Terelj National Park

Terelj National park Mongolie

Het Terelj National Park ligt in een spectaculaire vallei op slechts 1,5 uur rijden (80 kilometer) vanuit Ulaanbaatar. Dit natuurpark ligt het dichtst bij de hoofdstad vergeleken met andere parken, waardoor het veel wordt bezocht door reizigers die wat korter de tijd hebben in Mongolië.

Turtle Rock en Aryapala Monastery

De heuvelachtige omgeving is bezaaid met dennenbomen en fascinerende rotsformaties. Eén daarvan is de Turtle Rock; een rots in de vorm van een schildpad (dat officieel overigens Frog Rock heet maar niet op een kikker lijkt).
Niet ver bij de rots vandaan ligt de pittoreske Boeddhistische tempel en meditatiecentrum Aryapala. Loop naar de top van de heuvel, waar je de mooie monastery van binnen kunt bekijken en een prachtig uitzicht hebt over de vallei. Door die vallei loopt een pad met langs de kant Boeddhistische teksten. Door aan een rad te draaien, speelt het lot je een nummer toe dat correspondeert met één van deze teksten.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Slapen in een ger

Terelj National Park is goed te bezoeken als een dagtrip vanuit Ulaanbaatar. Maar het leukst is natuurlijk het overnachten in een ger, het traditionele huis van een nomadenfamilie. Omdat Terelj wat toeristischer is dan de meeste andere natuurparken in Mongolië, slaap je hier niet bij de nomadenfamilies zelf. De ger-kampen zijn echt opgezet voor het toerisme, maar dat gaat wel gepaard met een stukje meer comfort én je hebt alsnog de ‘ger ervaring’.

Paardrijden, wandelen, zwemmen en klimmen

Eenieder die wil paardrijden in Mongolië krijgt ook in Terelj de kans. Ritten van vaak één uur, met of zonder een eigen begeleider, zijn hier aan de orde van de dag. Verder kun je er prachtige wandelingen maken. Voor een duik zoek je één van de riviertjes op waar je kunt zwemmen in het heldere maar koude water terwijl de loslopende yaks vanaf de oever toekijken. Via gespecialiseerde organisaties kun je in het park ook rotsklimmen, maar regel dit alvast voor je vertrek naar Terelj.

Genghis Khan standbeeld

Het zilverkleurige 40 meter hoge Genghis Khan standbeeld ligt op een steenworp afstand van de ingang van Terelj. Tijdens de meeste tours worden deze higlights dan ook gecombineerd. Het standbeeld van de beroemde krijger op zijn paard prijkt op veel postkaarten en reisboekjes over Mongolië.

Terelj National Park is een prima stop als je weinig tijd hebt in Mongolië. Wij merkten dat de meeste mensen die een stop maakten tijdens de Trans-Mongolië treinreis enkele dagen in Terelj doorbrachten, in plaats van dieper Mongolië in te gaan. Vanwege de afstanden en onverharde wegen dien je dan minimaal een week de tijd te hebben (zie onze tips over reisplanning in Mongolië). Wij zelf hadden meer tijd en bezochten ook andere delen van het land, maar vonden de trip naar het Terelj National Park zeer de moeite waard. Vanwege de diversiteit in Mongolië is de natuur hier weer heel anders, een stuk groener dan bijvoorbeeld tijdens onze Gobi woestijn-tour.

Reisroutes met Terelj National Park

Rondreis Mongolië 4 dagen

Andere tips in Mongolië

Ulaanbaatar

Genghis Khan standbeeld

Khustai National Park

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"