Darjeeling; toegangspoort tot theeplantages en de Himalaya

Darjeeling trein naar thee plantages

Darjeeling ligt tussen de theeplantages, diep in de bergen van Noordoost-India. Aan de voet van het imposante Himalaya-gebergte dat overal vanuit de kleine stad kunt bewonderen.

Theeplantages

Darjeeling staat natuurlijk bekend om de thee, dat hier voor het eerst door de Britten in de negentiende eeuw werd verbouwd. In winkels over de gehele wereld vind je tegenwoordig de beroemde Darjeeling thee. Je kunt in de regio diverse theeplantages bezoeken, zoals Happy Valley Tea Estate, en een kijkje nemen bij het proces. In het stadje zelf kun je bij enkele bakkerijen en theehuizen deze kenmerkende thee proeven en je smaakpapillen laten verwennen met bijbehorende lekkernijen.

Darjeeling Himalayan Railway

Maar er zijn nog meer redenen om Darjeeling te bezoeken, zoals de Himalayan Railway die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze spoorweg loopt van het zuidelijker gelegen Siliguri naar Darjeeling en biedt plaats aan locomotieven. Deze ‘toy trains’ vormen een populaire manier om naar Darjeeling af te reizen. Het totale traject is 86 kilometer lang en overbrugt een hoogteverschil van zo’n 2000 meter. Je kunt ook alleen het laatste stuk per trein afleggen, bijvoorbeeld vanuit het plaatsje Ghum.

Zonsopgang over de Himalaya

Een absolute ‘must’  tijdens je verblijf in Darjeeling; zie de zon opkomen over het Himalaya-gebergte. In alle vroegte wordt je per jeep naar Tiger Hill gebracht, zo’n 11 kilometer van de stad gelegen. Hier zoek je een mooie plek om de zon op te zien komen, over een horizon van circa 250 kilometer gebergte. Ook de besneeuwde Mount Everest (8848 meter) en de iets lagere Lhotse en Makalu bergtoppen zijn te bewonderen. Een adembenemende ervaring.

Himalayan Zoo & Mountaineering Institute

Bewonder bijzondere diersoorten die enkel in de Himalaya voorkomen, in het Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park. Tibetaanse wolven, sneeuwluipaarden, rode panda’s en Himalaya beren; hier tref je dieren die in maar weinig andere dierentuinen te vinden zijn. Direct ernaast ligt het Mountaineering Institute, met een museum en veel wetenswaardigheden over diverse expedities die vanuit Darjeeling de bergen introkken.

Ook het stadje zelf is het waard om enkele uren in rond te dwalen. Smalle bergachtige straten, pleinen en talrijke uitzichtpunten over de bergen zorgen voor een pittoreske omgeving. Wandel over de New Mahakal Market, bezoek de kleine winkeltjes vol handgemaakte Nepalese en Tibetaanse souvenirs en ga ’s avonds heerlijk uit eten bij één van de vele restaurantjes, er is keuze genoeg.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten