Chinese Muur

De Chinese Muur

De Chinese Muur is volgens velen ‘het enige menselijke bouwwerk dat vanuit de ruimte te zien is’ en dé highlight van China. De ruim 2000 jaar oude muur moét je bezoeken als je in Beijing bent. Hoe pak je dat aan; met een georganiseerde tour of op eigen houtje? Welk deel van de Chinese Muur moet je bezoeken en hoe kun je er gemakkelijk komen? Lees het hieronder in onze reistips!

De Chinese Muur werd ruim 2000 jaar geleden gebouwd om het Chinese keizerrijk te beschermen tegen de nomadische ruitervolkeren. De verdedigingslinie bestond niet alleen uit ‘muur’, maar ook uit natuurlijke grenzen zoals bergen en rivieren. Tijdens de Qin-dynastie (221-207 voor Christus) werden de eerste stenen gelegd, maar in de diverse dynastieën hierna werd de muur flink uitgebreid. De huidige Chinese Muur is vooral tot stand gekomen tijdens de Ming-dynastie (1368-1644).

Hoe lang is de Chinese Muur?

Het immense bouwsel werd lang geschat op een lengte van 6400 kilometer. Maar recente onderzoeken tonen aan dat de afmetingen wellicht rond de 20.000 kilometer liggen. Omdat veel delen van de muur in afgelegen bergen of woestijnen liggen, is het lang erg lastig geweest om een exacte meting te doen. Of de muur inderdaad vanuit de ruimte te zien is, zoals wordt beweert, is een raadsel. Velen beweren dat het een broodjeaapverhaal is omdat de muur met 6,5 meter simpelweg te smal is. Anderen menen foto’s te hebben waarop de muur daadwerkelijk te zien is. Het bouwwerk heeft in elk geval voldoende indruk gemaakt om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te belanden én behoort tot de zeven moderne Wereldwonderen.

Chinese Muur bezoeken: alles wat je moet weten!

Veel delen van de Chinese Muur zijn niet te bezoeken omdat ze erg beschadigd of afgebroken zijn. Toch kun je door heel China delen zien. Beijing is een zeer goede uitvalsbasis om mooie delen van de Chinese Muur te ontdekken. Je hebt de keuze uit meer toeristische of juist rustigere locaties.

Hieronder vind je onze tips op een rij voor de volgende delen van de Chinese Muur:

 • Mutianyu Muur: rustig deel van de Chinese muur | kun je op eigen houtje naartoe en wij leggen hieronder uit hoe | optioneel met kabelbaan omhoog/omlaag | optioneel met rodelbaan naar beneden.
 • Jinshanling Muur: redelijk rustig als je op het juiste tijdstip gaat | optioneel met kabelbaan | kun je op eigen houtje naartoe en wij leggen hieronder uit hoe.
 • Badaling Muur: dichtbij Beijing en daardoor toeristisch | veel opties voor dagtours | voor als je maar kort de tijd hebt in Beijing en meerdere bezienswaardigheden in de stad in 1 dag wilt zien.
 • Jiankou Muur: uitdagend, voor een bezoek aan de Chinese Muur ‘off the beaten track’.

 

Mutianyu Muur bezoeken

Ons favoriete deel van de Chinese Muur is het Mutianyu-gedeelte van de muur, op 90 kilometer ten noordoosten van Beijing. Dit deel van de Chinese Muur is recent gerenoveerd en biedt je de prachtige uitzichtpunten die je kent van de foto’s. Er zijn allerlei faciliteiten zoals een kabelbaan (omhoog en naar beneden) en een rodelbaan naar beneden, maar je kunt ook gewoon alles te voet doen. Het 3 kilometer lange deel van de muur is goed te bereiken op eigen gelegenheid, als je de kosten van een compleet verzorgde tour wilt besparen, en is minder drukbezocht; de meeste georganiseerde tours reizen af naar een stuk van de muur dat wat dichterbij Beijing ligt. Deze georganiseerde tour naar de Mutianyu Muur met bezoek aan de Mingtombes en het Dingmausoleum kan je makkelijk online boeken.

Tip: Bekijk ons 360-graden filmpje van de Mutianyu Muur onderaan deze pagina – je ziet dan ook hoe we met de rodelbaan naar beneden gaan!

Overnachten in een hotel bij de Mutianyu Muur

Natuurlijk is het ook mogelijk om vlakbij de Chinese muur te overnachten. Diverse hotels zijn beschikbaar in het gebied. Vanuit sommige hotels heb je zelfs uitzicht op de Chinese Muur.

Hoe kom je op eigen houtje bij de Mutianyu Muur?

Wij bezochten de Mutianyu Muur als volgt:

