Khustai National Park

Przewalskipaard Khustai National Park

Het Khustai National Park (ook wel Hustai of Hustain genoemd) is speciaal opgericht om het Mongoolse wilde Takhi (Przewalski) paard te herintroduceren in het land. Deze bijzondere wilde paarden komen oorspronkelijk uit Mongolië maar raakten rond 1960 uitgestorven in het wild. Gelukkig hebben enkele dierentuinen in het westen dit diersoort weten te behouden; in 1977 telt de wereld nog 300 van deze paarden die allemaal in gevangenschap leven. Tot in 1992 het Khustai National Park werd ingericht om de paarden weer vrij in het wild te kunnen laten leven.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Paarden uit Nederland

Nederland speelde daarbij een grote rol; de Przewalskipaarden die hier los zijn gelaten, zijn hier gebracht door de Nederlandse organisatie FPPPH (Foundation for the Preservation and Protection of the Przewalski Horse). In samenwerking met de Mongoolse organisatie Macne werden in 1992 de eerste 15 paarden naar de steppe getransporteerd. Tussen 1992 en 2000 volgenden vijf transporten met in totaal 84 Przewalskipaarden. Dankzij dit project leven in dit park momenteel ruim 320 wilde paarden en is 95% hiervan geboren in Mongolië.

Het park ligt op slechts 100 kilometer ten zuidwesten van Ulaanbaatar, circa 2 uur rijden. Er zijn slechts twee overnachtingslocaties in het park, maar buiten de parkgrenzen liggen diverse gerkampen. De paarden zijn niet altijd goed te vinden, soms moet een gids goed zoeken naar één van de circa 32 kuddes. Het beste moment om ze in het wild te zien, is ’s morgens vroeg of in de avond als de dieren op zoek gaan naar water.

Khustai National Park huisvest niet alleen de Takhi paarden. Ook roofvogels, wolven, herten, gazellen en andere diersoorten komen hier voor. Vooral liefhebbers van vogels (223 soorten) en planten (251 soorten) kunnen zich hier goed vermaken.

Reisroutes met Khustai National Park

Rondreis Mongolië 4 dagen

Andere tips in Mongolië

Altai gebergte & Altai Tavan Bogd National Park

Gobi Woestijn

Ulaanbaatar

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"