Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Bolivia zoutvlakte

Salar de Uyuni is dé bekendste bezienswaardigheid in Bolivia. Deze zoutvlakte is met 11.000 km2 de grootste zoutvlakte ter wereld. Dat is ongeveer de grootte van Groningen, Drenthe en Friesland samen! In dit enorme niemandsland kun je vele kilometers rijden zonder dat je een levend wezen of begroeiing tegenkomt. Salar de Uyuni was vroeger een immens zoutmeer. Tegenwoordig wordt er jaarlijks tonnen aan zout gewonnen. Wij maakten een 3-daagse trip naar de Uyuni zoutvlakte van Bolivia en vertellen je er alles over. 

Highlights van Salar de Uyuni

Een bezoek aan Salar de Uyuni is alleen mogelijk per jeep. Tijdens een excursie met een jeep doorkruis je de eindeloze witte vlaktes, bezoek je één van de beroemde zouthotels (alles binnen en buiten het hotel is gemaakt van zout) én ga je foto’s maken op de zoutvlakte. Door het uitgestrekte landschap verdwijnt de diepte in je foto, waardoor je creatieve dingen kunt doen met perspectief. Door bijvoorbeeld een dinosaurus-speeltje dichtbij te zetten en zelf verder weg te gaan staan, lijkt het net alsof je achterna wordt gezeten door een levensgrote dino.

Zoutvlakte van Salar de Uyuni in Bolivia
Salar de Uyuni in Bolivia - ook wij konden het niet laten een grappige foto te maken

Excursie naar Salar de Uyuni, langs meren en geisers

Een excursie naar Salar de Uyuni is mogelijk als dagtrip vanuit het dorp Uyuni. Maar nog leuker is een 3-daagse tour waarbij je niet alleen de Uyuni zoutvlakte maar ook andere prachtige Boliviaanse natuurgebieden bezoekt. Deze Uyuni-tour langs uitgestrekte landschappen, besneeuwde bergtoppen, geisers en schitterende meren zoals Laguna Verde en Laguna Colorada was één van de hoogtepunten van onze reis door Zuid-Amerika.

Uyuni-tour tips

Je kunt de tour starten in het dorp Uyuni, maar ook in Tupiza, Bolivia (indien je vanuit Argentinië komt) of in San Pedro de Atacama, Chili (indien je vanuit Chili komt). Vanuit Tupiza duurt de tour, vanwege de afstand, 4 dagen. Houd rekening met de enorme hoogte die je bereikt tijdens de tour (tot 4800 meter boven zeeniveau) en de kou; zorg dat je alvast aan de hoogte gewend bent en neem warme kleding mee.

Bekijk de 360 graden video die wij maakten van Salar de Uyuni in Bolovia:

Salar de Uyuni Tour vanuit San Pedro de Atacama (Chili): onze ervaringen en tips

Wij maakten de Uyuni-tour vanuit het dorp San Pedro de Atacama in Chili. Dit dorp ligt in de Atacama-woestijn, de droogste plek op aarde. San Pedro de Atacama is een erg leuke plaats om enkele dagen te verblijven en bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals Geysers del Tatio en Valle de la Luna.

Er is veel verschil qua lokale reisorganisaties die de Uyuni-your aanbieden. Wij maakten ons vooral zorgen om de verhalen over dronken chauffeurs en onveilige situaties. Na wat onderzoek hebben we gekozen om onze tour te boeken bij World White Travel, dat een kantoortje heeft in San Pedro de Atacama. Wij betaalden 110.000 Chileense pesos per persoon en kregen korting op wat dagtrips vanuit San Pedro de Atacama vanwege onze boeking (Valle de la Luna tour voor 8.000 en Geysers del Tatio tour voor 15.000).

Praktische tips Uyuni-tour Bolivia

De Uyuni-tour start in San Pedro de Atacama en de eerste stop is de douane waar je je paspoort moet laten stempelen omdat je van Chili naar Bolivia reist. Daarna word je naar de officiële grens gebracht. Bij de grens wordt verteld dat je groepen moet maken van 6 personen per auto. Omdat wij slechts basis-Spaans spreken, zijn we alvast kennis gaan maken met mensen die van oorsprong niet-Spaanstalig waren zodat we met hen een jeep konden delen. Je zit namelijk toch drie volle dagen bij elkaar in de jeep. Dus op deze manier werd het gezelliger dan wanneer je als slecht Spaans-sprekende de auto deelt met Chilenen, hoe aardig ze ongetwijfeld ook zullen zijn.

