Naadam Festival

Naadam Festival Mongolie

Het kleurrijke Naadam festival Naadam festival vindt elk jaar plaats van 11 tot 13 juli en is een soort ‘Olympische Spelen van Mongolië’. Sporters strijden om het hoogste podium bij de nationale sporten; het worstelen, boogschieten en de paardenraces. En ook het ‘ankle bone shooting’, een eeuwenoud spel waarbij een geitenbotje met de hand als een soort knikker naar een doel geschoten dient te worden.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Naadam festival in Ulaanbaatar

Naadam wordt groots gevierd in Ulaanbaatar, waar het start met een spetterende openingsceremonie in het stadion. De president opent de ‘spelen’. In en om het stadion vinden de sportwedstrijden plaats, een ervaring op zich! De paardenraces worden buiten de hoofdstad gehouden. Vanaf de bushalte bij het stadion reis je in circa één uur per bus naar de steppe, waar kinderen tot een jaar of 12 oud op de paarden rijden. De winnaar komt als eerste over de finish na een race van 15 kilometer over de ongerepte vlakte.

Naadaam festival in het binnenland

Ook de dorpjes en steden in het binnenland van Mongolië vieren hun eigen Naadam. Met ceremonies en de genoemde sportwedstrijden, alleen dan stelen lokale helden de show. Mocht je tijdens deze dagen door Mongolië reizen, dan kun je het festival dus op kleine schaal meemaken. Persoonlijk vonden wij de show en spelen in Ulaanbaatar wel erg spectaculair, we raden aan om eerst twee dagen in te plannen voor Naadam en daarna een tour te maken door Mongolië.

Tickets voor Naadam

Wij planden onze reis naar Mongolië zo dat we een dag voor Naadam in Ulaanbaatar aankwamen. Het is dan druk in de stad vanwege het festival, maar het was we fantastisch om mee te maken. Kijk zelf maar in onze video.
Indien je je reis al helemaal hebt geboekt voor aankomst in Mongolië, kun je tickets het best via je reisorganisatie regelen. Heb je maar één dag in Ulaanbaatar, dan kunnen zij met een gids/chauffeur ervoor zorgen dat je alle activiteiten bij kunt wonen. Je betaalt waarschijnlijk wel wat meer voor je ticket, alsmede voor de gids. We ontmoetten Nederlanders die voor dit pakket US$ 120,- per persoon betaalden.

Wij hebben op eigen gelegenheid alle activiteiten bezocht, verspreid over twee dagen. Tickets hebben we geregeld via de lokale reisorganisatie waar we ook onze treintickets moest ophalen (voor de treinreis van Mongolië naar China). Na een mailtje regelden zij de tickets voor de openingsceremonie en toegang tot het stadion voor twee dagen. Kosten: US$ 50,- per persoon (in principe kost alleen de openingsceremonie US$ 25,-, maar je hebt de tickets voor het stadion wel nodig anders kom je er niet in). Na de ceremonie vindt alleen het worstelen plaats in het stadion. Het boogschieten en ankle bone shooting zijn gratis te zien rondom het stadion. Ook de paardenraces zijn gratis, je betaalt alleen voor de bus om er te komen.

Ter plaatse bleek ook Sunpath Hostel tickets te kunnen regelen voor hetzelfde bedrag, maar vooral voor mensen die in het hostel sliepen. We vernamen van reizigers zonder tickets dat er ’s morgens heel vroeg bij het stadion tickets van lokale mensen gekocht konden worden, wel tegen hoge prijzen en je moet er vroeg je bed voor uit. We raden daarom aan om je tickets op tijd te boeken om de openingsceremonie en worstelwedstrijden niet te missen. Dat is het waard.

Wil je meer weten over het Naadam festival? Lees ons uitgebreide verslag in onze blog over het bezoek aan Naadam en bekijk onze video van het festival in 360 graden.

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"