Phare Circus: Spetterende theatershow

Phare Circus spetterende theatershow

Het Phare Circus is één de highlights van je bezoek aan Siem Reap. Phare is een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor straatkinderen, wezen en andere kansloze kids in Cambodja. De organisatie geeft hen gratis onderwijs waarbij ‘expressie door kunst’ een belangrijk deel vormt van het lesprogramma. Zo leren de jongeren acrobatiek, muziek maken, schilderen, toneel, animatie, grafische vormgeving en andere kunstvormen.
Voor veel kids is dit een mooie manier om te leren omgaan met gevoelens en problemen, maar sommigen blinken uit en studeren af als professionele kunstenaars of acrobaten. Zij krijgen meteen een kans om hun talent te laten zien in ‘Phare, the Cambodian Circus’.

Phare voorstelling in Siem Reap

Wij bezochten het indrukwekkende Phare Circus in Siem Reap, waar een tiental talentvolle jongeren optreedt in de voorstelling ‘Sokha’. De show is veel meer dan een circus; het is een heuse theatervoorstelling met acrobatische stunts, live muziek, dans en schilderkunst live op het toneel, die samensmelten in een prachtig verhaal.

Sokha

‘Sokha’ vertelt het verhaal van een Cambodjaans meisje dat opgroeit tijdens het regime van de Rode Khmer in de jaren ’70. Nadat het schrikbewind is beëindigd, achtervolgt de terreur uit deze periode haar nog een lange tijd. Sokha danst, tekent en gebruikt muziek om haar trauma te verwerken en inspireert anderen om hetzelfde te doen.
Sokha is een indrukwekkend en meeslepend toneelspel dat de gruwelijkheden van Cambodja’s meest donkere jaren aanstipt, maar het is tevens een show vol humor, energie en talent. Uitgevoerd door begiftigde jongeren die zelf zijn opgegroeid onder moeizame omstandigheden maar vol positieve energie en overgave een spetterende show neerzetten. Een absolute ‘must see’ tijdens een rondreis door Cambodja.

Achtergrond van Phare

De Phare NGO School en het Phare Ponleu Selpak professional arts training center zijn beide te vinden in Battambang, op circa 170 kilometer ten zuidwesten van Siem Reap. De jonge artiesten die in Siem Reap optreden, zijn allemaal afgestudeerd aan de school in Battambang. Op dit moment volgen zo’n 1200 kinderen onderwijs aan de NGO school en 500 van hen volgen ook de artistieke lessen. Alle lesprogramma’s worden gratis aangeboden.

 Locatie en tickets Phare Circus

Het Phare Circus treedt al sinds 2013 elke avond om 20.00 uur op in een overdekte circustent aan Phare Circus Ring Road in Siem Reap, op 2 kilometer (10 minuten per tuktuk) vanaf Pub Street.

Tickets zijn beschikbaar in 3 soorten: Sectie A (beste plekken op de eerste 3 rijen in het midden van de tent, een aanrader!), sectie B (overige banken in het midden van de tent) en sectie C (vrije zitplaatsen aan de zijkanten van het podium). De kosten voor volwassenen bedragen respectievelijk US$ 35,-, US$ 25,- en US$ 18,-. Kinderen tussen 5 en 11 jaar betalen respectievelijk US$ 18,-, US$ 15,- en US$ 10,-. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Ook kan je hier heel makkelijk vooraf je tickets online boeken. Circa 75% van de inkomsten gaat direct naar het trainingcentrum Phare Ponleu Selpak.

Andere tips in Siem Reap

Angkor Wat: praktische informatie voor je bezoek

Tips voor hotels in Siem Reap

Top 10 mooiste tempels in Angkor Wat