Hai Van Pass in Vietnam: Reis per scooter of motor tussen Hue en Hoi An

Reis per scooter motor tussen Hue en Hoi An via de Hai Van Pass

De straten van Vietnam wemelen van de scooters, bijna elke Vietnamees lijkt zich op een scooter of ‘motorbike’ voort te bewegen. Menig reiziger huurt daarom vroeg of laat een keer een scooter in Vietnam om zelf op avontuur te gaan. Wist je dat je een fantastische én originele scooter-trip kunt maken langs de oostkust van Centraal-Vietnam? Van Hue naar Hoi An of andersom, maak je een prachtige dagtrip terwijl je koffer of backpack per bus naar je hotel wordt gebracht. Een absolute ‘must’ voor avonturiers!

Hoe regel je de scooter- of motortocht?

Wij maakten deze tocht van Hue via Danang naar Hoi An, maar je kunt de rit ook andersom maken. Bij diverse hostels en guesthouses in Hoi An en Hue kun je deze trip boeken; je huurt een scooter voor een enkele reis en het hostel/guesthouse zorgt voor het transport van je bagage. Deze wordt veilig per bus naar je eindbesteming vervoerd en staat bij aankomst voor je klaar in het volgende hostel of hotel. Enkele hostels waar je dit kunt regelen, zijn de Vietnam Backpackers Hostels in Hoi An en Hue, maar ter plaatse heb je nog veel meer opties.
Kies je liever voor de zekerheid van een gids, dan kun je een georganiseerde tour met gids boeken waarbij je alsnog zelf rijdt. Bijvoorbeeld bij dezelfde hostels, of bij deze partij in Hoi An.

Hai Van Pass (Wolkenpas)

De reis tussen Hue en Hoi An bedraagt zo’n 160 kilometer. Vanwege de slingerwegen en hoogteverschillen moet je hier een volledige dag voor uittrekken (circa 8.00 tot 17.30 uur). Het mooiste deel van de reis gaat over de Hai Van Pass, ook wel Wolkenpas genoemd. Van hieraf heb je een spectaculair uitzicht over de baai. Maar ook de Vietnamese ‘country side’, lokale vissersdorpen, een stukje Highway 1 langs mooie meren, slingerwegen de bergen in met constant uitzicht op kliffen, baaien en stranden, de mooie Lap An Lagoon, de Marble Mountains én de Elephant Springs; een waterval waar je kunt zwemmen, zijn erg mooie stops onderweg. Voor ons was de Hai Van Pass route één van de hoogtepunten van onze reis door Vietnam.

4 Originele manieren om de Hai Van Pass te zien:

Behalve per scooter of Easy Rider zijn er nog meer leuke manieren om de Hai Van Pass te bekijken:

* Hai Van Pass Motorbike Adventure: bekijk hier.
* Reis in retro-jeep van Hoi An naar Hue via de Hai Van Pass: bekijk hier.
* Busreis van Hoi An naar Hue via de Hai Van Pass en Lang Co Beach: bekijk hier.
* Privé transfer van Hoi An naar Hue via Hai Van Pass: bekijk hier.

Televisieprogramma Top Gear bij de Hai Van Pass

Veel reizigers kennen de Hai Van Pass uit Top Gear, het Britse BBC-programma over auto’s en andere motorvoertuigen. In de Vietnam Special van Top Gear rijden de presentatoren met een motor door Vietnam. Hierbij is de Hai Van Pass en echte highlight van hun reis. Grijp dus je kans om in de voetsporen van Top Gear te treden en de Wolkenpas per motor of scooter te ontdekken! Bekijk hier hoe presentatoren Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May je voorgingen: Top Gear Vietnam Special bij de Hai Van Pass:

10 Tips voor de scooter-trip tussen Hue en Hoi An

1. Koop een mondkapje voor de uitlaatgassen in Hue en enkele stukken zandwegen die je onderweg tegenkomt.
2. Heb je nog nooit op een scooter gereden? Huur dan eerst een scooter voor een paar dagen om te ervaren of het iets voor je is en rijdt altijd rustig, vooral in bochten.
3. Wil je de trip doen maar durf je niet zelf te rijden? Ga dan achterop bij een Easy Rider, die zich ook laten inhuren voor deze trip. Reis je met vrienden/familie die wel scooter rijden dan is dat alleen maar heel handig; de Easy Rider wijst de weg.
4. Neem voldoende water mee voor onderweg.
5. Neem je camera en een extra oplader mee, je komt namelijk langs de mooiste plekjes.
6. Neem in de zomer je zwemkleding en een handdoek mee, onderweg is het mogelijk om bij een waterval te zwemmen. Denk in de winter aan een windjack en regenponcho.
7. Draag zonnebrandcrème met een hoge factor en neem een flesje mee.
8. Ga met een groep, niet alleen. Vaak kun je bij hostels gelijkgestemden vinden die wel met je mee willen reizen. Zoniet, plaats dan een oproepje in bijvoorbeeld de Azie Backpackers Facebookgroep.
9. Download de Vietnam-kaart op Maps.me zodat je kunt zien waar je bent.
10. Geniet van het ultieme gevoel van vrijheid terwijl je langs de mooiste panorama’s rijdt!

De leukste Vietnam vakanties

Easy Rider Tour Vietnam

Lijkt het je allemaal toch iets te spannend? Boek dan een Easy Rider tour waarbij je dezelfde route kunt doen achterop een motor. De route is ook te bereizen per auto, met een Engelssprekende privéchauffeur. Reis je bijvoorbeeld met kinderen dan kun je zo alsnog genieten van de spectaculaire natuur en leuke stops, alles geheel in jullie eigen tempo.

 

Georganiseerde rondreizen door Vietnam: Ben je op zoek naar een rondreis door Vietnam waarbij alles voor je is geregeld? Wij verzamelden hier de mooiste georganiseerde vakanties in Vietnam van diverse Nederlandse reisorganisaties.

Reisinformatie Vietnam

Beste reistijd Vietnam: februari tot en met april
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Skyscanner
Vliegtijd Vietnam: circa 13 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: Local Hero Travel of Evaneos
Leukste reizen voor gezinnen: Djoser of Riksja Family
Tip voor rondreis Vietnam op maat: Van Verre of AsiaDirect
Visum Vietnam: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Vietnam

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips in Vietnam

Hoi An

Hue

Dalat