Flat Iron Building New York

Flat Iron Building New York

Het Flat Iron Building is een wolkenkrabber in New York die veel lijkt op een strijkijzer, vandaar de naam. Oorspronkelijk heette het 87 meter hoge gebouw ‘Fuller Building’, omdat het dienst deed als hoofdkantoor van de Fuller Construction Company.

Chicago School

Het Flatiron Building heeft een metalen frame en witte kalkstenen gevel in de neorenaissancestijl. De bouwstijl is kenmerkend voor de Chicago School, met veel raamwerk en aandacht voor de blokvorm van het gebouw. Het gebouw staat op een opvallende locatie en springt nog meer in het oog vanwege zijn ongewone vorm. Het gebouw is te vinden op een prominente locatie, op de kruising van Broadway met Fifth Avenue, vlakbij Madison Square.

Omwaaien van het Flat Iron Building

Direct na de bouw in 1902 dacht men dat het Flat Iron Building vanwege zijn vorm, dunne constructie en grote hoogte geen sterke windvlagen zou kunnen doorstaan. New Yorkers waren bang dat het gebouw zou omwaaien of op zijn minst delen zou verliezen bij een sterke wind. Niets bleek minder waar; het Flatiron Building staat er nog steeds. Vandaag de dag worden er regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden in het gebouw.