Nay Pyi Taw (Naypyidaw)

Nay Pyi Taw Naypyidaw

De hoofdstad van Myanmar is niet het bekende Yangon, zoals veel mensen nog steeds denken. Sinds 2005 is het gloednieuwe Nay Pyi Taw het bestuurscentrum van Myanmar. Gesticht door het Birmese leger dat op zoek was naar een centralere locatie dan Yangon. Zo werd Nay Pyi Taw vanuit het niets gecreëerd in het midden van het land.

Surrealistische hoofdstad

Zodra je Nay Pyi Taw binnenrijdt, kom je terecht in een compleet andere wereld die ogenschijnlijk niets meer met Myanmar te maken heeft. De stad is surrealistisch, groot, vol nieuwe gebouwen en in sommige delen griezelig ‘leeg’. Waar je tien kilometer vóór de hoofdstad op een eenbaansweg nog wegwerkers aan de slag ziet die een afbrokkelend stuk wegdek proberen te lijmen met een gieter vol kokend heet asfalt, kom je in Nay Pyi Taw ineens super strakke 8-, 10- en zelfs 20-baanswegen tegen die je van de buitenwijk naar het centrum leiden. Tien banen de ene kant en tien banen de andere kant op. Met slechts een handjevol auto’s op de weg. En enorme rotondes met kunstwerken en gigantische overheidsgebouwen. Het is een merkwaardig gezicht en wijkt enorm af van het Myanmar dat je inmiddels kent als je eenmaal in de hoofdstad aankomt.

Bovendien liggen aan een groot deel van de krankzinnig brede weg alleen maar enorme hotels. Dit is de ‘hotel zone’. Woonhuizen of andere gebouwen vind je er niet en de hotels zien er allemaal wat verlaten uit met hun lege parkeerplaatsen. Alsof je een soort futuristische stad binnenrijdt die door zijn inwoners is verlaten. Het zou zo een scène uit een film kunnen zijn. Naar verluid heeft het biljoenen euro’s gekost om deze hoofdstad vanuit de Birmese klei op te bouwen.

Uppatasanti Pagode en dierentuin

Niet heel Nay Pyi Taw is zo curieus en excentriek. In enkele delen van de stad vind je de levendige, drukke straatjes die je ook elders in Myanmar kunt vinden. En zoals op veel plekken in het land, vind je ook hier een opvallend goudkleurige pagode; de 98 meter hoge Uppatasanti Paya. De pagode is slechts 30 centimeter kleiner dan de beroemde Shwedagon Pagode in Yangon.
Een andere bezienswaardigheid is het Zoological Garden & Safari Park, een dierentuin en safaripark in één waar je wilde dieren van over de hele wereld kunt bekijken. De parken worden gerund door de overheid.

Reisplanning

Nay Pyi Taw ligt aan de Yangon – Mandalay Expressway en kan een handige stop zijn om een rit van het noorden naar het zuiden te onderbreken. Plan hier echter niet meer dan één nacht en reis er niet voor om; Myanmar kent absoluut plekken met meer bezieling. Wij vonden het een bizarre ervaring om door een hoofdstad te rijden die zo verschilt van de rest van het land, maar daardoor ook wel weer een bijzondere stop.

Reisinformatie Myanmar

Beste reistijd Myanmar: november tot en met februari
Goedkoopste vliegticket aanbieder: WTC.nl
Vliegtijd Myanmar: 10,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: FOX verre reizen of Shoestring
Leukste reizen voor gezinnen: Riksja Travel of Mooi Vakanties
Visum Myanmar: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Myanmar

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Andere tips in Myanmar

Yangon

Bagan

Inle Lake

Boek vliegtickets naar Myanmar

Hieronder vind je de beste aanbieders en prijsvergelijkers voor vliegtickets naar Myanmar.

Boek een hotel/hostel in Nay Pyi Taw (Naypyidaw)

Voor het grootste en voordeligste aanbod hotels en hostels; neem een kijkje bij de onderstaande hotelwebsites.

Aanbevolen reisorganisaties voor een compleet verzorgde rondreis door Myanmar

Wij hebben de beste reisorganisaties voor een reis naar Myanmar voor je uitgezocht. Klik op de onderstaande links, dan kom je direct terecht op de juiste pagina met daarop de mooiste en leukste rondreizen door Myanmar. Dat scheelt jou weer zoeken. Ideaal indien je de reisplanning uit handen wilt geven en een goed verzorgde rondreis wilt reserveren.