Chinese Muur

De Chinese Muur

‘Het enige menselijke bouwwerk dat vanuit de ruimte te zien is’, zo beweert men, is net zo indrukwekkend als het klinkt; de Chinese Muur is dé highlight van China. De muur werd ruim 2000 jaar geleden gebouwd om het Chinese keizerrijk te beschermen tegen de nomadische ruitervolkeren. De verdedigingslinie bestond niet alleen uit ‘muur’, maar ook uit natuurlijke grenzen zoals bergen en rivieren. Tijdens de Qin-dynastie (221-207 voor Christus) werden de eerste stenen gelegd, maar in de diverse dynastieën hierna werd de muur flink uitgebreid. De huidige Chinese Muur is vooral tot stand gekomen tijdens de Ming-dynastie (1368-1644).

Het immense bouwsel werd lang geschat op een lengte van 6400 kilometer. Maar recente onderzoeken tonen aan dat de afmetingen wellicht rond de 20.000 kilometer liggen. Omdat veel delen van de muur in afgelegen bergen of woestijnen liggen, is het lang erg lastig geweest om een exacte meting te doen. Of de muur inderdaad vanuit de ruimte te zien is, is een raadsel. Velen beweren dat het een broodjeaapverhaal is omdat de muur met 6,5 meter simpelweg te smal is. Anderen menen foto’s te hebben waarop de muur daadwerkelijk te zien is. Het bouwwerk heeft in elk geval voldoende indruk gemaakt om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te belanden én behoort tot de zeven moderne Wereldwonderen.

Chinese Muur bezoeken

Veel delen van de Chinese Muur zijn niet te bezoeken omdat ze erg beschadigd of afgebroken zijn. Toch kun je door heel China delen zien. Beijing is een zeer goede uitvalsbasis om mooie delen van de Chinese Muur te ontdekken. Je hebt de keuze uit meer toeristische of juist rustigere locaties.

Mutianyu Muur

Onze favoriet is het Mutianyu-gedeelte van de muur, op 90 kilometer ten noordoosten van Beijing. Dit deel is recent gerenoveerd en biedt je de prachtige uitzichtpunten die je kent van de foto’s. Er zijn allerlei faciliteiten zoals een kabelbaan (omhoog en naar beneden) en een tokkelbaan naar beneden, maar je kunt ook gewoon alles te voet doen. Het 3 kilometer lange deel van de muur is goed te bereiken op eigen gelegenheid, als je de kosten van een compleet verzorgde tour wilt besparen, en is minder drukbezocht; de meeste georganiseerde tours reizen af naar een stuk van de muur dat wat dichterbij Beijing ligt. Deze georganiseerde tour naar de Mutianyu Muur met bezoek aan de Mingtombes en het Dingmausoleum kan je makkelijk online boeken.

Overnachten in een hotel bij de Mutianyu Muur

Natuurlijk is het ook mogelijk om vlakbij de Chinese muur te overnachten. Diverse hotels zijn beschikbaar in het gebied. Vanuit sommige hotels heb je zelfs uitzicht op de Chinese Muur.

Wij bezochten de Mutianyu Muur als volgt:

