Verboden Stad in Beijing ontdekken

Verboden Stad Beijing

De Verboden Stad is samen met de Chinese Muur dé trekpleister van Beijing. Deze keizerlijke stad, gelegen in het hart van Beijing, is het grootste paleizencomplex ter wereld en was maar liefst vijf eeuwen lang verboden terrein voor gewone stervelingen. Terwijl keizers, harems, paleismedewerkers en euneuchen hun decennia sleten in het besloten domein, hadden de burgers geen idee wat zich achter de muren van 10 meter hoog en 8 meter dik afspeelde. Hieraan dankt de Verboden Stad haar naam. Lees al onze reistips voor de Verboden Stad. 

De Verboden Stad werd gebouwd in de 15e eeuw in opdracht van Ming-keizer Yongle. Het enorme complex huisveste na Yongle nog 23 keizers (twee dynastieën lang), verspreid over vijf eeuwen. Het is China’s grootste erfstuk uit de periode dat de keizers de scepter zwaaiden.

Gelukkig kun je het complex tegenwoordig bezoeken en je vergapen aan de prachtige historische gebouwen, hofjes, hallen, paleizen, tuinen en galerijen.

Tickets voor de Verboden Stad

De ingang van de Verboden Stad ligt aan het Plein van de Hemelse Vrede, ofwel Tianmen Square. Recht onder het portret van Mao Zedong zit de ingang. Binnen koop je een entree ticket voor het Palace Museum (de Verboden Stad) of koop je ticket hier vooraf online.

Binnen de muren ligt een enorm complex waar je in principe de gehele dag kunt doorbrengen. Bedenk overigens dat slechts een deel van de stad toegankelijk is voor toeristen, ongeveer de helft is voor bezoekers gesloten. Gelukkig maar, want er valt al enorm veel te zien in het open gedeelte.

Tip: Neem bij je bezoek aan de Verboden Stad altijd je paspoort en visum mee. 

Ideale wandelroute door de Verboden Stad: wat mag je niet missen?

Wat je in elk geval niet mag missen bij je bezoek aan de Verboden Stad in Beijing, zijn de Ceramics Gallery, Hall of Supreme Harmonie, Hall of Middle Harmonie en Hall of Preserving Harmony. Indrukwekkend zijn de beelden van eeuwen die de wacht houden bij de trappen. Ook de Clock Exhibition Hall is de moeite waard, maar probeer hier om 11.00 of 14.00 uur te zijn als er een soort show plaatsvindt. Ga daarna naar Palace of Peace & Longevity en neem een kijkje bij de Nine Dragon Screen; een muur vol afbeeldingen van draken die bescherming zou bieden tegen boze geesten.

Bezoek vervolgens het Opera House, waar keizers eeuwenlang naar opera’s hebben gekeken. In dit gedeelte vind je diverse tuintjes en hofjes waar je even bescherming tegen de zon kunt zoeken op een warme dag.
Wandel vervolgens door naar de Palace of Heavenly Purity, Hall of Union en Palace of Earthly Tranquility. Vergeet ook niet de Imperial Gardens, de keizerlijke tuinen waar je de beroemde beelden van knielende olifanten kunt zien. Hop vervolgens aan de westzijde even binnen bij de Western Palaces. Zo beland je bij de North Gate van de Verboden Stad, waar de uitgang zich bevindt.

Uitzicht over de Verboden Stad vanuit Jingshan Park

In principe heb je de Verboden Stad nu gezien, maar zodra je de uitgang uitloopt, zie je recht voor je een heuvel met een kleine houten tempel erop. Dit is het Jingshan Park, een voormalige keizerlijke tuin. De heuvel kun je beklimmen voor een geweldig uitzicht over de Verboden Stad. Het is makkelijk te vinden; loop naar de voet van de heuvel en koop daar je ticket. Vervolgens een redelijke klim de trappen op. Bovenop tref je een tempel met een groot goudkleurig Boeddha-beeld en heb je een magnifiek uitzicht!

Praktische tips voor je bezoek aan de Verboden Stad in Beijing

  • De Verboden Stad is gesloten op maandag.
  • Probeer je bezoek zo vroeg mogelijk in de ochtend, na opening van de Verboden Stad om 8.30 uur, te plannen. Dat voorkomt lang in de rij staan voor een ticket en op warme dagen loopt de temperatuur in de ommuurde stad erg op. Zo kun je voor het heetst van de dag al een groot deel gezien hebben. Ook kan je online je ticket boeken en kan je de rij overslaan.
  • Ga bij voorkeur niet in het weekend, vooral als je in juli of augustus in Beijing bent. Dan hebben de Chinezen namelijk ook vakantie en trekt de stad in het weekend als snel zo’n 80.000 bezoekers per dag, in plaats van de ‘standaard’ 40.000 bezoekers.
  • Bezoek de stad dan op een smog-vrije dag, als je de keuze hebt. De warmte is dan draaglijker en je foto’s komen een stuk mooier uit.
  • Kosten per persoon: 60 Yuan van april t/m oktober, 40 Yuan van november t/m maart. Beschik je over een studentenkaart, dan krijg je korting.
  • Neem je legitimatiebewijs en visum mee, daar wordt om gevraagd bij het kopen van de tickets.
  • Wil je alles over de Verboden Stad te weten komen, dan kun je een audiotour doen voor 40 Yuan. Ook Nederlands is hierbij beschikbaar.
  • Binnen de poorten vind je restaurants en kun je water kopen, maar altijd tegen de hoofdprijs. Zorg in elk geval dat je wat water mee hebt voor de eerste uren.
  • Voor het uitzichtpunt na de uitgang van de Verboden Stad, Jingshan Park, koop je een apart ticket. Het is namelijk officieel geen onderdeel van de Verboden Stad. De kosten bedragen 10 Yuan.
  • Tijd: wij spendeerden ongeveer 5 uur in de Verboden Stad en zo’n 45 minuten bij het uitzichtpunt. Maar er zijn ook mensen die het in 3 uur redden, of er een hele dag over doen. Zorg in elk geval dat je voldoende tijd hebt om je bezoek te verlengen op drukke en warme dagen.

Andere tips in Beijing

Ontdek Nanluogu Xiang, de leukste steeg van Beijing

Wangfujing avondmarkt met Chinees streetfood

Verken de Hutongs; Beijings knusse steegjes