Salvador de Bahia

Salvador de Bahia

De Afro Braziliaanse parel van het Noord-Oosten. Een stad waarin het erfgoed van de Afrikaanse slaventijd verbazingwekkend goed bewaard is gebleven en waar de bevolking zichtbaar trots is op hun Afrikaanse roots. Deze kenmerken komen terug in de muziek, religie, het voedsel, dans en de martial arts traditie van de capoeira. Toen wij er waren – in de periode rond carnaval, klonk er van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat feestelijke muziek door de straten. In het oude centrum was deze muziek met name afkomstig van energiek dansende drumbands die hun kunsten lieten zien voordat het échte carnaval losbrak, maar ook in de rest van Salvador was muziek all day around.  Dit is echter niet alleen in de periode rond carnaval, muziek vormt een belangrijk onderdeel van het Braziliaanse dagelijkse leven. Het hele jaar door vormt muziek dan ook een rode draad door de cobble stone straten van deze exotische stad in de grootste baai van Brazilië.

Pelourinho en Barra

Hoewel Salvador aanvoelt als een relatief kleine stad met een overzichtelijk, maar prachtig behouden historisch centrum (Pelourinho) en moderne toeristische wijk aan de boulevard gelegen (Barra) wonen er toch echt 2,9 miljoen mensen en is het de derde grootste stad van het land. De meeste reizigers blijven echter wel in deze twee wijken, omdat er gewoonweg de meeste verblijf mogelijkheden zijn, er het meest te zien en te doen is voor toeristen, en het er het meest veilig is. Desondanks hebben wij ons nooit onveilig gevoeld in Salvador, en is het gewoon – net als overal, een kwestie van je gezonde verstand gebruiken.

Vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld kun je het best een lokale bus nemen die je op een snelle én goedkope manier richting de stad brengt. De bus die via Barra naar Pelourinho rijdt gaat regelmatig en stopt uiteindelijk bij Praca da Sé (in het historische centrum oftewel Pelourinho). Als je in de juiste wijk uitstapt is vrijwel alles beloopbaar.

Activiteiten en bezienswaardigheden Salvador de Bahia

Andere tips in Brazilië

Morro de Sao Paulo

Rio de Janeiro

Paraty