Top 11 leukste bezienswaardigheden in Hongkong

Hongkong

Een moderne metropool, stad van de expats en een westers stukje Azië; dat gaat allemaal op voor miljoenenstad Hongkong. Dit zuidelijke stukje China bruist van de energie en zit vol indrukwekkende highlights. Bekijk de skyline vanaf Victoria Peak, bezoek de lichtshow in de Victoria Harbour, vaar met de Star Ferry door de haven en shop-till-you-drop bij de vele winkelcentra en markten. Maar ook de Peak Tram, de grote Boeddha op Lantau Island en het relaxte Kowloon Park zijn een bezoek waard.
Wist je bovendien dat je in Hongkong het goedkoopste Michelin-sterrestaurant ter wereld kunt vinden? Wij gingen er eten en smulden van de lekkerste dimsum-gerechten voor maar € 10,- per persoon. Lees onze tips als je ook eens in een Michelin-restaurant wilt eten voor de prijs van een hamburger.

Hongkong; van Britse kolonie naar Chinese regio

Hongkong maakt pas sinds 1 juli 1997 onderdeel uit van China. Tot 1997 was de stad een Britse kolonie. De Britten vestigden zich aan het begin van de 19e eeuw op een rotseiland voor de Chinese kust vanwege de opiumhandel. Ze smokkelden opium naar China, waar dit verboden was, via de Portugese enclave Macau ten zuidwesten van Hongkong. Onder druk van de Chinezen verboden de Portugezen de opiumsmokkel, waarna in 1839 de opiumoorlog uitbrak. Na afloop werd Hongkong Island officieel aan Engeland overgedragen.
Ook de tweede Opiumoorlog werd gewonnen door Groot-Brittannië, zodat vanaf 1860 ook het vaste land Kowloon onderdeel werd van Engeland. Sinds 1898 pachtten zij vervolgens de New Territories voor een periode van 99 jaar. Die pachtperiode verliep in dat bijzondere jaar 1997.

Het moderne en hedendaagse Hongkong

Hongkong is nu bijna 20 jaar een Speciale Bestuurlijke Regio van het communistische China. Bij de overdracht in 1997 werd afgesproken dat in de stad gedurende 50 jaar niet dezelfde wetten gelden als in China; ‘Eén land, twee systemen’. Bij de grens tussen Hongkong en China gelden dan ook strenge paspoortcontroles. Waar China strikte voorwaarden hanteert voor toeristenvisa, ontvang je in Hongkong bovendien zonder moeite een visum voor een verblijf van 3 maanden.

Wij ervaren Hongkong als een heel bijzonder stukje China. De metropool is een stuk moderner en westerser dan haar moederland. De Britse invloed is nog heel sterk merkbaar. Bovendien is het er erg schoon, met afvalvrije straten en een smogvrije lucht. Maar de prijzen liggen wel een flink stuk hoger dan in China. Lees daarom naast onze tips voor bezienswaardigheden in Hongkong ook de tips voor gratis & goedkope activiteiten, zo wordt je bezoek aan deze miljoenenstad een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Hoe lang heb je nodig om Hongkong te verkennen

Hongkong is een goede plek om je rondreis door China te beginnen of te eindigen. De stad wordt ook veel bezocht als stopover tijdens een doorreis naar Azië of Oceanië. Plan minimaal 2 á 3 volle dagen in om de belangrijkste highlights te kunnen zien. Het meest ideaal is een verblijf van 4 á 5 dagen, zodat je ook de leuke, minder bekende plekken kunt bezoeken. Hieronder lees je al onze tips voor een stedentrip Hongkong!

China / Hong Kong reisinformatie

Beste reistijd China: april, mei, september en oktober
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Skyscanner
Vliegtijd China: Tussen de 10 en 11,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: TUI of Koning Aap
Leukste reizen voor gezinnen: Local Hero Travel of Djoser Family
Visum China: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen China

De 11 leukste bezienswaardigheden in Hongkong:

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Gratis activiteiten in Hongkong

Van het oosterse Westen naar het westerse Oosten: Yangshuo en Hongkong

Top 3 in Hongkong

Bezoek Victoria Peak & maak een ritje met de Peak Tram

Wandelen en dieren spotten in Kowloon Park

Eet bij Tim Ho Wan; goedkoopste Michelin Sterrestaurant ter wereld

Reisroutes met Hongkong

Stedentrip Hongkong (of stopover)

Rondreis China; Stedenreis met volop cultuur

Rondreis China; Mooiste natuurgebieden en steden per trein

Ontdek ook de buurlanden van Hongkong

China

Vietnam

Laos