Don Det en Don Khon

Don Det en Don Khon Laos

Don Det en Don Khon zijn de twee meest bezochte eilanden van Laos’ idyllische 4000 Islands; een prachtige archipel midden in de Mekong Rivier in het zuiden van het land.

Don Det

Don Det is veruit het populairste eiland van de 4000 Islands en hier is ook meteen het meest te doen. Het eilandje is slechts 2,5 kilometer lang en 1 kilometer breed. De hoofdstraat van het kleinschalige toeristische centrum loopt vanaf de pier in het noorden, waar je aankomt met de longtail boot, tot slechts enkele honderden meters het eiland op. Hier vind je guesthouses, restaurants en barren waar je heerlijk kunt relaxen aan het water en de gehele dag films of televisieseries kunt kijken.

Backpackersvibe

Don Det heeft een echte backpackersvibe met een hippie-achtig tintje. Dit zijn de Thaise eilanden van 20 jaar geleden, of de Cambodjaanse kust van 10 jaar terug. Maar ondanks dat enkele straten helemaal in het teken van de reizigers staan, maken de guesthouses en cafés al snel plaats voor zandwegen die je dieper het eiland in leiden. Rijstvelden waar de boeren hard aan het werk zijn, wuivende suikerpalmen, buffels die een modderbad nemen, kinderen die achter kippen en varkens aanhollen en lokale vissers die hun vangst bekijken op de Mekong; het lokale leven gaat hier zijn gangetje en is onmogelijk te missen zodra je dieper Don Det op gaat.

Hotels en guesthouses op Don Det

Een handvol straatjes in het kleine centrum biedt keuze uit enkele tientallen guesthouses, waar je je eigen bamboehut aan het water kunt huren tussen gemiddeld 5,- en 25,- US Dollar per nacht. Toegegeven; Don Det richt zich vooral op backpackers met simpele tot middenklasse accommodaties. Het meest luxe hotel, Little Eden, is echter van prima kwaliteit voor reizigers die op zoek zijn naar een hogere standaard. De meeste hotels en guesthouses zijn te vinden aan de noordzijde van het eiland, op niet langer dan 5 á 10 minuten wandelen vanaf de pier. Een handjevol accommodaties ligt verder naar het zuiden op zo’n 20 minuten lopen vanaf de pier.

Don Khon

Don Det, slechts 2,5 kilometer lang, is aan de zuidkant middels een brug verbonden met het eiland Don Khon. Deze Franse Brug deed ooit dienst als spoorbrug, maar de stoomtrein rijdt hier inmiddels allang niet meer. Wel kun je zo gemakkelijk een fietstocht maken over de beide eilanden. Een oude stoommotor wordt overigens vlakbij de brug tentoongesteld.

Watervallen op Don Khon

Don Khon is een stuk rustiger dan Don Det. De guesthouses, dat zijn er slechts enkele, liggen vooral aan de noordzijde van het 4 kilometer bij 3 kilometer grote eiland. Op Don Khon vind je de spectaculaire Li Phi watervallen (ook wel Tat Somphamit genoemd). Een wilde watermassa dendert hier over de rotsen richting de Mekong Rivier, een ‘must’ tijdens je bezoek aan de 4000 Islands. Ook de Khone Po Soi waterval is een bezoek waard, mede vanwege de leuke hangbrug die je over moet om er te komen.

Irrawaddy dolfijnen spotten

Helemaal in het zuiden van Don Khon, waar vroeger de Franse haven zat, is nu het opstappunt voor de Irrawaddy dolfijn-excursies te vinden. Met een kleine longtailboot vaar je over de Mekong in ‘niemandsland’; dit stuk rivier loopt namelijk precies tussen Laos en Cambodja door, aan de overzijde zie je dus de jungle van Noord-Cambodja.
Soms heb je geluk en zie je een hele groep dolfijnen, andere keren is het zoeken en wachten of enkele Irrawaddy’s hun hoofd bovenwater steken.
De Irrawaddy dolfijnen zijn erg zeldzaam; deze met uitsterven bedreigde zoetwaterdolfijnen komen nog in kleine aantallen voor in verschillende delen van Zuidoost-Azië. Naar schatting zijn er in Laos nog slechts zo’n 10 tot 20 te vinden. De dieren zijn bovendien een stukje schuwer dan de ‘gewone’ dolfijn en laten zich niet zo snel zien. Toch spotten wij tijdens onze trip drie dolfijnen, die zich gedurende een half uur regelmatig even lieten zien. Het ging te snel om een goede foto te maken en je ziet bovendien maar een klein stukje van het lichaam van het 2,5 meter lange dier, maar het blijft een bijzondere ervaring.
Voor een tour vanuit Don Det om de dolfijnen te spotten, inclusief vervoer naar het opstappunt, betaalden wij 100.000 Kip per persoon.

Kajakken en tuben

Ook kajakexcursies worden aangeboden vanuit Don Det en Don Khon. De excursie duurt een volle dag, inclusief bezoek aan de spectaculaire Khon Phapheng watervallen (13 km ten zuiden van Don Khon gelegen), een zoektocht naar de Irrawaddy dolfijnen, zwemmen en een lunch tussendoor. Een sportieve manier om de omgeving van de 4000 Islands te verkennen.
Wil je de rivier verkennen met wat minder inspanning, dan kun je een rubberen band huren (10.000 Kip) om een dagje te tuben op de rivier.

Fietstocht over Don Det en Don Khon

De leukste manier om een goede indruk te krijgen van Don Det en Don Khon is door een fietstocht te maken over beide eilanden. Voor 10.000 Kip huur je een fiets en kun je de plattelandswegen verkennen, de Li Phi watervallen (entree 35.000 Kip) en Khone Po Soi watervallen (gratis) op Don Khon bezoeken en de Mekong bekijken vanaf de mooiste plekken. Fietsen kun je huren de meeste guesthouses op Don Det. Trek circa 3 á 4 uur uit voor een leuke rit over deze eilanden inclusief stops. Bekijk ook onze fietsroute, zodat je geen enkele highlight hoeft te missen!

Bekijk onze video van de 4000 Islands

Spectaculaire zonsondergang over de Mekong Rivier

De zonsondergang op de 4000 Islands is een attractie op zich. De lucht kleurt volledig oranje terwijl de zon wegzakt in de rivier. Je kunt de zonsondergang bekijken op verschillende plekken aan de ‘sunset side’ van Don Det, maar onze favoriete plek is het Little Eden Restaurant, onder het genot van een Lao biertje.

Zwemmen

Zwemmen in de Mekong Rivier is mogelijk, maar niet overal. Pas op voor de stroming, die op sommige plekken erg sterk kan zijn. Ban Hua Det is een populaire plek voor een duik in het water. Ook tijdens kajaktochten en het tuben krijg je de kans om pootje te baden.
Zwem je liever niet in de rivier, dan is het openbare zwembad van Little Eden een aanrader. Deze vind je bij de pier, aan de noordzijde van Don Det. Zwemmen kost hier 25.000 Kip, inclusief de huur van een handdoek. Rondom het zwembad staan ligbedden waar je heerlijk kunt vertoeven.

Andere tips op Don Det en Don Khon

4000 Islands

Hoe kom je op de 4000 Islands

Restaurants en cafés op Don Det