Hoe plan je een tour door Mongolië & wat kost het?

Hoe plan je een tour door Mongolie

Mongolië is een enorm uitgestrekt land (38 maal groter dan Nederland) met een grote diversiteit qua landschappen en cultuur. Zoals je in de introductie van Mongolië hebt kunnen lezen, biedt elk deel van het land iets unieks. Mongolië is geen gemakkelijk land om rond te reizen, maar het is zeer de moeite waard. Daarom zetten wij wat handige punten op een rij die de organisatie van een reis door Mongolië makkelijker maken.

Vliegtickets naar Mongolië

Voor goedkope vliegtickets naar Mongolië adviseren we te kijken op de vliegticket-vergelijkingssites van Skyscanner of WTC.nl.

Hotels boeken in Mongolië

Het is verstandig om bij aankomst in Mongolië al een hotel of hostel geboekt te hebben in Ulaanbaatar (ook wel Oelan-Bator genoemd). Wij verbleven in Sunpath Mongolia, een hostel met privékamers en gedeelde slaapzalen. Hier hebben we ook onze tours geboekt (meer hierover lees je verderop in dit artikel).

Al onze hoteltips voor Ulaanbaatar (Oelan-Bator):

Budget hotel/hostel: Sunpath Mongolia (privékamers en slaapzalen) of Zaya Hostel (privékamers)
Middenklasse hotel: Springs Hotel Ulaanbaatar of Ibis Styles Ulaanbaatar Polaris
Luxe hotel: Kempinski Hotel Khan Palace of Shangri-La Hotel Ulaanbaatar

Tip: Ga je op eigen houtje (zonder georganiseerde reis) naar Mongolië en wil je na je verblijf in Ulaanbaatar verder het land in trekken? (Sterk aan te raden!) Boek dan je hotels buiten Ulaanbaatar niet online, maar boek ter plaatse een leuke tour. Het aanbod is groot en je kunt gemakkelijk tours inclusief vervoer, eten en verblijf reserveren bij hostels, hotels en tourbureaus in Ulaanbaatar.

Boeken via een reisorganisatie

Veel reizigers die langer de tijd hebben in Mongolië, plannen hun vakantie al helemaal voor vertrek. Je kunt bijvoorbeeld een georganiseerde groepsreis Mongolië of individuele rondreis Mongolië boeken bij een Nederlandse reisorganisatie, zoals:

 • Koning Aap, groepsreis, 23 dagen door Centraal- en Zuid-Mongolië vanaf € 2895,- p.p.
 • Sawadee, groepsreis, 23 dagen door Centraal- en Zuid-Mongolië vanaf € 2498,- p.p.
 • Djoser, groepsreis, 18 dagen door Centraal- en Zuid-Mongolië, vanaf € 2895,- p.p.
 • Dimsum Reizen, individuele reis op maat, prijs afhankelijk van je wensen.

Natuurlijk kun je Mongolië ook bezoeken tijdens de Transmongolië Express treinreis.

(Prijzen kunnen wijzigen. Let op: reisorganisaties hanteren vaak vanaf-prijzen die gelden voor het laagseizoen, reis je in de zomervakantie dan gelden er vaak hogere kosten).

Wat opvalt, is dat vrijwel alle organisaties voor de combinatie van Zuid- en Centraal-Mongolië kiezen. Er zijn er maar weinig die alle gebieden in één rondreis aanbieden, hiervoor heb je namelijk veel tijd nodig.
De afstanden in Mongolië zijn groot, vooral in verhouding tot het wegdek; van de circa 12.000 kilometer aan wegen in het land, is slechts zo’n 1700 kilometer geasfalteerd. De rest bestaat uit gravel (1500 km), zandwegen (1300 km) en simpelweg zandweggetjes en steppewegen (7500 km). Je kunt je voorstellen dat het rondreizen door Mongolië daarom tijd vergt.

Ter plaatse een tour boeken

Wij hebben onze tours in Mongolië pas ter plaatse geboekt. In Ulaanbaatar vind je enkele tientallen lokale reisorganisaties die allerlei rondreizen aanbieden. Je hebt hiervoor wel voldoende tijd nodig; veel reizigers die per Trans-Siberië trein arriveren en korter dan een week de tijd hebben, boeken enkel een trip naar Terelj National Park soms gecombineerd met Khustai National Park. Dit past in een tijdschema van 1 tot 4 dagen.

De tours die dieper Mongolië in gaan, zijn er vanaf 6 dagen. Ideaal is echter om gemiddeld 7 tot 10 dagen aan te houden per gebied. Wil je bijvoorbeeld het zuiden, westen en noorden verkennen dan kom je al snel uit op een reisschema van 2 tot 3 weken.

