DMZ-Line en Vinh Moc Tunnels

DMZ Line en Vinh Moc tunnels reistips

De Demilitarized Zone (DMZ) is de scheidingslijn tussen het vroegere Noord- en Zuid-Vietnam. Het gebied beslaat een strook land van 5 kilometer breed aan beide zijden van de Ben Hai rivier in Centraal-Vietnam. Een plek waar maar weinig reizigers komen, maar die enorm interessant is voor iedereen die wat langer door Vietnam reist en geïnteresseerd is in de oorlogsgeschiedenis van het land. Bovendien vind je hier ook de Vinh Moc Tunnels, het minder-toeristische broertje van de Cu Chi Tunnels nabij Ho Chi Minh City.

Bufferzone tussen Noord- en Zuid-Vietnam

De DMZ-line diende van 1954 tot 1975 als bufferzone tussen het communistische noorden van Vietnam dat onder leiding stond van Ho Chi Minh en het democratische zuiden onder de regering van leider Ngo Dinh Diem en later ook de Amerikanen. Lees hier in een notendop hoe deze Vietnam-Amerikaanse oorlog tot stand kwam.

Bezoek de historische DMZ-line van Vietnam

Ondanks zijn naam was de Demilitarized Zone één van zwaarst gebombardeerde gebieden in Vietnam. Bovendien lagen er vele duizenden explosieven verstopt aan de oever van de rivier, waardoor je op sommige plekken nog steeds niet vrij kunt rondlopen. In de dorpen rondom dit gebied, waaronder Khe Sanh, Quang Tri en Hamburger Hill, vonden de zwaarste gevechten plaats uit de geschiedenis van deze 20-jarige oorlog. Vele liederen zijn geschreven over onder andere de slag bij Khe Sanh.

Ga op pad met een goede gids

Ondanks het historische belang wordt de DMZ-line zoals gezegd maar weinig bezocht door toeristen. Behalve een klein museum in Ben Hai, bij de gelijknamige rivier gelegen, is er niet zoveel meer te zien. Maar met een goede gids die de juiste plekken kan aanwijzen en de verhalen kent, komt de indrukwekkende geschiedenis tot leven. Wij bezochten het gebied als tour van Phong Nha naar Hue, samen met de Australische eigenaar van Phong Nha Farmstay. Een geweldige gids en hierdoor een waardevolle toevoeging aan onze reis door Vietnam.

Wil je de DMZ-line en Vinh Moc tunnels bezoeken met een goede gids?
Dan kan vanuit Hue:

* DMZ & Vinh Moc Tunnels Tour vanuit Hue: bekijk hier.
* Hue Full-Day gedemilitariseerde zone Tour: bekijk hier.

Vinh Moc Tunnels

Ook de Vinh Moc Tunnels zijn een bezoek waard. Het ondergrondse gangenstelsel ligt iets ten noorden van de Ben Hai rivier en is het veel minder-toeristische broertje van de bekende Cu Chi Tunnels die nabij Ho Chi Minh City te vinden zijn. Toen de Amerikanen in 1966 een enorm bombardement startten op Noord-Vietnam, bevonden de bewoners van het dorpje Vinh Moc zich in één van de zwaarst getroffen gebieden. De dorpelingen die niet besloten te vluchten, groeven ondergrondse tunnels om de bombardementen te overleven.

Wie woonden er in de Vinh Moc Tunnels?

Gestimuleerd en geholpen door de Viet Cong, de Zuid-Vietnamese tegenstanders van de Amerikanen en de Zuid-Vietnamese regering, die hier baat bij hadden. Zo ontstond een soort ondergronds dorp op 12 tot 23 meter diepte, met gangen, kamers, 12 uitgangen en zelfs een kraamafdeling waar 17 baby’s werden geboren gedurende de oorlog. Ruim 90 families zaten hier ondergedoken en woonden en werkten in het 2 kilometer lange complex, sommigen wel 10 jaren lang.

Ons bezoek aan de Vinh Moc Tunnels

We zijn in de tunnels geweest en werden rondgeleid door een doofstomme man die in de tunnels was geboren tijdens de oorlog. Hij was doofstom omdat er als baby een bom niet ver van hem vandaan is ontploft. De meeste gangen zijn nog te bezichtigen en er hangen foto’s van mensen die hier gewoond hebben.
Tragisch genoeg groeven ook de bewoners van het nabij gelegen dorp Ving Quang een tunnelstelsel in de aarde, maar deze was helaas minder sterk. De bombardementen zorgden ervoor dat deze tunnels instortten en de bewoners geen schijn van kans hadden.

Off the beaten track

De Demilitarized Zone is een echte ‘off the beaten track’ bestemming in Vietnam en vooral interessant als je meer wilt weten over de oorlogsgeschiedenis. Onze interesse was gewekt doordat we langere tijd door Vietnam reisden en inmiddels al zo vaak geconfronteerd waren met de Vietnam oorlog dat we er meer over wilden weten. Met een goede gids kan het een indrukwekkende stop worden tijdens je rondreis, vooral als je toch al van Phong Nha naar Hue reist (of andersom) en zo een extra dimensie kunt toevoegen aan deze reisdag. De totale reis bedraagt circa 220 kilometer en is in één dag te doen.

Reisinformatie Vietnam

Beste reistijd Vietnam: februari tot en met april
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Skyscanner
Vliegtijd Vietnam: circa 13 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: Local Hero Travel of Evaneos
Leukste reizen voor gezinnen: Djoser of Riksja Family
Tip voor rondreis Vietnam op maat: Van Verre of AsiaDirect
Visum Vietnam: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Vietnam

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips in Vietnam

Phong Nha

Hue

Hoi An