Ngapali Beach

Ngapali Beach Myanmar

Wuivende palmbomen, witgekleurd zand, helder water in de Bay of Bengal en heuse resorts. Aan de westkust van Myanmar ligt het meest populaire strand dat het land kent; Ngapali Beach. Met hotels in uiteenlopende categorieën zodat zowel backpackers als luxere reizigers hier prima uit de voeten kunnen. En met restaurants waar de vis kraakvers wordt geserveerd, meestal diezelfde dag gevangen door de vissers die je in hun bootjes voor de kust ziet dobberen.

Activiteiten bij Ngapali Beach

Luieren op het strand en genieten van het uitzicht is natuurlijk de belangrijkste bezigheid tijdens je verblijf. Maar wil je erop uit, dan kun je gaan snorkelen, kajakken, raften of zelfs duiken. Lokale vissersboten nemen je graag mee voor een boottochtje door de baai. Of huur een fiets of scooter zodat je zelf de lokale vissersdorpen kunt ontdekken.

Ontwikkeling van Ngapali Beach

Ngapali Beach ontwikkelt zich langzaam tot een steeds beter bezochte strandbestemming, maar verwacht hier geen uitgaansleven of hordes toeristen. Net als in de rest van Myanmar rijden de ossenkarren gewoon over de paden en zelfs over het strand. En vanwege de bereikbaarheid van Ngapali wordt massatoerisme hier voorlopig nog niet verwacht. Per bus ben je vanuit Yangon, Mandalay of Bagan enkele lange reisdagen onderweg. Reizen per vliegtuig gaat sneller. Neem een binnenlandse vlucht naar Thandwe, van waaruit het nog circa 6 kilometer reizen is naar Ngapali Beach.

Beste reistijd Ngapali Beach

Juni tot oktober is het ‘Monsoon seizoen’ en daardoor het absolute laagseizoen bij Ngapali Beach, met veel kans op regen. Diverse hotels sluiten in deze periode. Dit is wel de beste tijd om te surfen in deze strandplaats, al kan de stroming in zee in deze periode erg sterk zijn. November tot maart is de drukste periode met veelal de beste weersvoorspellingen.

Rakhine State en de tragiek van de Rohingya bevolking

Ngapali Beach ligt in Rakhine State dat gedeeltelijk grens aan Bangladesh. In deze staat wonen ook de Rohingya, een etnische minderheid die al vele jaren in Myanmar wordt onderdrukt. De Rohingya zijn Moslims die volgens Birmese Boeddhisten vanuit Bangladesh naar Myanmar zijn gekomen tijdens de Britse kolonisatie en daarom geen erkenning zouden verdienen als Birmese etnische minderheid. Het bestaan van de minderheid, waarvan er zeker 800.000 aanwezig zijn in Rakhine State, wordt door de regering zelfs ontkend. De Rohingya zelf claimen al eeuwen lang in Myanmar te wonen. Volgens de Verenigde Naties behoren ze tot de meest onderdrukte volkeren ter wereld.
Eind 2016 haalden de Rohingya opnieuw het wereldnieuws omdat het Birmese leger de minderheid systematisch zou proberen uit te roeien, onder andere door het in brand steken van hun dorpen. Aanleiding voor het nieuw aangewakkerde geweld is de dood van 9 politiemannen in november 2016, waarvan de Rohingya worden beschuldigd (zonder bewijs).

Alhoewel Ngapali Beach zeker niet in het centrum van het conflictgebied ligt, is het verstandig om het nieuws in de gaten te houden omtrent ontwikkelingen van het conflict en de veiligheid als je verder wilt rondreizen in deze regio.

Een alternatief strandverblijf kun je vinden in Ngwe Saung Beach, ten westen van Yangon.

Reisinformatie Myanmar

Beste reistijd Myanmar: november tot en met februari
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Vliegtijd Myanmar: 10,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: FOX verre reizen of Shoestring
Leukste reizen voor gezinnen: Riksja Travel of Mooi Vakanties
Visum Myanmar: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Myanmar

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.


Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Andere tips in Myanmar

Bagan

Yangon

Ngwe Saung Beach

Andere leuke reistips en informatie