Populair is een week naar de Gobi woestijn, dat is de tour die wij zelf hebben geboekt in combinatie met een dagtrip naar Terelj National Park. In de Gobi woestijn vind je heel veel afwisseling; zandduinen, steppe, slapen bij nomadenfamilies, paardrijden, kamelen, rotsformaties en uitzichtpunten. Voor ons was dit de perfecte combinatie, deze tour raden we sterk aan indien je een keuze moet maken en een week de tijd hebt.
Maar je kunt ook kiezen voor Centraal-, West-, Oost- of Noord-Mongolië. Wij merkten dat dit veel werd gedaan als tweeweekse rondreis in combinatie met de Gobi woestijn, of dat mensen die terug kwamen uit de Gobi daarna bijvoorbeeld nog een week naar het noorden gingen. Sommige toers hebben meerdaagse paardrijtochten of wandelingen in hun programma, kijk dus goed of dit bij je past.

Kosten van een tour ter plaatse

We hebben diverse lokale reisbureaus benaderd en uiteindelijk gekozen voor Sunpath Mongolia. Hieronder enkele organisaties, kosten (in Amerikaanse dollars) en voordelen/nadelen op een rij:

Reizen met een groep

Sunpath Mongolia

Sunpath bestaat uit een hostel en een tourorganisatie. De eigenaresse strikt hostelbezoekers voor haar tours, waardoor het vertrek bijna dagelijks mogelijk is. Wij reisden met een groepje van 10 mensen, verdeeld over 2 Russische minivans. In principe zitten er maximaal 5 mensen in één minibus (soms minder), dat levert voldoende ruimte op. Wij vonden het leuk om met meerdere backpackers op pad te gaan. Elke minibus had een eigen chauffeur en er ging 1 gids mee, plus 1 kok voor het avondeten.

De Russische minivans zijn 4WD, maar niet erg comfortabel. Ze worden veel gebruikt omdat ze gemakkelijk te onderhouden en repareren zijn. Op de onverharde wegen stuiter je nogal heen en weer. Boek je een tour bij een luxe organisatie dan zal een 4×4 Jeep zeker meer comfort geven, maar daar betaal je dan ook voor. Onze minivan heeft twee maal een lekke band gehad, zat één keer vast in de modder en heeft één maal een opgeblazen motor gehad. De motor had voorkomen kunnen worden, de rest was onmacht. Gelukkig reden we in konvooi en wist Sunpath snel een vervangende auto te regelen in het geval van de opgeblazen motor.

We sliepen in gers bij nomadenfamilies. Enkele keren waren er meerdere tours tegelijkertijd waardoor het wat druk was, maar vaak waren we de enigen. De gers zijn simpel en de bedden vaak hard, dat is een groot verschil met luxere tours waarbij je in speciaal opgezette toeristenkampen slaapt. Maar wij hadden wel een meer authentieke ervaring, persoonlijk vonden we dat leuker.

Kosten tours bij Sunpath Mongolia:

 • Bij Sunpath hebben alle tours dezelfde prijs.
 • Je betaalt US$ 60,- per persoon per dag. Ongeacht de route die je uitkiest en de lengte van de tour.
 • Inclusief ontbijt, lunch en diner. Voor het ontbijt en avondeten doet de kok(kin) zijn best om er iets semi-westers van te maken (brood, ei, pasta). De lunch nuttig je in een lokaal restaurant tijdens een stop onderweg. Keuze is er meestal niet; rijst met mutton (schapenvlees) is vrij standaard. Met vegetariërs wordt wel rekening gehouden.
 • Inclusief vervoer, overnachtingen, activiteiten zoals paardrijden en kameelrijden en entreegelden tot de natuurparken.
 • Exclusief een snack of drankje dat je zelf aanschaft onderweg (enkel tijdens de lunchstop) voor ’s avonds.

Alle tourmogelijkheden van Sunpath staan vermeld op de website.

Golden Gobi Tours

Golden Gobi is eveneens een hostel en een tourmaatschappij. Ook Golden Gobi gebruikt Russische 4WD minivans. We merkten in een gesprek met de organisatie dat zij een paar unieke stops hadden, zoals een kamelenboerderij in de woestijn. Lastig vonden we dat de website geen informatie beidt over de route en dat ook ter plaatse geen duidelijke route zichtbaar was, we kregen alles alleen (uitgebreid) mondeling uitgelegd. Er was geen tour die voor ons op de juiste datum vertrok. Dat waren redenen om niet voor Golden Gobi te kiezen, maar de organisatie maakte wel een goede indruk.

Kosten tours bij Golden Gobi:

 • Kosten worden berekend per tour, op basis van stops, entreegelden, etc.
 • Gemiddeld komt Golden Gobi ook uit op circa US$ 60,- tot US$ 65,- per persoon per dag.
 • Inclusief vergelijkbare punten als genoemd bij Sunpath Mongolia.

Top Tours

Top Tours heeft tevens zowel een hostel een reisorganisatie. De tours lijken op die van Sunpath. Top Tours biedt wel een korting aan bij wat grotere groepen, maar de vraag is of je dat prettig vindt reizen in een minivan. Voorbeelden van de mogelijke trips staan op de website van de organisatie.

