Dwalen door het Fort van Agra

Fort van Agra

Agra is misschien wel de meest bekende stad in India, vanwege de beroemde Taj Mahal die midden in het stadscentrum te vinden is. Maar het witmarmeren Wereldwonder is niet de enige highlight in Agra. Ook het prachtige zandstenen Fort van Agra is een trekpleister. Op steenworp afstand van de Taj Mahal, aan de rand van de stad, tref je dit indrukwekkende Mogolse bouwwerk.

Rode fort

Het fort staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een vestingmuur van maar liefst 2,5 kilometer lang. Vanwege zijn kleur wordt het ook wel het ‘rode fort’  genoemd. Tussen 1565 en 1573 werd het gebouwd door de Mogolkeizer Akbar, van een inmiddels verdwenen Islamitische beschaving die ruim 300 jaar lang in dit gebied aan de macht was. Het rijk, dat zich bijna helemaal uitstrekte over het Indiase subcontinent, werd jarenlang vanuit dit fort aangestuurd nadat de keizer de hoofdstad van Delhi naar Agra verplaatste.

Dwaal rond tussen de dubbele muren van het fort, met prachtige poorten, oude keizerlijke kamers, moskeeën en gebedshallen, vrouwenvertrekken, binnenpleinen waar ooit olifantengevechten plaatsvonden en geometrische tuinen. Naast zandsteen vind je er ook mooie marmeren gebouwen en kamers.

Het Fort van Agra ligt net als de Taj Mahal aan de rivier Yamuna. Van achter de muren heb je uitzicht op de verderop gelegen Taj Mahal. Vanuit dit perspectief lijkt het net of de Taj Mahal midden in de natuur ligt, omdat het zover boven de drukke stad uittorent.

Er leven veel apen in de vertrekken die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Ze komen graag naar de binnenpleinen. Ook eekhoorns en halsbandparkieten hebben hun intrek genomen in het fort.

Tip: koop een combinatieticket waarmee je zowel de Taj Mahal als het Fort van Agra op kunt bezoeken.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is jouw online reisgids en ónze passie. Wij zijn Ydwer en Monique, twee reislustige import-Amsterdammers. Ydwer woonde voorheen in Ierland en studeerde in Azië. Monique reisde en adviseerde gezinnen jarenlang over de mooiste verre vakanties. Samen trekken wij de wereld rond en delen we al onze tips met jou op GlobeHopper.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mail achter en ontvang gratis de laatste reistips & reisinspiratie én je bent als eerste op de hoogte van leuke winacties!

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"