1. Wees flexibel in vluchtdata en ontwijk het weekend voor goedkope vliegtickets
Flexibiliteit kan een flinke besparing opleveren. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in het weekend willen vliegen? En dat sommige airlines niet dagelijks, maar bijvoorbeeld 4 keer in de week op bepaalde bestemmingen vliegen? Als jij één vertrekdatum selecteert, zoekt een ticketwebsite enkel op die datum. Kijk daarom ook altijd naar omliggende data.
Vliegen op een dinsdag of woensdag kan vaak goedkoper uitpakken, simpelweg omdat er al meer mensen een ticket hebben geboekt voor het weekend. Airlines werken met tariefklassen; zodra bijvoorbeeld de eerste 50 stoelen zijn volgeboekt in de allerlaagste tariefklasse, gaat de ticketprijs voor de volgende 50 stoelen omhoog. Het is dus meestal niet zo dat een ticket op een dinsdag goedkoper is dan op een zaterdag, maar de tickets voor het weekend zijn gewoon populairder.
Overigens komt het wel sporadisch voor dat er weekendtoeslagen gelden voor bepaalde tickets. Emirates Airlines belast bijvoorbeeld weekendtoeslagen door voor vluchten van vrijdag t/m zondag, naar bepaalde bestemmingen buiten Europa. Maar nogmaals; het gaat om sporadische gevallen.
Tot slot heb je te maken met laagseizoenen en hoogseizoenen; de ticketprijzen gaan flink omhoog in het hoogseizoen, vaak rondom de schoolvakanties. Ben jij in de gelegenheid om één of enkele dagen voor de schoolvakantie te vertrekken (of om de schoolvakanties geheel te ontwijken), dan kan dit flink in kosten schelen omdat het hoogseizoentarief dan nog niet is ingegaan.
Bij sommige vergelijkingssites zoals Skyscanner kun je bovendien zoeken op een gehele maand. Dat maakt het zoeken wat makkelijker.
2. Wees flexibel in de keuze van de luchthaven
Op diverse vergelijkingssites kun je, bij het invoeren van de bestemming, ook aanklikken dat je interesse hebt in ‘vliegvelden in de buurt’. Dit kan schelen in de prijs. Vlieg je bijvoorbeeld naar New York, dan zijn er 3 internationale luchthavens met elk hun eigen belastingen (die kunnen variëren) en bovendien eigen contracten met vliegmaatschappijen. Zou je bij voorbaat al één van deze luchthavens uitsluiten, dan beperk je de zoekresultaten voor je vlucht.
Zoek daarom ook zélf op andere luchthavens. Vertrekken vanuit Amsterdam kan soms duurder zijn dan wanneer je Brussel of Düsseldorf invult als luchthaven. Het loont om hier naar te kijken bij verre vluchten naar bestemmingen buiten Europa.
Voor vluchten binnen Europa kun je ook de bovengenoemde bestemmingen gebruiken, maar veel voordelige maatschappijen zoals Easyjet of Ryanair vertrekken vanaf de kleinere luchthavens. Kijk daarom ook naar vertrek uit Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht. Ook Weeze, nabij Düsseldorf, is een handige luchthaven van waaruit veel lowcost airlines vertrekken.
Maar pas op: soms ben je qua reistijd, treintickets, benzine- en parkeerkosten of eventuele taxi-kosten (bij belachelijk vroege vluchten) zoveel meer kwijt, dat een paar tientjes extra betalen voor een luchthaven dichtbij uiteindelijk voordeliger én veel fijner is.
3. Gebruik de beste vliegticket vergelijkingssites en ’trick de airline’ met land, taal en valuta
Er zijn talloze vliegticket vergelijkingssites. Maar welke zijn nou de beste én het voordeligst? Onze favorieten vind je hieronder op een rij.
‘Trick de vergelijkingssite’: bespaar veel geld door ze te slim af te zijn
Nog belangrijker: je kunt de luchtvaartmaatschappijen en vergelijkingssites om de tuin leiden! Zorg ervoor dat je bij elke vergelijkingssite de prijzen vergelijkt in andere landen. Pas bij Skyscanner het land van herkomst aan (bijvoorbeeld Duitsland i.p.v. Nederland) en verander vergelijkingssites als Tix.nl en Expedia.nl eens aan naar de Italiaanse variant, flighttix.it of zelfs de Thaise variant Expedia.com.th. Je zult zien dat de prijs voor exact hetzelfde ticket opeens een stuk minder kan kosten als je in een andere taal en/of locatie zoekt.
Dit is een truc die maar erg weinig mensen kennen, maar het werkt echt! Wij bespaarden tijdens onze wereldreis veel geld door deze tactiek toe te passen bij elk vliegticket dat we boekten.
Goedkope vliegtickets met Skyscanner
Skyscanner heeft als grote voordeel dat je ook kunt zoeken op ‘vliegvelden in de buurt’ én dat je zeer flexibel kunt zoeken op datum; je kunt in één keer een gehele maand afzoeken op goedkoopste vliegtickets. Tip: zorg wel dat je doorklikt na de eerste zoekresultaten. Soms zijn de allereerste ticketprijzen die je ziet niet actueel, zodra je doorklikt kom je erachter of dat goedkope ticket echt bestaat. En weet je nog niet waar je naartoe wilt? Vul dan bij bestemming ‘overal’ in en laat je verrassen. Verder kun je een ‘prijsalarm’ instellen zodat je bericht krijgt zodra de prijzen van de door jou gezochte vlucht wijzigen.
Goedkope vliegtickets met Google Flights
Google Flights lijkt op Skyscanner. Ook hier kun je gemakkelijk zoeken op de goedkope vliegtickets voor een gehele maand. En wil je een weekend weg binnen Europa maar weet je nog niet waarheen? Vul dan bij bestemming ‘Europa’ in en je krijgt de voordeligste opties te zien op een kaart. Bovendien kun je ook alvast de vliegmaatschappij van jouw voorkeur selecteren. Ook Google Flights geeft je de optie om een ‘prijsalarm’ in te stellen.
Goedkope vliegtickets met Vliegtickets.nl
Vliegwinkel.nl is één van de meest gebruikte zoekmachine websites in Nederland om voordelige tickets te zoeken. Vliegwinkel.nl heeft niet zoveel verschillende zoekfuncties als zijn concurrenten, maar is handig in gebruik.
Een andere veelgebruikte website is Tix.nl. Probeer altijd een paar verschillende zoekmachines uit als je op zoek bent naar goedkope vliegtickets, vaak krijg je verschillende resultaten.
Kijk op de site van de luchtvaartmaatschappij
Heb je een goedkoop vliegticket gevonden? Kijk dan ook altijd even op de officiële website van de vliegmaatschappij zelf om te zien wat het ticket daar kost, zoals op Emirates.com of Etihad.com of KLM.com. Soms kom je zomaar iets voordeliger uit, indien een vergelijkingssite een commissie doorberekent.
‘Trick de airline’: varieer land, taal en valuta & bespaar veel geld op je vliegtickets!
Vergeet ook hier niet om hetzelfde ticket ook te zoeken in het exacte land van herkomst, de taal en de valuta van de vliegmaatschappij. Bijvoorbeeld: tickets binnen Zuid-Amerika met vliegmaatschappij Avianca zijn op de Spaanstalige website van Avianca in de lokale valuta een heel stuk voordeliger dan op de Engelstalige site in Euro’s of Dollars. Op elke website is deze zoekmogelijkheid aanwezig.
Zorg verder ook dat je je huidige locatie op een Zuid-Amerikaanse bestemming hebt staan (in dit voorbeeld) in plaats van Nederland. Dit kun je bij bijvoorbeeld Avianca aangeven in de rechter bovenhoek.
4. Last minute vliegtickets bestaan (bijna) niet meer; boek op tijd
Toen ik bij een reisorganisatie werkte, was dit één van de meest voorkomende vragen; “komen er nog leuke last minutes vrij voor de vakantie?”. De tijd van de goedkope last minutes is helaas voorbij. En dat geldt helemaal indien je in de schoolvakanties reist. Natuurlijk zie je het nog wel eens in advertenties; last minute aanbieding, in knallende kleuren. Maar zodra je deze tickets echt wilt boeken, blijken de advertenties al gauw een lokkertje te zijn.
3 Maanden voor vertrek boeken buiten schoolvakanties
Wil je écht goedkoop uit zijn, boek dan op tijd! Maar wanneer ben je op tijd? Dat hangt af van de periode waarin je wilt reizen en van de bestemming. Reis je buiten de schoolvakanties, dan kun je vaak wachten met boeken tot circa 3 maanden voor vertrek. Je kunt zo in de gaten houden of er nog speciale aanbiedingen komen zoals bijvoorbeeld KLM Werelddealweken of andere specials.
Lees hieronder bij tip 5 verder indien je gebonden bent aan de schoolvakanties.
Prijsalarm instellen
Handig om te weten; bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je zo’n 11 maanden van tevoren je tickets boeken. Voor bepaalde drukke reisperioden, zoals de zomervakantie of de kerstvakantie, is op tijd beginnen met zoeken erg belangrijk om goedkope vliegtickets te kunnen vinden. Stel bij vergelijkingssites zoals Skyscanner een prijsalarm in, zodat je een melding krijgt als er een goedkoop ticket voorbij komt (zie tip 3).
