Ulaanbaatar

Ulaanbaatar Mongolie

Ulaanbaatar is de fascinerende hoofdstad van Mongolië. Het land, dat 38 maal zo groot is als Nederland, telt slechts 3,2 miljoen inwoners. Daarvan wonen er zo’n 1,4 miljoen in Ulaanbaatar.

De hoofdstad wordt ook wel Oelan-Bator genoemd en is een bizarre mix van moderne pleinen met glazen torens, oude tempels, Sovjetstijl flatgebouwen en gloednieuwe winkelcentra. En ook de bevolking doet mee aan deze interessante stijlcocktail; zakenmensen in pak, hippe meiden en jongens die de laatste modetrends volgen, monniken in hun gewaden en nomaden die de stad bezoeken in hun traditionele kledij. In Ulaanbaatar zie je Mongolen in allerlei gedaantes voorbij komen.

De stad ligt in het rivierdal van de Tuul, tussen de groene heuvels. De hoofdstad heeft pas sinds 1778 de huidige locatie, daarvoor verhuisde de hoofdstad, net als de nomaden zelf, regelmatig van standplaats.

Gers en nomaden wonen ook in Ulaanbaatar

Kom je Ulaanbaatar binnenrijden dan valt je oog direct op de gers, de tentwoningen van nomaden, die in de buitenwijken gewoon in de achtertuinen van de huizen staan opgesteld. Soms zijn dit nomadenfamilies die naar de stad trekken voor werk, soms zijn het de kinderen van de huiseigenaar die met hun partner in een ger de tuin gaan wonen en zo tijd hebben om geld te verdienen voor hun eigen huis. Maar er zijn ook families die ‘s winter in het stenen huis wonen en gedurende de zomer in de ger slapen, voor meer verkoeling.

Modern centrum in Ulaanbaatar

Het hart van Ulaanbaatar is echter één van de weinige plekken in Mongolië waar je geen ger zult aantreffen. Rondom het centrale Genghis Khan plein glimmen de moderne torens je tegemoet. Die moderniteit deed nog niet zo lang geleden zijn intrede in Ulaanbaatar. Pas rond het jaar 2000, toen een groot aantal jonge Mongolen van het platteland naar de stad verhuisde, werd Ulaanbaatar gedwongen een inhaalslag te maken. Nog steeds is het aantal huizen en het elektriciteitsnetwerk niet voldoende op orde om de groei aan te kunnen. Maar privéinvesteringen zorgden er wel voor dat de stad zich op andere punten snel ontwikkelde, wat resulteerde in de dynamische combi van een ‘ouderwets en eigentijds’ Ulaanbaatar.

De stad is uitgestrekt, maar kost niet veel tijd om te ontdekken. Wil je de highlights en enkele musea bekijken, dan zijn twee dagen in Ulaanbaatar voldoende om een goede indruk te krijgen. Kom je echter tijdens het jaarlijkse Naadam Festival in de zomer, plan dan voldoende tijd in; je komt ogen, oren en tijd tekort tijdens dit culturele hoogtepunt.

Hotels  in Mongolië

Het is verstandig om bij aankomst in Mongolië al een hotel of hostel geboekt te hebben in Ulaanbaatar. Wij verbleven in Sunpath Mongolia, een hostel met privékamers en gedeelde slaapzalen. Hier hebben we ook onze tours in Mongolië geboekt,

Al onze hoteltips voor Ulaanbaatar (Oelan-Bator):

Budget hotel/hostel: Sunpath Mongolia (privékamers en slaapzalen) of Zaya Hostel (privékamers)
Middenklasse hotel: Springs Hotel Ulaanbaatar of Ibis Styles Ulaanbaatar Polaris
Luxe hotel: Kempinski Hotel Khan Palace of Shangri-La Hotel Ulaanbaatar

Bezienswaardigheden en activiteiten in Ulaanbaatar

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Top 3 in Ulaanbataar

Genghis Khan Plein

Nationaal Museum van Mongolië

Mongools bier proeven bij Grand Khaan Irish Pub

Reisroutes met Ulaanbataar

Rondreis Mongolië 4 dagen

Rondreis Mongolië Gobi woestijn 6 dagen

Rondreis Centraal- en Zuid-Mongolië 11 dagen

Andere tips in Mongolië

Genghis Khan standbeeld

Terelj National Park

Khustai National Park