Verken de Hutongs; Beijings knusse steegjes

Hutongs Beijing

De hutongs van Beijing zijn de smalle, soms honderden jaren oude smalle steegjes die diep in de drukke stad verscholen liggen. Hier kun je het lokale leven van de Chinezen aanschouwen; mensen zitten voor hun huisjes op krukjes, maken een praatje met voorbijgangers, hangen hun was te drogen aan de elektriciteitskabels, verkopen zelfgemaakte lekkernijen op straat, spelen spelletjes op straat en eten een hapje op lokale geïmproviseerde terrasjes. Dit is een stukje écht China dat je niet mag missen.

Verder vind je in een groot aantal hutongs de traditionele siheyuan; een complex van vier gebouwen (woningen met meerdere gezinnen, winkeltjes en werkplaatsen) rondom een centraal pleintje, de ‘courtyard’. Alles is ommuurd, maar vaak kun je door een openstaande deur naar binnen kijken en vinden locals het niet erg als je vraagt (eventueel met gebaren en een glimlach) of je een kijkje mag nemen in de courtyard.

De hutongs van Beijing kwamen tijdens de Olympische Spelen in 2008 uitgebreid te sprake, omdat de regering veel steegjes wilde afbreken en er moderne woningen wilde plaatsen speciaal voor de Spelen. Dat is voor een deel gebeurd, maar gelukkig zijn veel hutongs bewaard gebleven.

Bezoek de hutongs

Enkele hutongs hebben zoveel naamsbekendheid gekregen, dat het heuse toeristische trekpleisters zijn geworden. Zoals bijvoorbeeld Nanluogo Xiang en Dashilan West Street. Maar ook Maoér Hutong en Fangjia Hutong zijn de moeite waard. De meeste wijken met hutongs liggen in en om het Dongcheng district. De meeste hotels en hostels in Beijing voorzien je na aankomst van een kaart waar de wijken en metrostations op vermeld staan (zo niet, schaf er ter plaatse één aan). Je kunt hier de metro naar toe nemen en in de wijk rondwandelen tot je verdwaald, vaak kom je zo de leukste plekjes tegen!

Andere tips in Beijing

Wangfujing avondmarkt met Chinees streetfood

Eet Peking Eend

Verboden Stad in Beijing ontdekken