Geert Jansen en Jenny Meghoe in Australië
Geert Jansen en zijn vriendin Jenny Meghoe vertrokken 1 januari op wereldreis, met het plan om minimaal een half jaar te reizen. Hun woning in Rotterdam werd verhuurd en ze boekten een enkeltje naar Bangkok. Op het moment van de corona-uitbraak zaten ze in Australië. Daar kwamen ze voor lastige keuzes te staan:
“Na 7 fantastische weken in Thailand en Laos kwamen we aan in West-Australië. 19 Dagen lang ontdekten we met een 4WD-camper het stuk ten noorden van Perth. Daarna belandden we met een andere camper in Albany. In het zuidwesten van Australië, op 400 km van Perth.
Het was 17 maart en de verhalen uit Nederland over het Corona-virus werden wel behoorlijk heftig. Ook van een vriend die in het episch centrum in Italië (Lombardije) woont, kregen we flink wat mee. Lang hebben we gedacht dat we in Australië wel goed zaten. Maar toch begon het ook daar steeds serieuzere vormen aan te nemen.
Jenny en ik hadden er natuurlijk al wel over gesproken, maar we hadden tot dan toe zoiets van: als het echt zover komt, dan huren we gewoon weer voor 1 of 2 maanden een camper en gaan we lekker ergens in the middle of nowhere onze tijd uitzitten.
Maar na de verhalen uit Nederland en een gesprek met een vriendin uit Melbourne, die we eigenlijk een week later zouden opzoeken, gingen we toch wel twijfelen.
In de staat Victoria – waarin Melbourne ligt – werden al maatregelen genomen en we hoorden verhalen over het dichtgooien van staatsgrenzen en dat gebieden met veel inheemse bevolking hermetisch werden afgesloten.
Dat we niet meer naar Nieuw-Zeeland en Amerika konden (de volgende twee stops van onze reis) was ook wel duidelijk inmiddels.
Toen las ik ook nog een bericht op Facebook van de Consulaat-Generaal van Nederland in Sydney. Daarin stond dat – als je geen urgente redenen had om in Australië te blijven – er werd geadviseerd om huiswaarts te keren. Omdat we ook weer niet voor hele lange tijd vast wilden komen te zitten in Australië, ben ik toen gaan kijken hoe het ervoor stond met de beschikbaarheid van de tickets. Dat viel nog alleszins mee, dus we besloten er nog een nachtje over te slapen.
De volgende dag las ik twee Nederlandse artikelen over de paniek die in sommige landen aan het uitbreken was m.b.t. grenzen die dichtgingen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Ik ben toen toch nog eens gaan kijken naar de tickets en zag dat er inderdaad veel minder beschikbaar was.
Omdat we de laatste dagen ook merkten dat we niet echt meer konden genieten van het reizen – het virus hing een beetje als een donkere wolk boven onze reis – besloten we twee tickets te boeken. Vanaf Perth zouden we via Bangkok, met een tussenstop van 9 uur, en München naar Amsterdam vliegen.
Toen ik aan vrienden vertelde dat we terug zouden keren, kreeg ik van een vriend een bericht dat hij snel een internetonderzoekje had gedaan en je schijnbaar tijdens een pandemie het beste in Australië kunt zitten. Dat bracht ons toch weer even aan het twijfelen.
Maar omdat de knop al om was, besloten we toch terug te gaan. Uiteindelijk wil je in zo’n situatie gewoon dicht bij je familie en vrienden zijn. En achteraf kunnen we denk ik wel stellen dat we een goede keuze hebben gemaakt.
De terugreis was best wel eng omdat we merkten dat er heel weinig rekening werd gehouden met de 1,5 meter afstand waar wij al zoveel over hadden gehoord vanuit Nederland. We zagen wel veel mensen met mondkapjes maar daar was dan ook alles mee gezegd. Niet heel prettig dus.
Wat ons nog het meest heeft verbaasd, is dat er op Schiphol op geen enkele wijze kenbaar werd gemaakt (of werd gevraagd) dat wij in quarantaine moesten. Geen folder, geen informatiebord, geen controle. Helemaal niks. En dat terwijl wij 21 uur lang in drie vliegtuigen heel dicht op andere mensen hebben gezeten. Erg bijzonder, vonden wij.
Gelukkig zijn we inmiddels veilig thuis en zitten we in het vakantiehuis van mijn ouders in Ouddorp. De huurders in onze woning kunnen we er natuurlijk niet zomaar uitzetten. Maar op deze plek voelt het tenminste nog een heel klein beetje als vakantie. Hopelijk kunnen we hier nog even blijven.”
Foto:
Geert en Jenny – Selfie met een quokka op Rottnest Island, vlakbij Perth. Een quokka is een wallaby, een klein soort kangoeroe, dat in het zuidwesten van Australië voorkomt.