Zo deelden wij de jeep met 3 Israëliërs en een Zwitserse, die bovendien goed Spaans sprak (als enige van onze groep). Vervolgens werden we benaderd door de enige Engelssprekende gids van World White Travel, genaamd Oscar, die voorstelde onze gids te worden. Hij ging normaal gesproken als Engelse gids (tegen extra kosten) mee maar koos nu zelf ons als Engelstalig groepje uit, zonder extra kosten.

Maar ook indien je minder geluk hebt (geen Oscar); zolang je bij Engelstalige mensen in de groep zit, is de kans best groot dat iemand uit je groepje redelijk Spaans spreekt en kan vertalen. Je kunt ook even naar de lijst met deelnemers kijken om alvast te zien hoeveel mede-buitenlanders er mee gaan op jouw datum zodat je weet naar wie je moet zoeken bij de grens.

Bezienswaardigheden Uyuni-tour

De Uyuni-tour zelf was erg gaaf. Prachtige meren, uitgestrekte vlaktes, lama’s, flamingo’s, hot springs… een topervaring! Het dagprogramma was als volgt:

1e dag:

Deze eerste dag bezoeken we het Boliviaanse hoogplateau met de meren Laguna Blanca en Laguna Verde, gelegen aan de voet van de Licancabur-vulkaan. We rijden door de Salvador Daly-woestijn en maken een stop bij de thermale waterbaden in Polques. Hier nemen we een plons in het warme water afkomstig uit geisers. De dag eindigt bij het prachtige meer Laguna Colorada, een broedcentrum van meer dan 30.000 flamingo’s van drie verschillende soorten. Het meer ligt op een hoogte van 4500 meter. Behalve flamingo’s komen we ook veel vicuna’s (lijken veel op lama’s en alpaca’s) tegen.

We slapen in een lokaal hostel (Huayllajara) in onze slaapzakken.

2e dag:

Na het ontbijt vertrekken we naar de Siloli-woestijn en vervolgens naar de de meren van Honda, Crarcota, Hedionda en Altiplanicas en Lagune van Añapa. We rijden verder door de Salar de Chiguana en Pueblo de San Juan en komen uiteindelijk aan in Hotel de Sal.

3e dag:

Vandaag bezoeken we de Salar de Uyuni: 12.000 km2 zoutvlakte. We nemen een kijkje bij het zouthotel, krijgen uitgebreid de tijd om foto’s te maken en bezoeken de lokale markt in het nabijgelegen dorp. De dag eindigt in de plaats Uyuni, Bolovia en hier eindigt de tour.

Uyuni bezoeken: waar moet je rekening mee houden?

  • Je kunt onderweg last krijgen van de hoogte. Zorg dat je hoogteziekte-pilletjes bij je hebt en geef het aan bij je chauffeur. Wij kregen op de hoogste slaapplek wat zuurstof en dat maakte heel veel verschil. Ook lokale cocabladeren in je thee kunnen verschil maken.
  • Koop je warme kleding (dikke jas, handschoenen, shawl, etc.) alvast voordat je in San Pedro de Atacama bent (of neem het mee van huis). In het woestijnplaatsje is het aanbod namelijk zeer beperkt.
  • Neem comfortabele schoenen mee (trekking schoenen of sneakers).
  • Vergeet je zwemkleding en handdoek niet (voor de warmwaterbronnen Termas de Polques).
  • Ondanks de kou kan het zonnig zijn dus neem een zonnebril en zonnebrandcrème.
  • Neem een (of meerdere) opgeladen powerbank(s) mee voor je telefoon en/of camera omdat het aantal stopcontacten in hostels onderweg beperkt is.
  • Neem voldoende drinkwater mee.
  • Neem minimaal Bs. 300,- contant mee voor grensbelasting, kaartjes, toiletten en water.
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten