UXO Laos Informatiecentrum

UXO Laos bezoekerscentrum in Luang Prabang

UXO Laos zet zich in om niet-geëxplodeerde bommen uit de Tweede Indochina Oorlog te ruimen die in Laos terecht zijn gekomen. Hier in het informatiecentrum in Luang Prabang krijg je inzicht in de invloed die clusterbommen vandaag de dag nog hebben op het dagelijks leven van veel Laotianen en over de opruiming ervan.
UXO Laos ruimt de bommen, maar reist bijvoorbeeld ook langs de dorpen op het platteland om kinderen en volwassenen te wijzen op het gevaar van de bommen en hoe ze moeten handelen als ze een bom vinden.

Laos; het meeste gebombardeerde land ter wereld

Ondanks dat Laos niet in oorlog was tijdens de Vietnamees-Amerikaanse oorlog, is het tot op de dag van vandaag het meest gebombardeerde land ter wereld. Een belangrijke bevoorradingsroute voor Noord-Vietnam, de beruchte Ho-Chi-Minh-Trail, liep namelijk door de oostelijke jungle van het land. Amerika dropte tussen 1964 en 1973 maar liefst 270 miljoen clusterbommen op het neutrale Laos, om de Vietnamese sluiproutes te vernietigen. Dat zijn meer bommen dan Duitsland en Japan samen te verduren kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog wordt ook wel Amerika’s ‘Secret War’ genoemd. Een groot deel van de clusterbommen is nooit geëxplodeerd, waardoor vandaag de dag naar schatting nog 80 miljoen bommen in de Laotiaanse jungle en in landbouwgebieden verspreid liggen.

Pas recent, in september 2016, beloofde de toenmalige Amerikaanse president Obama 90 miljoen US Dollar aan Laos om de bommen te laten opruimen. Tot dan gebeurde dit mondjesmaat, jaarlijks gebeuren en hierdoor nog steeds honderden ongelukken onder boeren en kinderen die bommen tegenkomen tijdens het werken of spelen. Ook dit is een stukje van Laos waar je inzicht in krijgt bij het bezoeken van één van de informatiecentra over de invloed van clusterbommen, bij UXO Laos in Luang Prabang of COPE in Vientiane. (Entree is gratis. Een donatie is mogelijk maar niet verplicht).

In deze video wordt verteld welk gevaar de clusterbommen vandaag de dag nog vormen voor de Laotianen:

Andere tips in Luang Prabang

Rivieroever Luang Prabang

Aalmoes ceremonie

Night Market Luang Prabang