Op ontdekkingstocht in historisch stadje Pingyao

Pingyao

Het kleurrijke stadje Pingyao is één van de best bewaarde historische steden in China en staat terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Smalle straatjes worden geflankeerd door de mooiste oude gebouwen en versierde gevels. Het stadshart is compact en moeiteloos te bewandelen; zolang je tussen de eeuwenoude stadsmuren blijft, zit je goed. Pingyao is het China dat je uit de reisboeken kent; knusse lanen vol rode lantaarns, machtige stadstorens die het centrum afbakenen en tempels die tussen de oude gebouwen verscholen liggen. In de namiddag worden de terrassen opgezet, de barbecues geïnstalleerd en de kraampjes vol souvenirs opgesteld, allemaal langs de rand van de straatjes. Dan maken de dorpelingen zich klaar voor de stroom toeristen die in de avond op zoek gaan naar lokale gerechten en snuisterijen. Toeristisch is het stadje dus wel, vooral in de zomermaanden als de Chinezen zelf ook vakantie vieren. Toch vinden wij het een heerlijke stop onderweg van Beijing naar Xi’an. Even weg uit de grote steden en de smog en lekker ronddwalen door dit lieflijke stadje.

Historie

Pingyao is ontstaan in de 14e eeuw en groeide uit tot een drukke handelsstad ten tijde van de Ming-dynastie (1368 tot 1644) en de latere Qing-dynastie. Het is een prachtig voorbeeld van een traditionele Han-stad uit deze tijd. In de 19e en 20e eeuw werd Pingyao bovendien het centrum van het Chinese bankwezen.

De stad wordt omring door 10 meter hoge stadsmuren die in totaal 6 kilometer lang zijn. Deze dateren uit 1370 en zijn zeer goed bewaard gebleven. ook de 72 uitzichttorens maken indruk. Je kunt de muur beklimmen voor een mooi uitzicht over Pingyao.

Hoe bereik je Pingyao

Bezoek Pingyao als je de trein neemt van Beijing naar Xi’an of omgekeerd. Onderweg kom je dan langs Pingyao, op 715 kilometer vanaf Beijing (4 uur en 15 minuten per snelle trein, ca. € 28,- per persoon ) en op 500 kilometer vanaf Xi’an (3 uur per snelle trein, ca. € 25,- per persoon). Er gaan ook langzamere treinen, die doen er al snel 2 tot 3 keer zo lang over. Je betaalt dan ongeveer de helft van de bovengenoemde prijs.

Tickets voor Pingyao Ancient Town

Je kunt gratis rondwandelen in het oude stadscentrum van Pingyao. Wil je de tempels en musea bekijken of de stadsmuur beklimmen, dan dien je een ticket te kopen. Tickets kosten 150,- Yuan (ca. € 20,-) voor 3 dagen, daarmee kun je alle 22 aangesloten attracties bekijken. Hieronder vallen onder andere het oude overheidsgebouw, de Draft Bank en een aantal musea en tempels. Kortingen gelden voor kinderen, studenten en zestigplussers. Neem altijd een ID-kaart mee bij de aanschaf van tickets. Omdat je enkel tickets kunt kopen voor 3 dagen, raden we aan om bij aankomst direct te overwegen of je een ticket wilt aanschaffen, om deze optimaal te kunnen gebruiken.

China reisinformatie

Beste reistijd China: april, mei, september en oktober
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Skyscanner
Vliegtijd China: Tussen de 10 en 11,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: TUI of Koning Aap
Leukste reizen voor gezinnen: Local Hero Travel of Djoser Family
Visum China: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen China

Activiteiten en bezienswaardigheden in Pingyao

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Top 3 in Pingyao

Verken de stadstoren van Pingyao

Eet Pingyao Beef in het Yide Restaurant

Slenter langs de kraampjes op Nan Dajie Street

Reisroutes met Pingyao

Rondreis China; Mooiste highlights in 3 weken

Andere tips in China

Wat te doen in Beijing? Onze 15 top tips op een rij!

Deze highlights mag je niet missen in Xi’an

Bezoek mysterieus Luoyang; de Longmen Grotten en de Shaolin ‘kung fu’ Tempel