Forten en woestijnen verkennen in sprookjesstad Jaisalmer

Fort van Jaisalmer

Een reusachtig fort waar je uren in kunt ronddwalen is dé trekpleister van de sprookjesachtige stad Jaisalmer, in het noordwesten van India.

Sprookjesstad Jaisalmer

Jaisalmer ligt in de deelstaat Rajasthan, India’s meest kleurrijke provincie dat bol staat van de imposante forten en sprookjesachtige paleizen. Ook de bevolking springt in het oog met haar fleurige en rijkelijk versierde kleding. Rajasthan is voor toeristen daarom één van de meestbezochte delen van India.

Jaisalmer heeft precies te bieden waar de regio zo bekend om staat. Het krijgt vaak als bijnaam ‘de Gouden Stad’, vanwege de schitterende zandstenen architectuur die goudkleurig weerkaatst in de felle zon. Tijdens de dagen van weleer maakte de stad deel uit van de Zijderoute. De kleurrijke smalle straatjes vol winkeltjes, markten, poorten en pleinen geven je het gevoel even in de Middeleeuwen beland te zijn. Aan restaurantjes is ’s avonds geen gebrek, talloze knusse eetgelegenheden zitten verstopt in en boven de huizen en pleinen. Het indrukwekkende rotsfort dat statig boven de stad uit prijkt, draagt natuurlijk flink aan bij aan de sprookjesachtige uitstraling van Jaisalmer.

Fort van Jaisalmer

Aan de rand van het kleine centrum ligt het beroemde fort, waar je zeker enkele uren in rond moet dwalen. Wandel naar boven of neem een tuktuk. Zodra je boven bent, zul je de nauwe steegjes te voet moeten verkennen. Dwaal langs de ruïnes, de tempels en de huizen van locals die binnen de poorten van het fort wonen. Regelmatig hoor je muziek uit de huizen komen en talloze straatjes leiden tot je verrassing tot prachtige uitzichtpunten over de stad.
Het fort staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de grootste forten ter wereld. Het werd gebouwd in het jaar 1156 en was het centrum van diverse oorlogen in de regio. Momenteel wonen er nog circa 3000 mensen binnen de muren van het fort en vind je er ook een handvol hotels en restaurants. ‘Must sees’ zijn onder meer het paleis, de 7 zandstenen Jain tempels die allemaal met elkaar verbonden zijn en de Hindoestaanse Laxminarayan tempel. Ook opvallend zijn de havelis; prachtige huizen met rijk gedecoreerde gevels, balkons en deuren.

Tip: bezoek het fort in de ochtend voor het heetst van de dag en neem je tijd. Tijdens het ronddwalen door de straatjes en in de tempels gaat de tijd snel, je bent al gauw een hele ochtend verder.

Sam Sand Dunes

De Sam zandduinen buiten Jaisalmer zijn een popuair uitstapje vanuit de stad. De pittoreske duinen zijn 3 kilometer lang en 1 kilometer breed.

Thar Woestijn

Op circa 40 kilometer buiten de stad ligt de Thar Desert, een uitgestrekte woestijn met een onverwachts rijke flora en fauna. Je kunt jeepsafari’s naar de woestijn boeken vanuit Jaisalmer waarbij je een nacht in de woestijn slaapt. Ook een kameelsafari hoort bij het programma.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten