Een moderne metropool, stad van de expats en een westers stukje Azië; dat gaat allemaal op voor miljoenenstad Hongkong. Dit zuidelijke stukje China bruist van de energie en zit vol indrukwekkende highlights. Bekijk de skyline vanaf Victoria Peak, bezoek de lichtshow in de Victoria Harbour, vaar met de Star Ferry door de haven en shop-till-you-drop bij de vele winkelcentra en markten. Maar ook de Peak Tram, de grote Boeddha op Lantau Island en het relaxte Kowloon Park zijn een bezoek waard.
Wist je bovendien dat je in Hongkong het goedkoopste Michelin-sterrestaurant ter wereld kunt vinden? Wij gingen er eten en smulden van de lekkerste dimsum-gerechten voor maar € 10,- per persoon. Lees onze tips als je ook eens in een Michelin-restaurant wilt eten voor de prijs van een hamburger.
Hongkong; van Britse kolonie naar Chinese regio
Hongkong maakt pas sinds 1 juli 1997 onderdeel uit van China. Tot 1997 was de stad een Britse kolonie. De Britten vestigden zich aan het begin van de 19e eeuw op een rotseiland voor de Chinese kust vanwege de opiumhandel. Ze smokkelden opium naar China, waar dit verboden was, via de Portugese enclave Macau ten zuidwesten van Hongkong. Onder druk van de Chinezen verboden de Portugezen de opiumsmokkel, waarna in 1839 de opiumoorlog uitbrak. Na afloop werd Hongkong Island officieel aan Engeland overgedragen.
Ook de tweede Opiumoorlog werd gewonnen door Groot-Brittannië, zodat vanaf 1860 ook het vaste land Kowloon onderdeel werd van Engeland. Sinds 1898 pachtten zij vervolgens de New Territories voor een periode van 99 jaar. Die pachtperiode verliep in dat bijzondere jaar 1997.
Het moderne en hedendaagse Hongkong
Hongkong is nu bijna dertig jaar een Speciale Bestuurlijke Regio van het communistische China. Bij de overdracht in 1997 werd afgesproken dat in de stad gedurende 50 jaar niet dezelfde wetten gelden als in China; ‘Eén land, twee systemen’. Bij de grens tussen Hongkong en China gelden dan ook strenge paspoortcontroles. Waar China strikte voorwaarden hanteert voor toeristenvisa, ontvang je in Hongkong bovendien zonder moeite een visum voor een verblijf van 3 maanden.
Wij ervaren Hongkong als een heel bijzonder stukje China. De metropool is een stuk moderner en westerser dan haar moederland. Bovendien is het er erg schoon, met afvalvrije straten en een smogvrije lucht. De afgelopen jaren heeft Hongkong helaas te maken gehad met toenemende invloed van China, wat heeft geleid tot politieke spanningen en protesten. Dit begon vooral met de invoering van de nationale veiligheidswet in 2020, die werd gezien als een beperking van de vrijheden die Hongkong onder het principe “één land, twee systemen” waren beloofd.
De prijzen in Hongkong liggen wel een stuk hoger dan in China. Lees daarom naast onze tips voor bezienswaardigheden in Hongkong ook de tips voor gratis & goedkope activiteiten, zo wordt je bezoek aan deze miljoenenstad een stuk vriendelijker voor je portemonnee.
Hoe lang heb je nodig om Hongkong te verkennen
Hongkong is een goede plek om je rondreis door China te beginnen of te eindigen. De stad wordt ook veel bezocht als stopover tijdens een doorreis naar Azië of Oceanië. Plan minimaal 2 á 3 volle dagen in om de belangrijkste highlights te kunnen zien. Het meest ideaal is een verblijf van 4 á 5 dagen, zodat je ook de leuke, minder bekende plekken kunt bezoeken. Hieronder lees je al onze tips voor een stedentrip Hongkong!
China / Hong Kong reisinformatie
De 11 leukste bezienswaardigheden in Hongkong: