Prambanan tempel Java

Prambanan tempel Java Indonesie

Prambanan op Java is een schitterend tempelcomplex waar je een sprookjesachtige wereld binnenstapt. De rijk versierde tempel is het grootste hindoeïstische bouwwerk van Indonesië. Alle gebouwen hebben bijzondere vormen en de muren vertellen een eeuwenoud verhaal. Hier kunt je uren ronddwalen! Wij vertellen wat je moet zien én welke excursies naar Prambanan je niet mag missen. 

Prambanan ligt ten noordoosten van Yogyakarta, op een steenworp van die andere wereldberoemde tempel: de Borobudur. Beide tempels zijn een hoogtepunt van je bezoek aan Java en zullen veel indruk op je maken. Waarom de Prambanan tempel iets minder bekend is dan zijn grote broer is ons een raadsel; het complex is minstens net zo spectaculair.

De toegangsweg naar de Prambanan tempel is erg mooi aangelegd

Prambanan tempel: dit kun je er zien!

Prambanan bestaat uit drie hoofdtempels en een heleboel kleinere tempels daar omheen. De grootste tempel is 47 meter hoog en gewijd aan de god Shiva. Ten zuiden hiervan staat de tempel gewijd aan Brahma en ten noorden de tempel gewijd aan Vishnu. Dit zijn de drie belangrijkste Hindoegoden:

  • Brahma is volgens de Hindoe-mythologie de schepper van het heelal.
  • Shiva is de vernietiger van het kwaad in het heelal.
  • Vishnu (of: Vishnoe) is de beschermer van het heelal.

Tegenover de drie hoofdtempels liggen drie kleinere tempels. De middelste is gewijd aan Shiva’s stier Nandi. De andere twee tempels eren de dieren die bij Brahma en Vishnu horen: de gans Angsa (Indonesisch voor ‘gans’) van god Brahma en Vishnu’s adelaar Garoeda; Indonesië’s nationale symbool dat ook terugkomt in de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië: Garuda Indonesia Airlines.

Honderden tempels bij elkaar

Samen met nog wat kleinere tempels vormen deze 6 belangrijkste tempelgebouwen van Prambanan het centrale plein. Het tempelcomplex is opgebouwd in verschillende lagen, als een soort piramide. Op een iets lager niveau liggen de ruïnes van nog eens 224 kleine heiligdommen die ooit stuk voor stuk zo’n 14 meter hoog zijn geweest.

Alle gebouwen bevatten prachtige gebeeldhouwde kunstwerken en reliëfs. De Shiva-tempel is aan de binnenkant bijvoorbeeld versierd met dieren als apen, herten, ganzen en konijnen en een grote Boom des Levens. Ook vind je er beelden van Shiva, Ganesha en andere mythische figuren.

Maar misschien nog wel interessanter om te zien is de binnenkant van de reling: hier wordt bij alle drie de belangrijkste tempels het verhaal van Rama en Sita verteld. Als je een paar dagen in Yogyakarta verblijft, weet je nu al direct waar het over gaat!

Tegenover de tempel van Shiva vind je de tempel van Shivas stier Nandi
Bij de ingang is een overzicht van het Prambanan tempelcomplex te zien

Verhaal van Rama en Sita in de Prambanan tempel

De muren van de Prambanan tempel vertellen het verhaal  van prins Ramayana (in het kort: Rama) en zijn geliefde vrouw Sita. Deze legende is een heel belangrijk onderdeel van de Javaanse cultuur. Sita wordt ontvoerd en uiteindelijk door Hanuman, de heer van de apen, bevrijd met behulp van zijn apenleger. De reliëfs die het epische liefdesverhaal van Ramayana uitbeelden beginnen op de muren van de tempel van Shiva, worden vervolgd op de tempel van Vishnu en eindigen op de tempel van Brahma.

Ook de kleinere tempels bij Prambanan zijn indrukwekkend
Overal op de tempels zijn verhalen en legendes terug te vinden

Prambanan bezoeken? Onze persoonlijke Reistips

  • Wij raden daarom aan om Prambanan met een gids te bezoeken, die je alles kan vertellen over Rama en Sita terwijl je het verhaal ziet afgebeeld in de reliëfpanelen op de tempelmuren.
  • Bezoek voordat je naar Prambanan gaat eerst het beroemde Ramayana ballet in Yogyakarta. Dit is een traditionele Javaanse dansvoorstelling die gaat over Rama en Sita en wordt bijna dagelijks opgevoerd in het centrum van Yogyakarta, inclusief diner. Een enorm leuke ervaring voor jong en oud! Hier vind je tickets. Én: zo herken je het verhaal op de muren van de Prambanan tempel. Je zult merken dat alles met elkaar samenhangt en zo wordt je volledige bezoek aan dit deel van Java ineens hét culturele hoogtepunt van je rondreis Indonesië!
  • Je kunt het Ramayana-optreden ook zien bij de Prambanan tempel zelf; iets duurder maar wel een onvergetelijke ervaring. Hier vind je tickets.
  • Bezoek daarna ook eens een Wayang-poppenmaker in Yogyakarta. De Wayang-poppen worden gebruikt in het Wayang-poppentheater, o.a. bij het Kraton (Paleis van de Sultan in Yogyakarta). Ook dit is echte Javaanse cultuur. Ze zijn erg leuk om als souvenir mee naar huis te nemen (ons leukste souvenir van Java!). Alle karakters uit het verhaal van Rama en Sita zijn als Wayang-pop te koop.

Prambanan tickets en de leukste tours

Hieronder vind je een overzicht van de leukste tours naar Prambanan:

Wij vinden een bezoek met een tourguide echt van toegevoegde waarde omdat je heel veel meer te weten komt over de betekenis en de legende van Rama en Sita die afgebeeld staat op de tempel.

Van een afstand torenen de tempels van Prambanen sprookjesachtige boven het landschap
Samen op de foto bij de Prambanan tempel op Java

Geschiedenis van Prambanan in een notendop

Prambanan werd gebouwd in de negende eeuw als het hindoeïstische antwoord op de boeddhistische Borobudur. Rond de dertiende eeuw werd Prambanan verlaten en raakte de tempel in verval door aardbevingen en  plunderaars. Toen de Britse onderzoeker Colin Mackenzie Prambanan in 1811 herontdekte, lagen de gebouwen bedolven onder een dikke laag as (door toedoen van de nabijgelegen Merapi-vulkaan) en was het complex begroeid met planten.

De eerste restauraties werden gedaan aan het begin van de twintigste eeuw. Prambanan werd pas in 1991 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Helaas zorgde de aardbeving op Java van 2006 voor veel nieuwe beschadigingen aan de tempel. De gevolgen hiervan konden wij nog goed zien tijdens ons bezoek aan Prambanan, maar laat dat je er niet van weerhouden: deze waanzinnig mooie tempel móet op je to-do-lijst!

Extra tip: Wij hebben Prambanan bezocht vanuit Yogyakarta en sliepen in Omah Kecebong Guesthouse. Een aanrader.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips op Java

Borobudur tempel op Java

Yogyakarta (Jogjakarta)

Omah Kecebong Guesthouse Yogyakarta