Zhangjiajie National Park

Zhangjiajie National Park

In het Zhangjiajie National Park in China stap je regelrecht in het filmdecor van Avatar. Duizenden karstpieken, op de top begroeid met bomen, domineren het sprookjesachtige landschap. Deze bijzondere spitse rotsformaties bestaan uit kalksteen en kwartsiet-zandsteen; een enorm compact en hard gesteente. Dit unieke landschap is nergens anders ter wereld te vinden en móet op je bucket list voor China. Ook vanwege de duizelingwekkende Glazen Brug (geopend in 2016) en spectaculaire kabelbanen in het park.

De mooiste highlights in het Zhangjiajie National Park

Het Zhangjiajie National Forest Park telt tientallen mooie plekken. De volgende plekken mogen in elk geval niet ontbreken in je planning: de langste Glazen Brug ter wereld over de hoge Zhangjiajie Canyon, de beroemde Avatar Mountain, de spectaculaire Tianzi Mountain kabelbaan, de bizarre Elevator die langs de berg omhoog gaat en een wandeling langs de pittoreske Golden Whip Stream.

Wandelen en klimmen in het Zhangjiajie National Park

Het nationale park is enorm groot. Je hebt zeker meerdere dagen nodig om de leukste plekken te kunnen zien; idealiter een dag of drie. Hou rekening met flinke wandelingen en een groot aantal trappen in het park, maar het uitzicht op alle toppen is fenomenaal. Om de wandelingen iets makkelijker te maken, kun je op sommige plekken kabelbanen of een lift omhoog nemen. Tussen de diverse gebieden en bezienswaardigheden rijden pendelbussen die zijn inbegrepen bij de entreepas. Vraag bij je hotel of guesthouse naar een kaart van het park, hierop staan de bezienswaardigheden en routes van de pendelbussen vermeld. Dit maakt het plannen een stuk gemakkelijker. Kijk ook bij ons advies voor een ideale planning en route voor je verblijf in Zhangjiajie.

Zhangjiajie; vroeger en nu

Het Zhangjiajie National Park werd in 1982 het eerste nationale park in China. Het park is onderdeel van de Wulingyuan Scenic Area. Vele duizenden jaren hiervoor was het gebied alleen bekend bij de drie lokale minderheden; de Bai, Miao en Tujia volkeren. Het park huisvest meer dan 3000 unieke plantensoorten en veel bijzondere diersoorten, waaronder salamanders, luipaarden en makaak-apen.

Vandaag de dag komen jaarlijks zo’n 20 miljoen bezoekers naar het nationale park. Het overgrote deel hiervan bestaat uit Chinezen. Zhangjiajie is bij buitenlanders pas bekend geworden door de film Avatar (2009). Nog steeds is het aantal buitenlandse bezoekers in verhouding gering, vooral omdat het vrij tijdrovend kan zijn om bij het park te komen (tenzij je het vliegtuig pakt naar Zhangjiajie). Wil je dus een unieke stop toevoegen aan je rondreis door China, dan mag die indrukwekkende park niet ontbreken in je reis!

Beste reistijd Zhangjiajie National Park

Het voorjaar en najaar zijn de beste periode om Zhangjiajie te bezoeken. Het is er dan een stuk koeler dan in de zomermaanden, bovendien is de herfst de droge periode.
Wij bezochten Zhangjiajie in de maand augustus. Mocht je flexibel zijn in je vakantieplanning, dan raden we de maanden juli en augustus af. Het is erg warm in die periode, wat het vele wandelen en klimmen bemoeilijkt. Maar de belangrijkste reden; deze zomermaanden zijn ook de vakantieperiode voor de Chinezen. En die komen in grote aantallen naar het park. De rijen bij de bussen, lift en kabelbanen kunnen erg lang zijn. Bovendien loop je in een soort optocht langs de populairste bezienswaardigheden, waaronder Avatar Mountain. Om de drukte iets te ontwijken, kun je naar plekken dieper gelegen in het park. Of bezoek het park pas in de middag, als de rijen korter zijn.
De winterperiode is niet aan te raden, wandelpaden kunnen glad zijn en sommige bezienswaardigheden zijn gesloten door sneeuwval. In februari zijn veel highlights bovendien gesloten voor onderhoud. Er gelden wel laagseizoenprijzen

