Salar de Uyuni Tour vanuit San Pedro de Atacama (Chili): onze ervaringen en tips
Wij maakten de Uyuni-tour vanuit het dorp San Pedro de Atacama in Chili. Dit dorp ligt in de Atacama-woestijn, de droogste plek op aarde. San Pedro de Atacama is een erg leuke plaats om enkele dagen te verblijven en bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals Geysers del Tatio en Valle de la Luna.
Er is veel verschil qua lokale reisorganisaties die de Uyuni-your aanbieden. Wij maakten ons vooral zorgen om de verhalen over dronken chauffeurs en onveilige situaties. Na wat onderzoek hebben we gekozen om onze tour te boeken bij World White Travel, dat een kantoortje heeft in San Pedro de Atacama. Wij betaalden 110.000 Chileense pesos per persoon en kregen korting op wat dagtrips vanuit San Pedro de Atacama vanwege onze boeking (Valle de la Luna tour voor 8.000 en Geysers del Tatio tour voor 15.000).
Praktische tips Uyuni-tour Bolivia
De Uyuni-tour start in San Pedro de Atacama en de eerste stop is de douane waar je je paspoort moet laten stempelen omdat je van Chili naar Bolivia reist. Daarna word je naar de officiële grens gebracht. Bij de grens wordt verteld dat je groepen moet maken van 6 personen per auto. Omdat wij slechts basis-Spaans spreken, zijn we alvast kennis gaan maken met mensen die van oorsprong niet-Spaanstalig waren zodat we met hen een jeep konden delen. Je zit namelijk toch drie volle dagen bij elkaar in de jeep. Dus op deze manier werd het gezelliger dan wanneer je als slecht Spaans-sprekende de auto deelt met Chilenen, hoe aardig ze ongetwijfeld ook zullen zijn.
Zo deelden wij de jeep met 3 Israëliërs en een Zwitserse, die bovendien goed Spaans sprak (als enige van onze groep). Vervolgens werden we benaderd door de enige Engelssprekende gids van World White Travel, genaamd Oscar, die voorstelde onze gids te worden. Hij ging normaal gesproken als Engelse gids (tegen extra kosten) mee maar koos nu zelf ons als Engelstalig groepje uit, zonder extra kosten.
Maar ook indien je minder geluk hebt (geen Oscar); zolang je bij Engelstalige mensen in de groep zit, is de kans best groot dat iemand uit je groepje redelijk Spaans spreekt en kan vertalen. Je kunt ook even naar de lijst met deelnemers kijken om alvast te zien hoeveel mede-buitenlanders er mee gaan op jouw datum zodat je weet naar wie je moet zoeken bij de grens.
Bezienswaardigheden Uyuni-tour
De Uyuni-tour zelf was erg gaaf. Prachtige meren, uitgestrekte vlaktes, lama’s, flamingo’s, hot springs… een topervaring! Het dagprogramma was als volgt:
1e dag:
Deze eerste dag bezoeken we het Boliviaanse hoogplateau met de meren Laguna Blanca en Laguna Verde, gelegen aan de voet van de Licancabur-vulkaan. We rijden door de Salvador Daly-woestijn en maken een stop bij de thermale waterbaden in Polques. Hier nemen we een plons in het warme water afkomstig uit geisers. De dag eindigt bij het prachtige meer Laguna Colorada, een broedcentrum van meer dan 30.000 flamingo’s van drie verschillende soorten. Het meer ligt op een hoogte van 4500 meter. Behalve flamingo’s komen we ook veel vicuna’s (lijken veel op lama’s en alpaca’s) tegen.
We slapen in een lokaal hostel (Huayllajara) in onze slaapzakken.
2e dag:
Na het ontbijt vertrekken we naar de Siloli-woestijn en vervolgens naar de de meren van Honda, Crarcota, Hedionda en Altiplanicas en Lagune van Añapa. We rijden verder door de Salar de Chiguana en Pueblo de San Juan en komen uiteindelijk aan in Hotel de Sal.
3e dag:
Vandaag bezoeken we de Salar de Uyuni: 12.000 km2 zoutvlakte. We nemen een kijkje bij het zouthotel, krijgen uitgebreid de tijd om foto’s te maken en bezoeken de lokale markt in het nabijgelegen dorp. De dag eindigt in de plaats Uyuni, Bolovia en hier eindigt de tour.
Uyuni bezoeken: waar moet je rekening mee houden?
- Je kunt onderweg last krijgen van de hoogte. Zorg dat je hoogteziekte-pilletjes bij je hebt en geef het aan bij je chauffeur. Wij kregen op de hoogste slaapplek wat zuurstof en dat maakte heel veel verschil. Ook lokale cocabladeren in je thee kunnen verschil maken.
- Koop je warme kleding (dikke jas, handschoenen, shawl, etc.) alvast voordat je in San Pedro de Atacama bent (of neem het mee van huis). In het woestijnplaatsje is het aanbod namelijk zeer beperkt.
- Neem comfortabele schoenen mee (trekking schoenen of sneakers).
- Vergeet je zwemkleding en handdoek niet (voor de warmwaterbronnen Termas de Polques).
- Ondanks de kou kan het zonnig zijn dus neem een zonnebril en zonnebrandcrème.
- Neem een (of meerdere) opgeladen powerbank(s) mee voor je telefoon en/of camera omdat het aantal stopcontacten in hostels onderweg beperkt is.
- Neem voldoende drinkwater mee.
- Neem minimaal Bs. 300,- contant mee voor grensbelasting, kaartjes, toiletten en water.