Phu Quoc

Phu Quoc reistips bezienswaardigheden en activiteiten

Vietnams grootste eiland Phu Quoc ligt helemaal in het zuiden van het land, op een steenworp afstand van de Cambodjaanse kust. Hier vind je langgerekte stranden en dichte tropische jungle. Een heerlijk vakantie eiland, ware het niet dat het Phu Quoc maar moeilijk kan omgaan met zijn sterrenstatus en het opkomende massatoerisme.

Afval en bouwputten op Phu Quoc

Phu Quoc was niet lang geleden nog een onbekend bounty eiland dat slechts sporadisch avontuurlijke reizigers trok. Tijdens de Vietnamoorlog vond je hier het grootste gevangenenkamp van Zuid-Vietnam, waar verschikkelijke martelingen tot de realiteit van alledag behoorden. Paradoxaal genoeg werd het eiland een jaar of 10 geleden bekend onder toeristen vanwege zijn witte stranden en prachtige natuur. Maar zoals in zoveel Aziatische landen, kampt men ook hier met het afvalprobleem dat deze toeristen met zich meebrengen. Op sommige dagen, als de wind verkeerd staat, spoelen kilo’s plastic aan op het strand langs Phu Quoc’s kustlijn. Hotels weten niet waar ze met hun rommel naartoe moeten en dumpen het op een vuilnishoop naast het pand. En dan zijn er de bouwputten; op veel plekken bouwt men enorme resorts, wat de komende jaren betekent dat de mooiste stranden worden geflankeerd door luidruchtige bouwterreinen.

Paradijselijke stranden en koraalriffen

Toch kent het eiland nog diverse pristine stranden én zeker 50% van Phu Quoc bestaat uit Nationaal Park en wordt beschermd door de overheid. Rondom het eiland vind je prachtige koraalriffen en een rijke onderwaterwereld waar je uitstekend kunt snorkelen en duiken.
Bezoek je de juiste plek, dan is Phu Quoc toch echt dat paradijselijke oord waarop je gehoopt had. Je moet alleen weten waar je naartoe moet, wij helpen je hier graag bij.
En er is hoop; de Vietnamese regering wil van Phu Quoc danwel het nieuwe Phuket maken, hiervoor zal het eiland toch echt zijn natuurschoon moeten bewaren. Tijdens ons bezoek kregen we de indruk dat het een missie is geworden om zo snel mogelijk nieuwe hotels te bouwen langs de nog redelijk verlaten kustlijn, om de toestroom van zonzoekende toeristen en toekomstige cruiseschepen aan te kunnen. Wij hopen dat de regering het daarna tot zijn missie maakt om het afvalprobleem aan te pakken, zodat Phu Quoc zijn sterrenstatus waar kan maken.

Hoe kom je op Phu Quoc?

Phu Quoc is bereikbaar per vliegtuig met een korte rechtstreekse vlucht vanuit Ho Chi Minh City, maar je kunt er ook komen met de bus en boot. Reis dan met de bus vanuit Ho Chi Minh naar de plaats Rach Gia. Van daaruit neem je een ferry, een heel comfortabele en moderne boot, naar Phu Quoc. De boottocht kost circa 12 euro en duurt ongeveer 2,5 uur. Deze optie is ideaal als je in de Mekong Delta verblijft en van daaruit naar Phu Quoc wilt reizen. Ook vanuit o.a. Can Tho gaan rechtstreekse bussen naar Rach Gia, van waaruit je de boot kunt pakken.

Hoe reis je vanuit Phu Quoc naar Cambodja (of andersom)?

Het is vanuit Phu Quoc heel makkelijk om naar Cambodja te reizen (of andersom) zonder dat je weer terug hoeft naar Ho Chi Minh City. Phu Quoc ligt immers al pal voor de Cambodjaanse kust. Vanuit Phu Quoc kun je een snelle ferry (ook weer een heel moderne en comfortabele boot) nemen naar Ha Tien. Daar aangekomen neem je een minibus of taxi naar de plek waar je naartoe wilt in Cambodja. Bijvoorbeeld naar Phnom Penh, Kep, Kampot of Sihanoukville.
Wij regelden het complete ticket (ferry van Phu Quoc naar Ha Tien + minivan van Ha Tien naar Kep) al bij één van de vele reisbureautjes op Phu Quoc. Ha Tien ligt op korte afstand van de Vietnamese-Cambodjaanse grens, dus de taxi of minivan neemt je mee de grens over. Aldaar kun je ter plekke een visum voor Cambodja aanschaffen voor circa 35 dollar (met gepast contant geld).
Reis je de andere kant op, van Cambodja naar Vietnam, dan dien je van tevoren een visum aan te vragen. Dit kan niet bij de grens.

Overnachten op Phu Quoc

Wij hebben op Phu Quoc overnacht in Sun and Wind Paradise Bungalow. Een beetje buiten het centrum (flinke wandeling) maar wel op goede loopafstand van wat restaurantjes en van het strand. Sun and Wind Paradise had een geweldige prijs-kwaliteitverhouding; de bungalows waren een soort mini villa’s en het zwembad vonden wij helemaal geweldig! Het was er vrij rustig, ideaal om even bij te tanken aan het einde van een vakantie of reis.

Reisinformatie Vietnam

Beste reistijd Vietnam: februari tot en met april
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegwinkel.nl
Vliegtijd Vietnam: circa 13 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: Riksja Travel of 333Travel
Leukste reizen voor gezinnen: Djoser of Koning Aap

Onze reiservaringen & tips op Phu Quoc

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is jóuw online reisgids en ónze passie. Wij zijn Ydwer en Monique, twee reislustige import-Amsterdammers. Ydwer woonde voorheen in Ierland en studeerde in Azië. Monique reisde en adviseerde gezinnen jarenlang over de mooiste verre vakanties. Samen trekken wij de wereld rond en delen we al onze tips met jou op GlobeHopper.

Volg ons op Instagram

Volg ons op Facebook

Blijf op de hoogte

Laat je e-mail achter en ontvang gratis de laatste reistips & reisinspiratie én je bent als eerste op de hoogte van leuke winacties!

GlobeHopper reistips

Andere tips in Vietnam

Mekong Delta

Ho Chi Minh City

Mui Ne en Phan Thiet