Entree tickets Zhangjiajie National Park

De entreepas voor het Zhangjiejie National Forest Park bedraagt 248 Yuan voor een vierdaagse pas. Hiermee krijg je dus 4 dagen toegang tot dit park, inclusief gebruik van de pendelbussen binnen het park. Dit is de enige beschikbare pas; ook als je het park korter wilt bezoeken, dien je de pas te kopen voor 4 dagen. Deze pas is persoonlijk en wordt gelinkt aan je vingerafdruk, je kunt deze dus niet doorverkopen. Kinderen betalen 160 Yuan per persoon. De laagseizoenprijzen bedragen ongeveer de helft, maar deze periode loopt van 1 december t/m eind februari; in deze periode kun je het park beter niet bezoeken wegens de kou, sneeuw en gesloten attracties.

Niet inbegrepen bij de vierdaagse pas, zijn de volgende extra attracties:

– Glazen brug: 138 Yuan per persoon
– Berglift (Bailong Elevator, 330 meter hoogte): 72 Yuan enkele reis / 144 Yuan retour
– Yellow Stone Village Cable Car: 65 Yuan enkele reis / 118 Yuan retour
– Zhangjiajie Cable Car: 76 Yuan enkele reis / 152 Yuan retour
– Tianzi Mountain Cable Car: 76 Yuan enkele reis / 152 Yuan retour
– Ten Mile Gallery Tourist Train: 38 Yuan enkele reis / 52 Yuan retour

Al deze extra mogelijkheden zijn optioneel. Wij hebben alleen de Tanzi Mountain Cable Car en de Elevator gekozen, beide een enkele reis (omhoog). Verder hebben we één keer een taxi genomen in het park omdat de rij bij de gratis pendelbus enorm lang was, hiervoor betaalden we een paar Euro per persoon.

Wil je Zhangjiajie en graag met een tour bezoeken? Dit zijn onze tips (inclusief tickets):

  1. Boek een privé dagtocht naar Avatar Mountain en de ‘Glass Bridge of Zhangjiajie’. Inclusief: tickets voor het Zhangjiajie Nat. Park en tickets voor de glazen brug. Bekijk & boek hier.
  2. Entree tickets voor de Grand Canyon van Zhangjiajie & de Glass Bridge – met privé-autotransfer vanuit Wulingyuan Area Hotel (retour). Bekijk en boek hier.
  3. Groepstour: Dagtour naar Zhangjiajie Grand Canyon & Glass Bridge inclusief tickets. Bekijk en boek hier.
  4. Of bekijk hier alle tours naar Zhangjiajie en Tianmen Mountain.

Hotels bij Zhangjiajie National Park

Om dicht bij de ingang van het park te verblijven, moet je overnachten in het dorpje Wulingyuan. Onze tips:

Budget hotel/hostel Zhangjiajie:
Wij hebben geslapen in het Zhangjiajie Peakcap Backpacker Hostel: erg leuk en dichtbij het park. Ook het Wulingyuantuniu Youth Hostel is een goede keuze. (Beide met privékamers en gedeelde slaapzalen).
Middenklasse hotel Zhangjiajie:
Easy Stay Mountain View Hotel is een goed middenklasse hotel vlakbij de parkingang.
Luxe hotel Zhangjiajie:
No.5 Valley Inn is een mooie natuur-lodge dichtbij de westelijke ingang van het Zhangjiajie park. Het Pullman Hotel is een goede keuze indien je in Wulingyuan vlakbij de hoofdingang van het park wilt verblijven.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips in Zhangjiajie

Avatar Hallelujah Mountain – Zhangjiajie

Tianzi Mountain kabelbaan

Glazen Brug Zhangjiajie National Park