Dwalen door het Fort van Agra

Fort van Agra

Agra is misschien wel de meest bekende stad in India, vanwege de beroemde Taj Mahal die midden in het stadscentrum te vinden is. Maar het witmarmeren Wereldwonder is niet de enige highlight in Agra. Ook het prachtige zandstenen Fort van Agra is een trekpleister. Op steenworp afstand van de Taj Mahal, aan de rand van de stad, tref je dit indrukwekkende Mogolse bouwwerk.

Rode fort

Het fort staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een vestingmuur van maar liefst 2,5 kilometer lang. Vanwege zijn kleur wordt het ook wel het ‘rode fort’  genoemd. Tussen 1565 en 1573 werd het gebouwd door de Mogolkeizer Akbar, van een inmiddels verdwenen Islamitische beschaving die ruim 300 jaar lang in dit gebied aan de macht was. Het rijk, dat zich bijna helemaal uitstrekte over het Indiase subcontinent, werd jarenlang vanuit dit fort aangestuurd nadat de keizer de hoofdstad van Delhi naar Agra verplaatste.

Dwaal rond tussen de dubbele muren van het fort, met prachtige poorten, oude keizerlijke kamers, moskeeën en gebedshallen, vrouwenvertrekken, binnenpleinen waar ooit olifantengevechten plaatsvonden en geometrische tuinen. Naast zandsteen vind je er ook mooie marmeren gebouwen en kamers.

Het Fort van Agra ligt net als de Taj Mahal aan de rivier Yamuna. Van achter de muren heb je uitzicht op de verderop gelegen Taj Mahal. Vanuit dit perspectief lijkt het net of de Taj Mahal midden in de natuur ligt, omdat het zover boven de drukke stad uittorent.

Er leven veel apen in de vertrekken die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Ze komen graag naar de binnenpleinen. Ook eekhoorns en halsbandparkieten hebben hun intrek genomen in het fort.

Tip: koop een combinatieticket waarmee je zowel de Taj Mahal als het Fort van Agra op kunt bezoeken.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten