Kalaw (trekking naar Inle Lake)

Kalaw naar Inle Lake Myanmar

Een heus paradijs voor iedereen die van wandelingen en trekkingen houdt; Kalaw is dé uitvalsbasis in Myanmar voor een trekking naar het prachtige Inle Lake. Het kleine dorp is ooit gesticht als vakantieoord in de koele heuvels voor Britse kolonisten die de hitte uit de lager geleden delen van het land wilden ontvluchten. Tegenwoordig blijven de meeste bezoekers hier slechts een dag, waarna ze de 2- of 3-daagse trekking door de heuvels naar Myanmars beroemdste meer starten.

Kalaw centrum

Kalaw concentreert zich rondom de centrale markt en de naastgelegen glinsterende Aung Chan Tha Zedi, een stoepa die belegd is met glasmozaïek. Rondom de markt vind je talloze lokale restaurants waar je eten kun je vinden in allerlei smaken. Ten tijde van de Britse bezetting werden veel Indiërs en Nepalezen naar Myanmar gehaald om wegen en spoorlijnen aan te leggen. Afstammelingen van hen wonen nog steeds in Kalaw, waardoor de huidige bevolking een mix is van Boeddhisten, Sikhs, Hindoes en Moslims. Die diversiteit is voor bezoekers misschien nog wel het best zichtbaar in de verschillende soorten eetgelegenheden in Kalaw.

Hostels en Hotels Kalaw:

Budget:
Dormitory @ Golden Kalaw Inn of The Lodge Kalaw Hostel (beide eenvoudige maar prima hostels)
Middenklasse/luxe:
Kalaw Heritage Hotel (stijlvol landhuis met prachtige ligging)

Reisinformatie Myanmar

Beste reistijd Myanmar: november tot en met februari
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Vliegtijd Myanmar: 10,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: FOX verre reizen of Shoestring
Leukste reizen voor gezinnen: Riksja Travel of Mooi Vakanties
Visum Myanmar: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Myanmar

Trekking van Kalaw naar Inle Lake

Een trekking vanuit Kalaw naar het bijzondere Inle Lake is één van de highlights van een rondreis door Myanmar. Je kunt kiezen uit 2-daagse en 3-daagse trekkingen.
De 3-daagse trekking begint in Kalaw. Je wandelt de eerste dag zo’n 6 uur door de mooie natuur naar een homestay in één van de lokale etnische dorpen in het gebied van de Palaung, Pa-O, Danaw, Taung Yo of Danu minderheden. Op dag twee wandel je in zo’n 6 uur naar de volgende homestay of naar een Boeddhistisch klooster voor de volgende overnachting. Op dag drie blijven er nog circa 4 wandeluren over, waarna je op een boot stapt aan de zuidwestzijde van Inle Lake voor een tocht van 1 uur over het meer, naar het eindpunt Nyaung Shwe.
Bij de 2-daagse trekking wordt je per truck in circa 45 minuten rijden naar het startpunt van de tweede dag gebracht, waarna je het programma volgt van de tweede en derde trekkingsdag.

Onderweg kom je langs heuvels, dorpen van lokale minderheden, mooie uitzichtpunten, mensen die op het land werken, kinderen die je vrolijk begroeten, ossenkarren, landbouwvelden, peperplantages en nog veel meer prachtige plekken. De trekking leidt soms over smalle op steile paden maar is over het algemeen niet heel moeilijk of zwaar.

Waar boek je een trekking en wat kost het?

Rondom de centrale markt in Kalaw vind je enorm veel lokale reisbureaus waar je trekkingen kunt boeken. Zoveel dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet… Wij hebben goede verhalen gehoord en een kijkje genomen bij Ever Smile, Jungle King en Sam’s Trekking Guide (bij Sam’s Family Restaurant). Veel trekkingen volgen ongeveer dezelfde route en prijzen zijn redelijk vergelijkbaar. Uiteindelijk twijfelden we tussen Ever Smile en Jungle King; Ever Smile had een iets strakker en duidelijker verhaal en is erg populair onder backpackers. Jungle King had daarentegen een net iets andere route, waardoor je minder andere trekking-groepen tegenkomt onderweg (behalve die van Jungle King zelf). Bovendien slaap je bij Jungle King eenmaal in een Boeddhistisch klooster, versus Ever Smile waarbij je beide nachten in een homestay verblijft.
Wij kozen voor Jungle King en hadden een geweldige trekking. Maar dat neemt niet weg dat ook andere partijen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.

De kosten tussen de diverse reisbureaus komen aardig overeen. De 3-daagse trekking kost circa 40.000 Kyat per persoon (€ 28,-) inclusief overnachtingen, maaltijden en de boottocht. De 2-daagse trekking kost circa 32.000 tot 35.000 per persoon (€22,- / € 25,-) inclusief overnachtingen, maaltijden en de boottocht.
Op de laatste dag kom aan in de Inlay Zone waar je een ticket dient te kopen voor je verblijf in het natuurgebied bij Inle Lake, voor 12.500 Kyat (€ 9,-). Zorg dat je hiervoor voldoen contant geld bij je hebt, alsmede geld voor water en eventuele snacks onderweg die je kunt kopen bij lokale dorpjes.

Onze ervaringen tijdens de trekking Kalaw – Inle Lake

Wij deden een trekking vanuit Kalaw naar Inle Lake en raden dit aan als een ‘must’ tijdens je rondreis door Myanmar, mits je over een redelijke conditie beschikt en redelijk mobiel bent. (Zoniet, dan kun je Kalaw in principe overslaan en rechtstreeks naar Inle Lake reizen, of een minivan/taxi nemen tussen beide locaties).
Een trekking van Inle Lake naar Kalaw, in tegengestelde richting, is natuurlijk ook mogelijk, maar het is juist erg leuk om de boottocht over Inle Lake voor het einde van de trekking te bewaren als kers op de taart van je inspanningen.
De nadruk ligt tijdens deze trekking wel echt op de mooie natuur. Wil je meer zien van het lokale leven in de etnische dorpen, bezoek dan ook het dorp Hsipaw en maak aldaar een trekking langs de Shan dorpen. Voor ons was juist deze combinatie van de Kalaw – Inle Lake trekking én een trekking rondom Hsipaw perfect om zowel veel van de natuur als van het dagelijks leven van de bevolking te kunnen zien.

Wat neem je mee tijdens de trekking?

Onze tips voor spullen om mee te nemen tijdens de trekking:
– Kleine daypack rugtas waar je je spullen voor de komende dagen in stopt
– Zaklamp of hoofdlamp
– Warme trui en lange broek voor de avond (het kan ’s avonds erg koud worden, met name in de populaire wintermaanden)
– Slippers, handdoek en douchespullen indien je in de homestay of bij het klooster wilt douchen (dit is mogelijk, maar er is enkel koud water aanwezig)
– Regenjas en regenhoes voor je daypack gedurende regenseizoen
– Zonnebrandcrème
– Muggenspray
– Eén liter water (meer water kun je onderweg kopen)
– Toiletpapier
– Extra kleding/lagen voor de avond
– Hoed/zonnebril
– Medicatie indien nodig
– Camera
– Powerbank om je camera op te laden, je hebt meestal geen toegang tot een stopcontact onderweg
– Lakenzak (geen ‘must’ maar wel erg fijn. Een slaapzak is niet nodig, dekens en een kussen worden verzorgd).

Je koffer of backpack laat je achter bij het reisbureau waar je hebt geboekt, deze wordt vervolgens afgeleverd bij je hotel in de omgeving van Inle Lake. We raden aan om je hotel of hostel bij Inle Lake alvast online te boeken, zodat je spullen op de juiste plaats worden afgeleverd en zodat je na een lange trekking niet meer op zoek hoeft naar een slaapplek. Voor onze hotel- en hosteltips kun je kijken onder Inle Lake.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.


Booking.com
Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer

Andere leuke reistips en informatie

Andere tips in Myanmar

Inle Lake

Hsipaw

Mandalay

Andere leuke reistips en informatie