Top 10 mooiste tempels in Angkor Wat

Top 10 mooiste tempels in Angkor Wat

Het Angkor Wat tempelcomplex in Cambodja beslaat een gebied van 400 km2 met daarin meer dan 1000 tempels uit de tijd van het Khmer-rijk. De meeste bezoekers brengen 2 of 3 dagen bij de tempels door. In die tijd kun je onmogelijk alles zien. Welke tempels móet je dan echt bezoeken? Hier vind je onze Top 10 van de mooiste en meest diverse tempels in Angkor Wat op een rij:

Georganiseerde rondreizen door Cambodja: Ben je op zoek naar een rondreis door Cambodja waarbij alles voor je is geregeld? Wij verzamelden hier de mooiste georganiseerde vakanties in Cambodja van diverse Nederlandse reisorganisaties.

 

1. Angkor Wat

De showstopper van het Angkor Wat tempelcomplex is natuurlijk Angkor Wat zelf. Deze wonderschone tempel werd gebouwd door Khmer-koning Suryavaman II in de 12e eeuw en wordt gezien als één van de meest bijzondere religieuze bouwwerken op aarde. Angkor Wat symboliseert ‘hemel op aarde’ en verbeeld Mount Meru; een heilige berg uit het Hindoeïsme. De tempel wordt omgeven door eeuwenoude muren en heeft meerdere levels, met in het midden de karakteristieke torens die ver boven de tempel uitsteken. De gangen en galerijen tonen prachtige in de muur gebeeldhouwde kunstwerken met spirituele betekenissen. Ook op andere plekken in Angkor Wat zijn deze bas-reliëfs te zien.

Trek enkele uren uit om Angkor Wat te ontdekken. Wil je niets missen van deze bijzondere tempel, dan kun je bij de ingang een lokale gids in de arm nemen voor circa US$ 10,- (herkenbaar aan hun officiële outfit) die je alles over Angkor Wat en de symboliek van deze tempel kan vertellen.

Tip: Angkor Wat is ook prachtig tijdens zonsopgang! Sta vroeg op en zorg dat je rond 5.00 uur een plekje bemachtigt aan het meer pal voor Angkor Wat. Op onbewolkte dagen kleurt de lucht oranje, reflecteert de tempel perfect in het water en schiet je hier gegarandeerd de allermooiste foto van je reis.

2. Bayon

Ruim 210 gigantische gebeeldhouwde gezichten sieren deze prachtige tempel, die onderdeel uitmaakt van Angkor Thom. Bayon is één van de meest kenmerkende en best bewaarde tempels van Angkor Wat. De lachende stenen gezichten zijn allen afbeeldingen van de populaire Khmer-koning Avalokiteshvara. Bayon werd gebouwd in de 12e eeuw en is zonder twijfel de meest sierlijke tempel van Angkor Wat. Struin door de gangetjes van het complex en neem ook een kijkje aan de achterzijde, waar prachtige gebeeldhouwde bas-reliëfs van dansende figuren de muren sieren.

3. Angkor Thom

Angkor Thom is eigenlijk een complete ommuurde stad van 12 km bij 8 km groot. Bayon is onderdeel van dit complex, maar neem ook een kijkje bij de enorme Baphuon tempel die je kunt beklimmen voor een fenomenaal uitzicht, alsmede bij het Terrace of Elephants en Terrace of the Leper King.

4. Ta Prohm; de ‘Tomb Raider’ tempel

Junglebomen met enorme kronkelende wortelen groeien op en in de tempels van Ta Promh. Deze 12e eeuwse Boeddhistische tempel in Angkor Wat lijkt regelrecht uit een Indiana Jones film te zijn gestapt. Je kunt er heerlijk ronddolen in de nauwe gangetjes en vierkante tuinen of tussen de torens die nog in tact zijn en de stapels stenen die de strijd met de omliggende jungle niet hebben gewonnen.
Ta Promh schitterde in de film Tomb Raider met Angelina Jolie. Kijk maar eens of jij de boom kunt vinden waar Lara Croft een bloem plukte voordat ze door de aarde viel…

5. Preah Khan

Preah Khan is één van de grootste tempels van Angkor Wat en biedt je een zeer goed bewaard gebleven doolhof van gangetjes, binnenplaatsen en prachtig versierde torens en muren. De in steen uitgesneden reliëfs tonen dansende figuren. Net als Ta Prohm groeien hier en daar bomen over en door de tempelmuren heen. Preah Khan ligt iets dieper in het Angkor Wat complex en krijgt daardoor minder bezoekers, wat een flinke plus is voor deze tempel. Tip: bezoek het complex vanaf de westzijde en spreek met je gids of tuktuk-chauffeur af dat je bij de oostelijke poort weer wordt opgepikt.