Kosten tours bij Top Tours:

 • US$ 65,- per persoon per dag bij 4 personen.
 • US$ 55,- per persoon per dag bij 5 personen of meer.
 • Indien je kiest voor tour met vlucht (bijvoorbeeld naar de Gobi woestijn, in plaats van te rijden) komen die kosten er uiteraard bij.

Voor backpackers zijn deze drie organisaties heel goede opties. Alle genoemde organisaties kunnen ook een privéchauffeur met 4×4 auto regelen voor dagtrips of meerdaagse tours. De route en overnachtingen staan dan niet vast. Indien je een extra gids mee wilt, betaal je een meerprijs. Het is mogelijk om tijdens zulke trips in gers te slapen, gecombineerd met kamperen in tenten. Een leuke opties als je met je eigen groep vrienden reist.

Privé tour

Indien je ter plaatse je tour wilt boeken maar niet met een groep wilt reizen, kun je een privétour boeken. Dat kan bij bovengenoemde organisaties, maar een gespecialiseerde touroperator levert meer kwaliteit.

Tseren Tours

Eén van zulke organisaties is van een Nederlandse eigenaar, Tseren Tours, gevestigd achterin Café Amsterdam op Peace Avenue. Ter plaatse wordt een trip samengesteld op basis van jouw wensen.

Kosten tours bij Tseren Tours:

 • Bij 1 persoon: US$ 180,- per persoon per dag.
 • Bij 2 personen: US$ 95,- per persoon per dag.
 • Bij 3 personen: US$ 85,- per persoon per dag.
 • Bij 4 personen: US$ 75,- per persoon per dag.
 • Bij 5 personen: US$ 70,- per persoon per dag.

Inbegrepen:

 • 4WD met chauffeur en aparte gids.
 • Maaltijden.
 • De meeste overnachtingen in een tent, enkele nachten in een ger bij nomadenfamilies.
 • Kampeeruitrusting en entreegelden.

Juulchin Tours

Juulchin Tours is één van de grotere lokale organisaties. De tours zijn van een hogere kwaliteit dan de backpackerstours. Prijzen staan niet vermeld op de website, maar wij brachten ene bezoek aan het kantoor van Juulchin in Ulaanbaatar en vernamen dat de kosten voor individuele rondreizen door Mongolië ongeveer in lijn liggen met de kosten die bij Tseren Tours genoemd staan.

Routes door Mongolië

Voorbeelden van leuke reisroutes door Mongolië vind je onder onze reisroutes.

Wat neem je mee tijdens de tour door Mongolië?

Wij vonden het handig om de volgende zaken mee te nemen:

 • Kleine rugtas met een selectie van onze kleding (indien je weer terugkomt in Ulaanbaatar. Heb je een rondreis met een Nederlandse organisatie geboekt, dan zul je je volledige koffer of rugtas meenemen).
 • Insectenspray met Deet.
 • Handdoek en toiletspullen (douchen deden wij om de paar dagen onderweg in een badhuis, de gers bij nomadenfamilies hadden geen douche. Slaap je in een luxer toeristenkamp dan is er soms wel een douche aanwezig).
 • Een paar goede schoenen voor wandelingen en een paar slippers.
 • WC-papier.
 • Eventueel een lakenzak voor in de slaapzak (de slaapzak zelf werd bij onze tour geleverd).
 • Kussensloop waar je kleding in kunt doen en er een kussen van kunt maken, indien je een backpackertour boekt.
 • Zonnebrandcrème.
 • Kleding voor zowel warme dagen als koude avonden.
 • Een lange broek voor het paardrijden (en voor koude avonden).
 • Zaklamp of hoofdlampje (om ’s nachts mee naar het toilet te lopen).
 • Zwemkleding, mocht je de meren bezoeken.
 • Dunne regenjas of poncho.
 • Babydoekjes om te gebruiken als douchevervanger.
 • Camera met extra SD-kaarten en batterij indien je deze hebt, alles volledig opgeladen.
 • Powerbank om je telefoon/camera mee op te laden (wij hadden soms elektriciteit tijdens de lunch. In de ger echter slechts zelden. Zorg dus voor een extra draagbare stroomvoorziening.).

Tijdens onze tour werd al het eten en water verzorgd. Soms kochten we tussen de middag bij een klein supermarktje wat lekkers of een biertje of frisdrank voor ’s avonds. De kosten die je maakt tijdens de tour zelf zijn dus erg laag.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.


Booking.com

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Vakantie Mongolië boeken

Wil je zelf een vakantie Mongolië boeken? Kijk eens bij onderstaande Mongolië rondreizen en vakanties van Nederlandse reisorganisaties.

Privé rondreis per trein Trans Mongolië Express 17 dagen

Groepsrondreis Mongolië 23 dagen

Vakantie Mongolië boeken

Wil je zelf een vakantie Mongolië boeken? Kijk eens bij onderstaande Mongolië rondreizen en vakanties van Nederlandse reisorganisaties.

Groepsrondreis Mongolië 23 dagen

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"