Alle praktische informatie over geldzaken en financiën voor je reis naar Thailand op een rij:
Munteenheid
In Thailand is de officiële munteenheid de Thaise baht. Eén bath bestaat weer uit 100 satang. Eén euro is circa 39 Thaise baht waard (2016), maar zorg dat je altijd de actuele koers nagaat voor je afreist. Dit kan via de website van het GWK.
Geld opnemen
Geld opnemen kan bij pinautomaten in steden en dorpen. Er zit vaak een maximum limiet aan geld opnemen van 20.000 baht. Transacties in het buitenland kosten vaak geld, de kosten variëren maar komen vaak neer op een paar euro per transactie. Neem daarom niet te vaak al te kleine bedragen op, maar zorg dat je ook niet met een fortuin op zak loopt. Verdeel de transacties bijvoorbeeld over jezelf en je eventuele reismaatje(s) om de kosten te beperken.
Zorg daarnaast dat je altijd wat geld op zak hebt, ga je enkele dagen de jungle in of van de gebaande paden af dan zul je niet altijd kunnen pinnen. Ook kleine guesthouses en hostels accepteren vaak bij voorkeur contact geld. Luxere hotels hebben vaak creditcard -en pin faciliteiten.
Creditcard
Gebruik van creditcard is zoals in veel andere landen verbonden aan hoge commissiekosten.Toch is het aan te raden tenminste één creditcard mee te nemen. In de meeste landen worden Mastercard en VISA geaccepteerd als betaalmiddel, dus kies één van deze type kaarten. Met je creditcard kun je in geval van nood in elk geval geld opnemen in steden. Zorg dat je ook de pincode van je creditcard weet, in het buitenland worden creditcardbetalingen vaak met pincode uitgevoerd. Bewaar je creditcard bij voorkeur niet bij je andere betaalmiddelen zodat je je card nog hebt mocht je bijvoorbeeld gerold worden.
Bankpas
Zorg voor vertrek dat je bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. Van groot belang omdat de meeste pinpassen tegenwoordig standaard alleen geactiveerd zijn voor Europa. Neem daarnaast je elektronische paslezer mee waarmee je in het buitenland bijvoorbeeld je saldo kunt nagaan en transacties kunt doen indien nodig.
Geld meenemen op reis
Je hoeft tegenwoordig voor nog maar weinig landen lokaal geld mee te nemen voor je vertrek. Begint je reis op Schiphol dan kun je zowel voor als na de douane geld wisselen of opnemen voor de meest gangbare landen. Beschik je nog niet over de lokale valuta, zorg dan dat je geld opneemt op de luchthaven na aankomst voor de eerste paar dagen.
Let wel op als je vermoeid na je vlucht je eerste valuta pint; buitenlandse geldautomaten geven je, in tegenstelling tot Nederlandse automaten, vaak eerst je geld en dan pas je pinas terug. Het zou jammer zijn als je reis al begint zonder pinpas, dus let op dat je altijd je pas uitneemt voordat je gaat.
Noodnummers
Zoals in elk land, spotten ook de zakkenrollers in Thailand een toerist vaak al van verre. Let op je spullen en zorg dat je voor vertrek het noodnummer van je bank, waarmee je je bankpas of creditcard kunt blokkeren, bij de hand hebt. Mocht je de pech hebben dat je gerold wordt, dan kun je in elk geval je passen direct blokkeren.
Machtiging bij langere reis
Ga je langere tijd in je eentje op reis (backpackers opgelet), zorg dan dat je thuis een bekende een machtiging geeft voor je bankrekening om bijvoorbeeld transacties voor je te doen mocht je pas niet werken of gestolen zijn. Het is altijd prettig als iemand thuis je bankzaken kan regelen. Natuurlijk wel iemand aan wie je je geldzaken toevertrouwt.