Tiananmen Square (Plein van de Hemelse Vrede)

Tiananmen Square Plein van de Hemelse Vrede

Tiananmen Square, in het Nederlands het Plein van de Hemelse Vrede genaamd, is het grootste publieke plein ter wereld. Met een grootte van maar liefst 880 bij 500 meter kenmerkt dit plein het hart van China’s hoofdstad Beijing.

Vlagceremonie op Tiananmen Square

Elke ochtend bij zonsopgang kun je getuige zijn van het hijsen van de Chinese vlag, dat gepaard gaat met veel ceremoniële handelingen. De vlag wordt gehesen door leden van de zeer gedisciplineerde People’s Liberation Army. In de avond wordt de ceremonie in omgekeerde volgorde uitgevoerd.
De soldaten zijn getraind om precies 108 passen per minuut te maken, met 75 cm ruimte tussen elke voet. Wij zagen de soldaten ’s avonds regelmatig rondjes joggen om Tiananmen Square, eveneens strak in het gareel.

Verboden stad en Mao’s Tombe

Het plein wordt geflankeerd door grote oude Sovjet gebouwen en omringd door hekken. Je dient eerst door veiligheidspoorten te lopen voordat je het plein kunt betreden. Daarnaast grenzen twee van Beijings bekendste bouwwerken direct aan Tiananmen Square; de Verboden Stad, herkenbaar aan het portret van Mao op de Poort van de Hemelse Vrede, (LINK) en het mausoleum van Mao Zedong waar je het lichaam van de leider kunt bezoeken. Tegenover het mausoleum staat het Monument voor de Volkshelden, een obelisk ter ere van de soldaten die sneuvelden tijdens de Revolutie. ’s Avonds wordt het plein afgesloten, maar zijn de Poort van de Hemelse Vrede en enkele omliggende gebouwen mooie verlicht.

Symbolische waarden van Tiananmen Square

Tiananmen Square heeft een grote symbolische waarde voor China. Hier proclameerde Mao op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China en vonden belangrijke vieringen en grote demonstraties plaats. Eén van de meest beroemde demonstraties is die van 1989, waarbij het Chinese leger betogers voor een democratie hardhandig van het plein verdreef. Honderden mensen werden gedood in de straten rondom het iconische plein.

Andere reistips in Beijing

Verboden Stad in Beijing ontdekken

Wangfujing avondmarkt met Chinees streetfood

Ontdek Nanluogu Xiang, de leukste steeg van Beijing