Genghis Khan Plein

Genghis Khan Plein

Centraal in het stadshart van Ulaanbaatar ligt het Genghis Khan plein. Tot 2013 heette het nog Sükhbaatar plein, omdat Damdin Sükhbataar hier in 1921 Mongoliës onafhankelijkheid van China verklaarde. Deze ‘held van de revolutie’ wordt afgebeeld in het enorme standbeeld midden op het plein, zittend op zijn paard.

Aan de noordzijde staat een grote marmeren constructie met een bronzen Genghis Khan standbeeld erop, geflankeerd door twee Mongoolse soldaten te paard (Ögedei en Kublai). Direct daarachter tref je het Parlementsgebouw.
Rondom het plein staan enkele andere opvallende gebouwen, zoals het Cultural Palace met daarin de Mongolian National Modern Art Gallery, het roze-kleurige State Opera & Ballet Theatre, de luxe winkeltoren Central Tower en het beursgebouw Mongolian Stock Exchange.

Het Genghis Khan plein wordt gebruikt voor festivals en evenementen, soms voor protesten en ceremonies. Wij zagen hoe hier het Naadam Festival werd geopend met een indrukwekkende ceremonie vol soldaten en paarden en hoe het werd afgesloten met vuurwerk en een concert.
Reis je met kinderen? Neem dan een kijkje bij de speelgoedauto’s waarin kids zelf mogen rijden terwijl een medewerker met de afstandsbediening achter het autootje aan loopt, of huur een tandemfiets voor een rondje over het plein.

Andere tips in Ulaanbaatar

Nationaal Museum van Mongolië

Gandan Khiid Monastery

Centraal Museum van Dinosaurussen