Wandelroute via de Central Mid-levels Escalator

Central Mid Levels Escalator

De Central Mid-levels Escalator is een roltrapsysteem dat het laaggelegen Central district met het hoger gelegen West district op Hongkong Island met elkaar verbind. De roltrappen zijn zo’n 800 meter lang en vormen daarmee de langste ‘outdoor’’ roltrappen ter wereld. Ze zijn overigens wel overdekt. Het totale hoogteverschil bedraagt 135 meter.

Woon-werk verkeer

De roltrappen werden aangelegd in 1993 met als doel het vele gemotoriseerde verkeer tussen centraal en westelijk Hongkong Island in te perken. Omdat dit stadsdeel zo heuvelachtig is, stappen veel mensen in de auto om van hun huis bij hun werk te komen. Doordat de reistijd met deze roltrappen nu een stuk korter is dan met de auto én omdat mensen de steile wegen niet hoeven te beklimmen, kiezen elke dag ruim 90.000 mensen voor de trap in plaats van de auto.
De roltrappen gaan slechts één kant op; elke ochtend van 6.00 tot 10.00 uur gaan ze naar beneden, de rest van de dag (10.00 tot middernacht) gaan ze omhoog.

 SoHo en Hollywood Road

De wijken die aan de Central Mid-levels Escalator grenzen, kregen een impuls door de aanleg van de roltrappen. SoHo en Hollywood Road zijn nu bedrijvige gebieden vol leuke restaurants en barren, neem hier absoluut een kijkje als je de roltrappen omhoog neemt. Je kunt het roltrapsysteem gratis gebruiken en doet er circa 25 minuten over om boven te komen. Bovenop tref je een jungle aan luxe flatgebouwen waar Hongkongs expats wonen, met uitzicht over de stad.

Wandeling over de roltrappen via de Zoological & Botanical gardens naar de Peak Tram

Je kunt een leuke wandeling maken en tegelijkertijd de Central Mid-levels Escalator nemen. Begin onderaan bij Des Voeux Road, het startpunt van de roltrappen in het Central district. Neem de trappen naar boven tot het eindpunt Conduit Road in de Mid-levels van Hongkong Island. Wandel van hieruit naar de eveneens gratis Zoological & Botanical gardens. Daarna kun je richting de Peak Tram lopen om Victoria Peak te bezoeken. Zo heb je drie highlights in één leuke wandelroute over Hongkong Island, waarvan er twee ook nog eens gratis toegankelijk zijn.

Andere tips in Hongkong

Bezoek Victoria Peak & maak een ritje met de Peak Tram

Varen met de Star Ferry

Laat je betoveren door de skyline bij Victoria Harbour