  • Neem in Beijing de metro, lijn 2 naar halte Dongzhimen.
  • Loop bij Dongzhimen naar de busterminal.
  • Neem bus nummer 916, maar let op: er is een langzame bus en een Express bus met dit nummer. Neem de Express, deze gaat circa elke 20 minuten en brengt je in ongeveer 1 tot 1,5 uur naar je stop. Kosten: 12 Yuan per persoon. Je herkent de Express bus aan het teken: 快.
  • Stap uit bij Huairou North Street Station. Negeer de taxichauffeur die tijdens eerdere stops de bus in komen en zeggen dat je eruit moet; zij hopen dat je uitstapt en vervolgens geen andere keuze meer hebt dan te betalen voor hun (dure) taxirit.
  • Loop naar de overkant van de straat en neem bus H23 of bus H24 naar de Mutianyu halte. Een rit van circa 30 minuten, kosten: 3 Yuan per persoon. (In plaats van deze bus, kun je op dit punt ook een minivan nemen. Zorg dat je deze deelt met andere reizigers die ook naar Mutianyu gaan en onderhandel over de kosten. Voor 10 tot 15 Yuan per persoon moet dit lukken).
  • De bus zet je ongeveer 500 meter voor de Mutianyu halte af, loop rechtdoor de bocht om en je ziet het terrein waar je tickets kunt kopen. De minivan zet je op het terrein af.
  • Vervolgens koop je de tickets bij het loket: 45 Yuan per persoon entree voor de muur (25 Yuan als je een studentenkaart meeneemt), 15 Yuan per persoon voor de minibus naar het begin van de muur (15 minuten rijden, heuvelopwaarts, ga niet lopen; bewaar je energie voor het beklimmen van de muur) en eventueel 80 Yuan voor de kabelbaan of 80 Yuan voor de tokkelbaan, per persoon (beide optioneel). De kabelbaan omhoog is een aanrader als je fitheidslevel laag is, de klim de muur op vergt best wat energie. De tokkelbaan naar beneden is vooral erg leuk.
  • Terugreis: pak een minivan terug naar Huairou North Street Station (tenzij bus H23 of H24 toevallig voorbij rijdt, dan kun je die aanhouden). Als de chauffeurs van de minibussen op het parkeerterrein je geen goede deal bieden, kun je alvast een klein stukje in de goede richting lopen. Met een beetje geluk stopt één van de minivans die nog niet vol zit en heb je voor 5 Yuan per persoon een plaatsje. Vervolgens neem je de 916 快 (Express) weer terug naar Dongzhimen station in Beijing.

De Chinese Muur en rodelbaan in 360 graden

Bekijk in de 360 graden video hieronder hoe we over de Chinese muur liepen en naar beneden gingen met de rodelbaan. Klik op de video met je muis/vinger en beweeg om rond te kijken.

Badaling Muur

Het Badaling-gedeelte van de Chinese Muur is het makkelijkst te bereiken en ligt 70 kilometer ten noordwesten van Beijing. Veel tourorganisaties kiezen voor deze optie, om zo meerdere highlights van Beijing op één dag te kunnen combineren. Er is een kabelbaan aanwezig, alsmede veel toeristische winkeltjes. Een prima manier om een stukje van de muur te kunnen zien, maar hou rekening met heel veel mede-toeristen. Ook hier zijn weer een aantal prima opties om te overnachten in een hotel in de buurt van dit stuk van de Chinese Muur.

Jiankou Muur

Voor echte avonturiers is het Jiankou-gedeelte van de muur een aanrader. Hier tref je grote stukken ‘wilde muur’ aan; niet-gerenoveerd, met flinke delen die afbrokkelen. De wandelingen die je hier kunt maken schijnen fantastisch te zijn, maar ook moeilijk en gevaarlijk. Ga niet alleen op pad en zorg voor goede wandelschoenen met voldoende grip.
Wil je kamperen óp de Chinese Muur? Dat kan hier, weliswaar illegaal maar we hebben van diverse backpackers vernomen dat het een heel mooie ervaring is. Indien je geen kampeerspullen bij je hebt, kun je deze aanschaffen in Beijing. Ook kan je eerst een overnachting boeken in de buurt van dit stuk van de Chinese Muur, bekijk hier een paar opties.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is jóuw online reisgids en ónze passie. Wij zijn Ydwer en Monique, twee reislustige import-Amsterdammers. Ydwer woonde voorheen in Ierland en studeerde in Azië. Monique reisde en adviseerde gezinnen jarenlang over de mooiste verre vakanties. Samen trekken wij de wereld rond en delen we al onze tips met jou op GlobeHopper.

Volg ons op Facebook

Blijf op de hoogte

Laat je e-mail achter en ontvang gratis de laatste reistips & reisinspiratie én je bent als eerste op de hoogte van leuke winacties!
Booking.com

Andere tips in Beijing

Eet Peking Eend

Fietsen door Beijing

Temple of Heaven

Andere leuke reistips en informatie

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"