Kyaikto (Golden Rock)

Kyaikto Golden Rock Myanmar

De gouden rots die op de top van een berg balanceert in Kyaikto, gelegen in de bergachtige Mon State, is één van de meest spirituele plekken in Myanmar. Na de Shwedagon Pagode in Yangon is dit hét bedevaartsoord voor de Boeddhistische bewoners van het land.

Golden Rock

De imposante Golden Rock is volledig bedekt met bladgoud, met bovenop een stoepa van zo’n 7 meter hoogte. De rots balanceert op een onnatuurlijke manier op het gesteente bovenop Mount Kyaiktiyo, alsof de regels van zwaartekracht hier even niet van toepassing zijn. Volgens een Boeddhistische legende komt dit doordat één van Boeddha’s haren precies zo is neergelegd in de stoepa bovenop de rots, dat deze voorkomt dat hij naar beneden rolt.

Veel Birmese pelgrims willen de rots minstens eenmaal in hun leven bezoeken, maar daarvoor moeten ze eerst de 1100 meter hoge Mount Kyaiktiyo bedwingen. Gelukkig wordt dat vergemakkelijkt door vrachtwagens met bankjes in hun laadbak, die de gehele dag heen en weer pendelen tussen de top van de berg en het truckstation van Kinpun, een dorp aan de voet van Mount Kyaikto en op zo’n 10 kilometer van de stad Kyaikto gelegen.

Voor veel reizigers lijkt een bezoek aan Golden Rock heel veel moeite voor ‘een rots’. Maar er hangt een magische sfeer bovenop de berg. Boeddhisten reizen af en aan, vooral gedurende het hoogseizoen (november tot maart), ze nemen hun gehele huisraad mee en spenderen een volle dag bovenop de berg. Bovendien is het uitzicht over het groene bergachtige landschap werkelijk fenomenaal.

Alleen mannen mogen de rots ook daadwerkelijk aanraken en beplakken met bladgoud. Mannen én vrouwen bidden en mediteren bij de rots en picknicken aansluitend gezellig op het terrein waar allerlei voedselwaar wordt verkocht. Er hangt een bijzondere sfeer bij dit bedevaartsoord, wellicht doordat er voor zoveel aanwezigen een grote wens in vervulling gaat; eenmaal in hun leven de bijzondere, glinsterende Golden Rock bezoeken.

Uitvalsbasis voor je bezoek aan de Golden Rock

Je kunt Golden Rock bezoeken vanuit Kyaikto, maar nog handiger is het plaatsje Kinpun; hier bevind je je direct aan de voet van Mount Kyaiktiyo. In Kinpun vind je veel lokale restaurants en hotels. Wij verbleven in Shwe Hinn Thar Hotel, een prima hotel indien je kiest voor de standaard kamer (kies niet de budget kamer). Een andere aanrader is het Bawga Theiddi Hotel, met een uitstekend restaurant.

Hoe kom je bij Golden Rock en wat kost het

Vanuit het centrum van Kinpun kun je een plaatsje bemachtigen in de speciaal omgebouwde trucks, met bankjes in de laadbak, die je meenemen de berg op. Het opstappunt is bij het Truck Station aan Golden Rock Mountain Road (hartje Kinpun). Voor 2000 Kyat (per enkele reis) zit je achterin de truck, voor 3000 Kyat (per enkele reis) bemachtig je een plaatsje voorin naast de chauffeur. Comfortabel is het allemaal niet; er worden zoveel mogelijk mensen op één bankje geperst.
Vervolgens word je in circa 40 minuten over een enorm slingerende bergweg omhoog gebracht. Ben je snel wagenziek? Ga dan aan de zijkant zitten zodat je de weg kunt zien. De trucks zijn volledig open aan de zijkant en hebben een afdak als bescherming tegen zon en regen.
Zodra je boven bent, is het nog 800 meter lopen naar de Golden Rock via een niet al te steil pad met voedselkraampjes en souvenirwinkels langs de kant. Halverwege betaal je de toeristenentree voor buitenlanders van 6000 Kyat per persoon.
Iets verderop dien je je schoenen en sokken uit te trekken voor het laatste deel naar de pagode.
Zodra je uitgekeken bent, wandel je terug naar de trucks en reis je voor dezelfde prijs (2000 of 3000 Kyat) terug naar het truckstation in Kinpun.

Wanneer kun je Golden Rock het best bezoeken

Het mooiste moment van de dag om Golden Rock te bezoeken is tijdens zonsopgang of zonsondergang vanwege de beste lichtval. De trucks gaan vanaf 06.00 uur de berg op en de laatste truck gaat rond 18.00 uur vanaf de bergtop terug naar beneden. Je gehele bezoek inclusief de reis per truck duurt al gauw 3 á 4 uren. We raden aan om 1 of 2 nachten in Kinpun te verblijven.
November tot maart zijn de populairste maanden voor een bezoek aan Golden Rock. Juni tot oktober betreft het regenseizoen, wanneer het fris en mistig kan zijn op de top van de berg.

Reizen naar Kyaikto en Kinpun

Kyaikto en Kinpun zijn goed per bus te bereiken vanuit Bago (3 uur rijden) en Mawlamyine (3,5 uur rijden). Kom je uit Yangon, dan reis je via Bago en duurt de rit zo’n 4 uur. Kom je vanuit het noorden (Mandalay of Inle Lake) dan zijn er geen directe verbindingen met Kyaikto. Je kunt het best eerst naar Bago reizen, eventueel met een tussenstop in Nay Pyi Taw.

Reisinformatie Myanmar

Beste reistijd Myanmar: november tot en met februari
Goedkoopste vliegticket aanbieder: WTC.nl
Vliegtijd Myanmar: 10,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: Tenzing Travel of Shoestring
Leukste reizen voor gezinnen: Riksja Travel of Mooi Vakanties

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is jouw online reisgids en ónze passie. Wij zijn Ydwer en Monique, twee reislustige import-Amsterdammers. Ydwer woonde voorheen in Ierland en studeerde in Azië. Monique reisde en adviseerde gezinnen jarenlang over de mooiste verre vakanties. Samen trekken wij de wereld rond en delen we al onze tips met jou op GlobeHopper.

Volg ons op Instagram

Blijf op de hoogte

Laat je e-mail achter en ontvang gratis de laatste reistips & reisinspiratie én je bent als eerste op de hoogte van leuke winacties!
Booking.com

Andere tips in Myanmar

Yangon

Hpa An

Mawlamyine (Moulmein)

Boek vliegtickets naar Myanmar

Hieronder vind je de beste aanbieders en prijsvergelijkers voor vliegtickets naar Myanmar.

Boek een hotel/hostel in Kyaikto (Golden Rock)

Voor het grootste en voordeligste aanbod hotels en hostels; neem een kijkje bij de onderstaande hotelwebsites.

Aanbevolen reisorganisaties voor een compleet verzorgde rondreis door Myanmar

Wij hebben de beste reisorganisaties voor een reis naar Myanmar voor je uitgezocht. Klik op de onderstaande links, dan kom je direct terecht op de juiste pagina met daarop de mooiste en leukste rondreizen door Myanmar. Dat scheelt jou weer zoeken. Ideaal indien je de reisplanning uit handen wilt geven en een goed verzorgde rondreis wilt reserveren.

Globehopper