5. Vliegen in de schoolvakanties? Lees hier wanneer je precies goedkope vliegtickets kunt boeken
Schoolvakanties zijn de meest populaire reisperiode, het hoogseizoen. Boek daarom zo vroeg mogelijk. Omdat de vliegtuigen van luchtvaartmaatschappijen toch wel vol raken in de vakanties, worden hiervoor vrijwel nóóit last minutes, aanbiedingen of andere specials gelanceerd. Dus:
Goedkoopste vliegtickets in de Zomervakantie?
Rond november/december van het jaar ervoor kun je de goedkoopste vliegtickets vinden. Boek je tickets het liefst vóór de Kerstvakantie aanbreekt, want dan gaan veel gezinnen zich oriënteren. Wacht je tot na de Vakantiebeurs (elk jaar in januari) dan zul je zien dat de ticketprijzen flink gestegen zijn omdat mensen volop aan het boeken slaan in december en januari.
Goedkoopste vliegtickets in de Kerstvakantie?
Probeer in januari of februari je goedkope vliegtickets alvast te boeken voor verre reizen buiten Europa.
Hou er ook rekening mee dat je bij reisorganisaties vaak vliegtickets vrijblijvend in optie kunt laten zetten; je ticket en bijbehorend tarief worden dan voor je gereserveerd, zonder dat je al een verplichting aan gaat. Opties zijn wel tijdelijk, de reisorganisatie geeft je een deadline voor wanneer je je beslissing moet maken. En uiteraard kun je bij zo’n organisatie je gehele vakantie laten verzorgen, niet alleen een vliegticket. Informeer naar de vrijblijvende optie bij de reisorganisatie, niet elke organisatie komt hier zelf mee.
Gaat het om (wintersport)vakanties binnen Europa, dan kun je wachten met het boeken van goedkope vliegtickets tot de (na)zomer.
Goedkoopste vliegtickets in de Voorjaarsvakantie, Meivakantie en Herfstvakantie?
Ook hier geldt; hoe eerder hoe beter. Probeer in elk geval 6 maanden van tevoren te boeken voor de voordeligste tickets.
Ben je in de gelegenheid om één of enkele dagen voor aanvang van de schoolvakantie te vertrekken? Dan kan dit flink schelen in de kosten omdat de hoogseizoentarieven dan nog niet zijn ingegaan. Probeer het maar eens uit: zoek je vliegtickets in het weekend dat de schoolvakanties ingaan en zoek daarna op 2 dagen eerder en een week eerder. Waarschijnlijk zie je grote prijsverschillen.
6. Maak gebruik van vliegticket aanbiedingen buiten de populaire vakantieperioden
Ben je voor je vakantie niet gebonden aan de schoolvakanties? Dan kun je wachten op specials en andere leuke vliegticket aanbiedingen. Veel luchtvaartmaatschappijen lanceren regelmatig aantrekkelijke vliegticket-deals. Zo heeft KLM de Werelddealweken, maar ook andere airlines hebben leuke specials. Vaak worden deze acties enkele maanden van tevoren aangekondigd. De meeste mensen boeken hun tickets dan 3 tot 2 maanden voor vertrek.
7. Maak een vlucht met een overstap voor goedkope vliegtickets
Vooral bij verre vluchten naar bestemmingen buiten Europa geldt dat vluchten met een overstap vaak een stuk voordeliger uitpakken dan rechtstreekse vluchten. En vluchten met 2 of 3 keer overstappen helemáál.
Zorg wel dat je een afweging maakt; een vlucht van 14 uur naar een plek in Azië kan al gauw oplopen tot 18 of 22 uur indien je 1 á 2 keer overstapt, inclusief de wachttijd op de luchthavens. Ga je een jaar backpacken? Dan maakt je dat wellicht niet zoveel uit. Maar is dit voor jou dé vakantie dit jaar en heb je hiervoor twee of drie weken de tijd? Bedenk dan dat je verre van uitgerust aankomt op je bestemming. Ook indien je met kinderen reist, loont het vaak om zo rechtstreeks mogelijk te vliegen.
Bovendien heb je in bepaalde landen te maken met visa of visawaivers (zoals de ESTA in Amerika) die je moet aanvragen en zijn er bepaalde luchthavens waar overstappen vrij complex is (zoals op het immense Heathrow in Londen; neem voldoende tijd voor je overstap omdat je vaak per bus naar een andere terminal moet reizen). Kortom: overweeg of de kostenbesparing de extra moeite waard is.
8. Boek een ‘slim vliegticket’ naar een andere luchthaven
Ga je ver op reis, dan kan het voordeliger uitpakken als je je vliegtickets ‘slim’ boekt.