6. Phnom Bakheng

Phnom Bakheng is één van de oudste tempels en dateert uit de 9e eeuw. De tempel is populair bij zonsondergang; vanwege de hoogte en de verschillende levels, kun je hier altijd een mooi plekje vinden om de zonsondergang te bekijken. Weet wel; in tegenstelling tot zonsopgang bij Angkor Wat, waarbij je de tempel zelf op de voorgrond ziet, zijn er bij zonsondergang geen tempels in het decor te zien. Toch blijft het bijzonder om de hemel rood te zien kleuren terwijl je neerstrijkt op de ruïnes van een 1100 jaar oude tempel. Bezoekersaantallen zijn beperkt tot maximaal 300 mensen tegelijk, dus kom op tijd in de drukke maanden.

7. Sra Srang en Banteay Kdei

Sra Srang ligt direct aan een uitgestrekt meer, een goede plek om even te zitten en te reflecteren op alle mooie tempels die je inmiddels hebt gezien in Angkor Wat. Sra Srang was ooit een kleine houten tempel aan de waterkant, maar vandaag de dag is slechts de stenen onderzijde nog over, met enkele gebeeldhouwde versieringen. De plek is echter prachtig, bezoek Sra Srang daarom vooral voor de afwisseling. Het ligt pal naast de tempel Banteay Kdei, een Boeddhistisch klooster uit de 12e eeuw, dus een combinatie van beide is goed mogelijk.

8. Ta Keo

Deze zandstenen tempel werd gebouwd om de god Shiva te eren, maar het complex is nooit afgemaakt. Het bestaat uit een bijna 50 meter hoge toren die wordt omgeven door 4 kleinere torens. Het is één van de weinige tempels in Angkor Wat die niet is gedecoreerd. Toch zijn de afmetingen van de tempel indrukwekkend.

9. Preah Neak Poan

Deze 12e eeuwse Boeddhistische watertempel ligt aan het einde van een lang houten wandelpad over een ondiep meer. In dit meer groeien allerlei soorten planten en bomen, een mysterieuze setting onderweg naar de Preah Neak Poan tempel. De tempel zelf is niet reuze indrukwekkend. Het ligt te midden van een vierkante vijver, met daaromheen vier kleinere vijvers. De ligging, zo bij dit grote meer, is echter compleet uniek ten opzichte van alle andere tempels in Angkor Wat. Preah Neak Poan biedt daarom een leuke afwisseling op de route.

10. Banteay Srei

De Banteay Srei tempel wordt maar weinig bezocht omdat dit de enige tempel betreft die niet direct bij het Angkor Wat complex ligt. Banteay Srei ligt op 35 kilometer van Siem Reap. Heb je voldoende tijd om deze afstand te overbruggen, dan wordt je beloond met een sprookjesachtige, roze-kleurige zandstenen tempel vol prachtige beeldhouwwerken in het steen. Deze 10e eeuwse Hindoetempel is gewijd aan Shiva en is één van de kleinste tempels, maar zo goed behouden en zo rijkelijk gedecoreerd dat het formaat er niet langer toe doet.

Wil je weten hoe je je tijd in Siem Reap en Angkor Wat het best kunt indelen? Bekijk dan onze reis- en routeplanner voor Siem Reap & Angkor Wat in 3 dagen. Lees hier alle praktische informatie over toegangspassen en vervoer naar Angkor Wat.

Rondreizen door Cambodja met een bezoek aan Angkor Wat

Georganiseerde rondreizen door Cambodja: Ben je op zoek naar een rondreis door Cambodja waarbij alles voor je is geregeld? Wij verzamelden hier de mooiste georganiseerde vakanties in Cambodja van diverse Nederlandse reisorganisaties.

13-daagse individuele rondreis Cambodja

Individuele rondreis 18 dagen Compleet Cambodja

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

[custom-facebook-feed]

Leuke activiteiten

Rondreizen door Cambodja met een bezoek aan Angkor Wat

13-daagse individuele rondreis Cambodja

Groepsrondreis Thailand en Cambodja – 15 dagen Groepsreis

Individuele rondreis 18 dagen Compleet Cambodja

Familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand Avontuur – 21 dagen Groepsreis

Andere tips in Siem Reap

Phare Circus: Spetterende theatershow

Angkor Wat: praktische informatie voor je bezoek

Siem Reap