Managua

Managua Nicaragua reistips

Managua is de hoofdstad van Nicaragua, maar niet de meest geliefde stad van het land. Veel reisboekjes raden je aan om direct verder te reizen naar Granada of Léon. Managua heeft een aantal rampen te verduren gehad; aardbevingen in 1931 en in 1972 verwoestten beide keren een groot deel van de stad. Na de laatste beving werd de stad weer opgebouwd, maar in 1979 kreeg de stad het wederom zwaar te verduren tijdens de burgeroorlog in Nicaragua. Bombardementen en militaire acties richtten opnieuw zware schade aan.

Na afloop van de oorlog werd Managua weer herbouwd in de jaren negentig. De stad kent weer een prima infrastructuur en veel Nicaraguanen keerden terug, wat een zeer hoge bevolkingsdichtheid en veel armoede tot gevolg had. Managua is momenteel een van de meest arme locaties in het land. Reizigers mijden de stad daarom liever, al moeten wij bekennen dat we ons in drie dagen Managua niet onveilig hebben gevoeld. Rondlopen in het donker werd echter door veel mensen afgeraden. Verder zijn de prachtige koloniale gebouwen die steden als Granada en Léon zo aantrekkelijk maken, helaas verwoest in Managua.

Oude kathedraal van Managua

Eén van de mooiste overgebleven gebouwen in de binnenstad van Managua is de oude Kathedraal, gelegen aan het Plein van de Revolutie. Het gebouw raakte ernstig beschadigd in 1972, maar prijkt nog steeds statig in het centrum als een van de weinige overgebleven historische ‘eye catchers’. Door de beschadigingen is het gebouw niet meer in gebruik. Je ziet de Kathedraal van Managua afgebeeld op de foto bovenaan.

Plaza de la Revolución

Het Plein van de Revolutie ligt in de historische binnenstad, vlakbij het Meer van Managua. Rondom het plein liggen enkele belangrijke gebouwen, zoals de mooie oude Kathedraal, het Rubén Darío Nationaal Theater en het Nationaal Paleis. Ooit keek je vanaf dit plein uit op een boulevard vol restaurantjes drie tot aan het Managuameer leidde, maar helaas bleef hier naar de aardbeving in 1972 niets van over en is dit deel van de stad tot op heden niet herbouwd.

Veiligheid in Managua

De Lonely Planet stelt dat je Managua, de hoofdstad van Nicaragua, beter kunt vermijden wegens onveiligheid. Dat vonden wij een beetje overdreven. Na aankomst en voor je vertrek kun je prima een hotel of hostel boeken in de stad, vonden wij,  en je kunt ook probleemloos een paar blokken lopen naar de supermarkt of je busstation. Check even bij je accommodatie hoe de buurt ’s avonds wordt omschreven en er zijn – zoals in elke hoofdstad – bepaalde wijken waar je niets te zoeken hebt. Panisch gedrag is echter helemaal niet nodig. Een puntje is dat Managua in de burgeroorlog compleet is platgegooid, waardoor er gewoon niet zoveel meer te zien is en maar weinig redenen zijn om langer in de stad te blijven dan de noodzakelijke nacht voor of na je vlucht. De charme die Managua ooit had vind je nu gelukkig nog in Granada en Léon.