Orkhon Valley & Kharkorin Monastery

Orkhon Valley & Kharkorin Monastery

Orkhon Valley is een prachtige groene vallei in Centraal-Mongolië die omringd wordt door bossen, woestijngebied en steppe. De regio is vernoemd naar de enorme Orkhon rivier, die je tijdens een rondreis per 4×4 kunt doorkruisen als het waterniveau laag staat, en de bekende Orkhon waterval. Je kunt er uitstekende wandelingen en meerdaagse trekkingen maken. Dit is ook het gebied waar kamperen in Mongolië een optie is; avonturiers die zelf een tent en slaapzakken meenemen (of huren), kunnen vanuit enkele lokale guesthouses per fiets of te voet een mooie tocht afleggen langs de rivier. De route naar de waterval is het populairst. Het klimaat in de vruchtbare vallei loopt erg uiteen, van wel -30 graden Celsius in de winter tot +35 graden Celsius in de zomer.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Kharkorin (of Karakorum) Monastery

Orkhon Valley is van grote historische betekenis voor Centraal-Aziatische volkeren; in deze vallei vestigden ooit de Turkse Oeigoeren, de Hunnen én de Mongolen hun steden. De bekendste is de Kharkorin Monastery, de vroegere hoofdstad van het grote Mongoolse Rijk dat door Genghis Khan werd gesticht. Kharkorin had strategisch gezien een perfecte locatie; hier kruisten belangrijke handelswegen elkaar en passeerden veel karavanen op weg naar Oost-Azië.
De 13e en 14e eeuwse stad Kharkorin is slechts voor een klein deel te zien, het grootste deel van de funderingen van deze eeuwenoude stad ligt nog onder de grond. De stenen die wel bovengronds lagen, werden in de 16e eeuw opgepikt en gebruikt om de nabijgelegen Erdene Zuu Monastery te bouwen. Toch is de oude hoofdstad nog steeds een bezoek waard tijdens een trip naar Centraal-Mongolië. Neem een kijkje bij het museum dat voornamelijk opgegraven gebruiksvoorwerpen laat zien. Op het terrein bevinden zich ook 3 tempels die je kunt bezoeken, vooral ’s morgens als de monniken zingen als onderdeel van hun ochtendgebed, is dit een aanrader.

Reisroutes met Orkhon Valley

Rondreis Centraal- en Zuid-Mongolië 11 dagen

Andere tips in Mongolië

Khuvsgul Lake

Genghis Khan standbeeld

Ulaanbaatar

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"