Wil je bijvoorbeeld naar Australië en lijken de tickets duur uit te pakken? Kijk dan eens naar een retourtje Kuala Lumpur (Maleisië), Den Pasar (Indonesië) of Bangkok (Thailand) en zoek een los vliegticket met een goedkope airline vanuit deze bestemmingen naar Australië. Jetstar vliegt bijvoorbeeld heel voordelig heen en weer tussen Australië en allerlei Aziatische landen, en een ticket van Nederland naar Azië is nou eenmaal voordeliger dan Australië. Dat komt niet alleen doordat het dichterbij ligt, maar vooral doordat er meer concurrentie is op de bestemmingen in Azië. Bovendien kun je zo een leuke stopover maken van enkele dagen op een soms lange vliegreis.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Australië, maar ook als je op zoek bent naar goedkope vliegtickets in Noord- of Zuid-Amerika, Afrika, Azië, andere landen in Oceanië en zelfs sommige bestemmingen binnen Europa.
In het kort: zoek een goedkoop vliegticket naar een populaire bestemming (met veel concurrentie tussen vliegmaatschappijen) en zoek van daaruit een ticket naar je eigenlijke bestemming met een ‘lowcost airline’.
9. Hou rekening met bijkomende kosten voor bagage, maaltijden en stoelreserveringen
Veel vliegmaatschappijen bieden hun vliegtickets tegenwoordig aan zonder ruimbagage, maaltijden en/of een stoelreservering. Het komt steeds vaker voor dat je hiervoor moet bijbetalen. Vooral op voordelige vluchten binnen Europa, maar ook bij lowcost airlines voor vluchten binnen Azië of Zuid-Amerika. Controleer goed wat is inbegrepen en wat niet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en uiteindelijk alsnog duur uit bent.
10. Check de ticketvoorwaarden
De goedkoopste vliegtickets zijn vaak gebonden aan strengere voorwaarden dan de wat duurdere tickets. Dit heeft weer te maken met de al eerder genoemde tariefklassen (zie tip 1); er worden bijvoorbeeld 50 tickets verkocht voor € 200,- in tariefklasse Y. Daarna worden de volgende 50 tickets verkocht voor € 250,- in tariefklasse X. Meestal geldt; hoe voordeliger jouw ticket, des te strenger de voorwaarden. Bij tariefklasse Y mag je bijvoorbeeld niet je vluchtdata wijzigen. Wil je op een andere datum vliegen, dan moet je een geheel nieuw ticket boeken. Terwijl dat bij tariefklasse X misschien wel kan, tegen een vergoeding die lager is dan de kosten van een nieuw ticket.
Bedenk dus goed of je flexibele voorwaarden nodig hebt voor je ticket, dan is het uiteindelijk voordeliger om een hoger tarief te kiezen. Zoniet, ga dan voor het laagste tarief.
Ook een goede annuleringsverzekering kan voorkomen dat je straks in een vervelende situatie terecht komt; stel voor dat je de reis moet annuleren, dan krijg je je geld meestal niet terug indien je geen verzekering hebt. Met een goed dekkende annuleringsverzekering krijg je wél geld terug indien jouw reden voor annulering binnen de voorwaarden valt.
En heb je dan eindelijk dat voordelige ticket gevonden? Dan mag je deze 2 tips niet missen:
11. Check de veiligheid en het comfort van je luchtvaartmaatschappij
Het is geweldig om de goedkoopste vliegtickets te vinden na flink wat speurwerk op het internet. Maar; weet waar je mee vliegt! Ondanks dat vliegen anno 2018 super veilig is, zijn er nog steeds maatschappijen die op de ‘zwarte lijst’ staan. En soms is een vlucht met een veel betere airline maar een paar tientjes duurder.
De website Airline Ratings geeft sterren voor veiligheid (0 tot 7 sterren) en voor comfort (0 tot 4 sterren). En daarbij heel veel informatie over voorzieningen aan boord, passagiersrechten en de vliegtuigen zelf.
Wist je bijvoorbeeld dat Air Asia, een populaire airline in Azië, is op te splitsen in Air Asia Thailand, Indonesië, Maleisië, India en Zest (Filippijnen)? Air Asia ontvangt in het ene land 6 veiligheidssterren, en in het andere land slechts 2.
12. Bekijk de indeling van jouw vliegtuig op Seatguru
De exacte indeling van jouw vliegtuig is te vinden op de handige website Seatguru. Vul de naam van de vliegmaatschappij, het vluchtnummer en de datum in… en voilá, je krijgt het gehele vliegtuig op een plattegrond te zien. Enorm handig als je stoelen wilt boeken; je kunt precies zien bij welke stoelen je extra beenruimte krijgt en of je dicht bij de toiletten zit.
Met deze 12 tips ben jij klaar om de goedkoopste én beste vliegtickets te boeken die er op het internet te vinden zijn!
Vergeet niet dat je voor bepaalde landen een visum nodig hebt. Lees hier meer tips m.b.t. een visum aanvragen voor je vakantie of lange reis.