Gobi Woestijn

Gobi Woestijn

De Gobi Woestijn is de grootste woestijn in heel Azië en strekt zich uit over het gehele zuidelijke deel van Mongolië tot ver in China. De Gobi is een half-woestijn, het bestaat slechts voor een deel uit zandduinen en voornamelijk uit een rotsachtig steppelandschap. Samen met de gebergten en meren kent het daardoor maar liefst vijf verschillende ecosystemen. Treed in de voetsporen van Marco Polo en de andere handelaren die de Zijderoute door Centraal-Azië naar China volgden, velen van hen trokken met hun karavaan door deze woestijn.

Een rit door de Gobi woestijn is heel anders dan je je vaak voorstelt bij een woestijnlandschap. Het gebied is droog maar toch begroeid. Onderweg kom je langs gertenten van nomadenfamilies die in de woestijn leven. Ze hoeden er hun kuddes met paarden, geiten, schapen of kamelen. De wegen leiden allemaal over de steppe, soms is een zandweg maar meestal volg je de bandensporen van voorgaand verkeer. Een hobbelige, oncomfortabele maar prachtige rit.

Khongor Sand Dunes

De Khongor Sand Dunes is één van de highlights die in elke Gobi tour voorkomt. Deze zandduinen reiken tot 300 meter hoogte over een totale oppervlakte van zo’n 900 km2. De golvende zandvlakte wordt ook wel de ‘zingende zandduinen’ genoemd, vanwege het geluid dat de wind maakt als het door de duinen raast.
Je kunt de duinen beklimmen in circa een half uur tijd voor een werkelijk adembenemend uitzicht vanaf de top over de duinen aan de ene zijde en het verreikende steppelandschap aan de andere zijde. Het mooiste moment is vlak voor zonsondergang, zodat je de zon ziet wegzakken in de zandvlakte.

Tip: beklim de zandduinen op blote voeten en neem extra bescherming mee voor je camera (een plastic tas) om te voorkomen dat het fijne zand je camera molesteert.

Kameel rijden

De omgeving van de Khongor Sand Dunes is de vestigingsplaats van diverse nomadenfamilies die kamelen hoeden. Sommigen stellen hun kamelen beschikbaar voor een rit van meestal één uur langs de zandduinen. ’s Avonds drink je vervolgens de warme kamelenmelkthee en eet je snoepjes gemaakt van kamelenyoghurt om de ervaring compleet te maken.

Flaming Cliffs

Een andere ‘must’ is een bezoek aan de Flaming Cliffs (ook bekend onder de naam Bayanzag of Rich Saxual). Deze indrukwekkende rode rotsen hebben iets weg van een ‘mini Grand Canyon’. Het gebied is ontzettend waardevol voor paleontologen; dit is de vindplaats van vele dinosaurusskeletten, fossielen, dinosauruseieren en botten. In het Centraal Museum van Dinosaurussen in Ulaanbaatar kun je enkele hiervan bewonderen.
De Amerikaanse fossielenjager en avonturier Roy Andrew Chapman, die volgens sommigen de inspiratie was voor Steven Spielberg’s Indiana Jones films, stuitte hier in 1920 op talloze van zulke overblijfselen. Zo nu en dan schijnen bezoekers nog steeds stukjes van botten en eieren te vinden rondom de Flaming Cliffs.

Yol Valley

De groene vallei Yol Valley (ook Yolyn Am genoemd) is een verrassende attractie in de Gobi woestijn. Omgeven door bergen, groeit en bloeit hier alles dat je niet verwacht tegen te komen in een woestijnlandschap. De vallei is ontstaan door een rivier die hier lang geleden doorheen stroomde. De overgebleven stroom creëert ijs op de bodem van de vallei dat zelfs in de zomermaanden blijft liggen. Erg leuk is de wandeling door de vallei, circa een uur heen en een uur via dezelfde route terug, waarbij je over rotsen klautert en over het riviertje moet springen. De hoge rotswanden die de vallei flankeren zijn erg indrukwekkend.

Yol Valley is de thuisbasis voor bijzondere dieren, zoals het sneeuwluipaard en veel roofvogels. De luipaarden krijg je niet snel te zien, maar de kans dat je het roodbruine knaagdiertje ‘pika’ spot is een stuk groter. Deze kleine marmot-achtige diertjes springen vrolijk door het landschap.

Slapen bij nomadenfamilies & beste reistijd voor de Gobi woestijn

In de Gobi woestijn slaap je in gerkampen bij nomadenfamilies (soms in luxere toeristenkampen). Het klimaat in de woestijn kan extreem zijn; in de winter vriest het, in de zomer wordt het erg warm. De zomer is echter ook de regentijd in de woestijn. Bovendien kent de regio diverse ecosystemen, waardoor het klimaat erg wisselt in de verschillende delen. In het algemeen vormen de maanden juni t/m september de beste periode om Gobi te bezoeken.
Wij reisden in de maand juli en vonden het goed de doen; op de heetste momenten van de dag zaten we in de auto (de reisdagen zijn lang in de Gobi woestijn, omdat het niet erg snel gaat) en ’s nachts was het niet koud in de ger. Toch raden we aan om een setje warme kleding en een regenjas of poncho mee te nemen als je in de zomer afreist naar de woestijn, beide kwamen van pas tijdens onze rondreis door Mongolië en Gobi Desert.

Lees hier over onze avonturen in de Gobi woestijn toen we Mongolië bezochten tijdens onze reis met de Trans-Siberië Express en de Trans-Mongolië Express.

Bekijk onze tocht door de Gobi Woestijn in deze 360 graden video

Klik en beweeg met je muis over de video om rond te kijken.

Reisroutes met de Gobi Woestijn

Rondreis Mongolië Gobi woestijn 6 dagen

Rondreis Centraal- en Zuid-Mongolië 11 dagen

Andere tips in Mongolië

Orkhon Valley & Kharkorin Monastery

Khustai National Park

Terelj National Park