 • Neem in Beijing de metro, lijn 2 naar halte Dongzhimen.
 • Loop bij Dongzhimen naar de busterminal.
 • Neem bus nummer 916, maar let op: er is een langzame bus en een Express bus met dit nummer. Neem de Express, deze gaat circa elke 20 minuten en brengt je in ongeveer 1 tot 1,5 uur naar je stop. Kosten: 12 Yuan per persoon. Je herkent de Express bus aan het teken: 快.
 • Stap uit bij Huairou North Street Station. Negeer de taxichauffeur die tijdens eerdere stops de bus in komen en zeggen dat je eruit moet; zij hopen dat je uitstapt en vervolgens geen andere keuze meer hebt dan te betalen voor hun (dure) taxirit.
 • Loop naar de overkant van de straat en neem bus H23 of bus H24 naar de Mutianyu halte. Een rit van circa 30 minuten, kosten: 3 Yuan per persoon. (In plaats van deze bus, kun je op dit punt ook een minivan nemen. Zorg dat je deze deelt met andere reizigers die ook naar Mutianyu gaan en onderhandel over de kosten. Voor 10 tot 15 Yuan per persoon moet dit lukken).
 • De bus zet je ongeveer 500 meter voor de Mutianyu halte af, loop rechtdoor de bocht om en je ziet het terrein waar je tickets kunt kopen. De minivan zet je op het terrein af.
 • Vervolgens koop je de tickets bij het loket: 45 Yuan per persoon entree voor de muur (25 Yuan als je een studentenkaart meeneemt), 15 Yuan per persoon voor de minibus naar het begin van de muur (15 minuten rijden, heuvelopwaarts, ga niet lopen; bewaar je energie voor het beklimmen van de muur) en eventueel 80 Yuan voor de kabelbaan of 80 Yuan voor de rodelbaan, per persoon (beide optioneel). De kabelbaan omhoog is een aanrader als je fitheidslevel laag is, de klim de muur op vergt best wat energie. De rodelbaan naar beneden is vooral erg leuk: bekijk dit in ons filmpje onderaan de pagina!
 • Terugreis: pak een minivan terug naar Huairou North Street Station (tenzij bus H23 of H24 toevallig voorbij rijdt, dan kun je die aanhouden). Als de chauffeurs van de minibussen op het parkeerterrein je geen goede deal bieden, kun je alvast een klein stukje in de goede richting lopen. Met een beetje geluk stopt één van de minivans die nog niet vol zit en heb je voor 5 Yuan per persoon een plaatsje. Vervolgens neem je de 916 快 (Express) weer terug naar Dongzhimen station in Beijing.

De Chinese Muur en rodelbaan in 360 graden

Bekijk in de 360 graden video hieronder hoe we over de Chinese muur liepen en naar beneden gingen met de rodelbaan. Klik op de video met je muis/vinger en beweeg om rond te kijken.

Jinshanling Muur bezoeken

Heb je de tijd en vind je het niet erg om een stukje te moeten rijden? Dan kun je ook kiezen voor het Jinshanling-gedeelte van de Chinese Muur. Er zijn 2 manieren om hier te komen:

 • Neem vanuit Beijing een taxi – die doet daar circa 2 tot 2,5 uur over.
 • Er gaat ook een directe bus vanaf Beijing Dongzhimen Wai Station, met vertrek om circa 7.40 uur en om 16.00 weer terug. Je betaalt circa 50 yuan voor een enkele reis.

Bij de West Gate van Jinshanling kun je omhoog met de kabelbaan. Van daaruit kun je 2 kilometer over de Chinese Muur wandelen (omhoog) naar de East Gate. Dit duurt gemiddeld 1,5 uur, afhankelijk van hoe fit je bent. Sommige stukken zijn erg steil en kunnen best pittig zijn, maar het is een prachtige wandeling.
Daarna daal je in 20 á 30 minuten af naar beneden over een pad met trappen, tussen de groenen planten. Omdat de meeste mensen ’s morgens gaan, loop je tegen het einde van de middag (rond een uurtje of 16.00 uur) kans om maar weinig andere toeristen tegen te komen. Hou wel rekening met de warmte.

Ben je super sportief? Dan is het ook mogelijk om het hele stuk muur tussen Jinshanling naar Simatai te lopen. Vaak doe je dit met een georganiseerde tour in een kleine groep. Deze pittige tocht duurt cicra 6 uur en kost circa 650 ¥ per persoon.

Bezoek Gubeikou in combinatie met de Jinshanling Muur

Een bezoek aan de Jinshanling Muur is ook heel goed te combineren met Gubeikou; een prachtig oud waterstadje. Gubeikou ligt erg dichtbij dit deel van de Chinese Muur, heeft een leuke sfeer en je kunt er prachtige foto’s maken. De Chinese Muur loopt ook door het stadje. Je betaalt wel entree voor je bezoek aan Gubeikou.

Badaling Muur bezoeken

Het Badaling-gedeelte van de Chinese Muur is het makkelijkst te bereiken en ligt 70 kilometer ten noordwesten van Beijing. Veel tourorganisaties kiezen voor deze optie, om zo meerdere highlights van Beijing op één dag te kunnen combineren. Er is een kabelbaan aanwezig, alsmede veel toeristische winkeltjes. Een prima manier om een stukje van de muur te kunnen zien, maar hou rekening met heel veel mede-toeristen. Ook hier zijn weer een aantal prima opties om te overnachten in een hotel in de buurt van dit stuk van de Chinese Muur.

Jiankou Muur bezoeken

Voor echte avonturiers is het Jiankou-gedeelte van de muur een aanrader. Hier tref je grote stukken ‘wilde muur’ aan; niet-gerenoveerd, met flinke delen die afbrokkelen. De wandelingen die je hier kunt maken schijnen fantastisch te zijn, maar ook moeilijk en gevaarlijk. Ga niet alleen op pad en zorg voor goede wandelschoenen met voldoende grip.
Wil je kamperen óp de Chinese Muur? Dat kan hier, weliswaar illegaal maar we hebben van diverse backpackers vernomen dat het een heel mooie ervaring is. Indien je geen kampeerspullen bij je hebt, kun je deze aanschaffen in Beijing. Ook kan je eerst een overnachting boeken in de buurt van dit stuk van de Chinese Muur, bekijk hier een paar opties.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips in Beijing

Eet Peking Eend

Fietsen door Beijing

Temple of Heaven