergten met besneeuwde toppen. Het Altai gebergte, dat vanuit Rusland tot diep in Mongolië reikt, raakt hier de meest heldere meren. In dit gebied maak je kennis met de Kazakken, één van de vele Mongoolse stammen. De nomadische Kazakken zijn valkeniers en gebruiken de roofvogels bij de jacht.

Bergen en valkeniers
Rendier houders en diepe wouden

Rendierhoeders en diepe wouden

In Noord-Mongolië tref je een compleet ander landschap; uitgestrekte bossen die groeien op hoge bergen, het mooie Khuvsgul meer en het verreikende taiga-landschap. Hier wonen de Tsaatan; letterlijk ‘rendierfamilies’. Deze nomaden leven van hun rendierkuddes, volledig in harmonie met de natuur. Het Sjamanisme is hier daarom een belangrijke levensovertuiging.

Genghis Khan

In het grotendeels onbewoonde Oost-Mongolië vind je het rijke culturele erfgoed van één van ’s werelds grootste veroveraars; Genghis Khan (1162-1227). De bloeddorstige heerser verenigde de Mongoolse stammen en stichtte zo het Mongoolse Rijk; qua oppervlakte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis. Zijn rijk strekte zich uit van China tot aan de Donau. In het oosten van het land liggen vele historische en religieuze plekken die de geschiedenis van Genghis Khan tot de verbeelding brengen. Het landschap bestaat vooral uit steppe, vol met gazellen die hun dagen ongestoord in het serene gebied slijten.

Chengis Khan Oost Mongolie
Orkhon Waterval Riviervallei en yakhoeders

Riviervallei en yakhoeders

Centraal-Mongolië is snel te bereiken vanuit Ulaanbaatar en huisvest het Khangai gebergte, met pieken tot zo’n 3500 meter hoogte. Maar de grootste trekpleister is de Orkhon Vallei, waar de Orkhon rivier doorheen stroomt en de prachtige waterval en hot springs de mooiste bezienswaardigheden zijn. Naast de Unesco-geregistreerde Kharkhorin Monastery, een kloosterstad gebouwd in 1235 en ooit de hoofdstad van het Mongoolse Rijk vanwege de goede ligging aan de drukste handelsroutes. In dit gebied wonen ook de yakhoeders, die je nergens anders in Mongolië tegenkomt.

Sprookjesachtige Gobi woestijn

Het Mongoolse zuiden wordt gedomineerd door de uitgestrekte Gobi woestijn. Gobi betekent ‘droge plek’, maar tocht wordt dit landschap gezien als een ‘half-woestijn’. Gobi beschikt wel over een zandvlakte, de indrukwekkende Khongor Sand Dunes (die je kunt beklimmen voor een fantastisch uitzicht), maar bestaat verder vooral uit groene steppen en gebergten. Nomadenfamilies hoeden hun paarden, geiten en kamelen in deze woestijn en verhuizen elk kwartaal naar een nieuwe plek waar de vegetatie nog rijk is aan voedingsstoffen. Ter hoogte van de Flaming Cliffs zijn vele dinosaurusfossielen gevonden. Canyons en vergezichten vind je bij de Yol Valley en de White Stupa, welke alweer een stukje in de richting van Ulaanbaatar gelegen zijn.

Sprookjesachtige Gobi woestijn
Terelj National Park en Ulaanbaatar

Ulaanbaatar en Terelj National Park

Alle genoemde regio’s in Mongolië zijn te bezoeken als je een week of iets langer de tijd hebt. Wil je meerdere regio’s combineren, dan is een minimum van 2, 3 of 4 weken in Mongolië een ‘must’. Maar het land trekt ook veel reizigers die korter de tijd hebben, niet in de laatste plaats vanwege de Trans-Mongolië Express.

In Ulaanbaatar, een verrassend moderne stad mooi tussen de heuvels gelegen, kun je in een dag al veel zien. Korte bezoekers combineren de hoofdstad vaak met een trip naar het nabijgelegen Terelj National Park. Dit groene park wordt drukbezocht en biedt ger-kampen die een stukje meer toeristisch  zijn dan elders in Mongolië, maar het is een prima uitvalsbasis om kennis te maken met dit indrukwekkende land.

Vliegtickets naar Mongolië

Voor goedkope vliegtickets naar Mongolië adviseren we te kijken op de vliegticket-vergelijkingssites van Skyscanner of WTC.nl.

Hotels boeken in Mongolië

Het is verstandig om bij aankomst in Mongolië al een hotel of hostel geboekt te hebben in Ulaanbaatar.

Budget hotel/hostel: Sunpath Mongolia (privékamers en slaapzalen) of Zaya Hostel (privékamers)
Middenklasse hotel: Springs Hotel Ulaanbaatar of Ibis Styles Ulaanbaatar Polaris
Luxe hotel: Kempinski Hotel Khan Palace of Shangri-La Hotel Ulaanbaatar

Onze tips voor Mongolië:

Bestemmingen en bezienswaardigheden in Mongolië

Vakantie Mongolië boeken

Wil je zelf een vakantie Mongolië boeken? Kijk eens bij onderstaande Mongolië rondreizen en vakanties van Nederlandse reisorganisaties.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Vakantie Mongolië

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Hoe plan je een tour door Mongolië & wat kost het?

Praktische informatie voor vertrek Mongolië

Reisroutes Mongolië

Festivals in Mongolië

Transsiberië Express & Transmongolië Express

Hoe boek je goedkope vliegtickets voor je vakantie? 12 ultieme tips

Al onze blogs over Mongolië

Naadam Festival vieren in Mongolië

Naadam Festival Mongolië in 360 graden

Slapen bij een nomadenfamilie in Mongolië

Toeren door de Gobi Woestijn in Mongolië

Gobi Woestijn in 360 graden video

Ontdek ook de buurlanden van Mongolië

Rusland

China

Top 11 leukste bezienswaardigheden in Hongkong