Chrysler Building New York

Chrysler Building New York

Het Chrysler Building is een beroemde wolkenkrabber in art-deco stijl in New York. Het 319 meter hoge gebouw was bij zijn opening in 1930 heel eventjes het hoogste gebouw ter wereld. Maar een jaar later nam het Empire State Building deze status al over. Momenteel staat het Chrysler Building op de 31e plaats van hoogste gebouwen ter wereld.

Ontwerp van het Chrysler Building

Toch blijft het Chrysler Building één van de meest opvallende gebouwen in New York. Vooral vanwege zijn top met aan alle vier de gevels zeven terugspringende bogen, die eindigen in een spits. Het gebouw is genoemd naar zijn geldschieter Walter Chrysler, een Amerikaanse pionier uit de autoindustrie die er het hoofdkantoor van zijn Chrysler Cooperation vestigde.

Bezoek het Chrysler Building

Het Chrysler Building heeft geen observatiedeck meer en ook het vroegere restaurant is gesloten. Het gebouw is daarom vooral van de buitenkant te bewonderen. Wie toch binnen een kijkje wil nemen, kan het bij de entree vragen aan de conciërge. Met een beetje geluk mag je de art-deco lobby bewonderen, met een bijzondere betegelde vloer en met rood Marokkaans marmer beklede muren. Ook vind je in de lobby een muurschildering van maar liefst 30 bij 23 meter; ‘Transport and Human Endeavor’ van kunstenaar Edward Turnbull.

Het Chrysler Building is te vinden aan 405 Lexington Ave in Midtown Manhattan, New York.