Centraal Museum van Dinosaurussen

Centraal Museum van Dinosaurussen

Het Central Museum of Mongolian Dinosaurs heeft een tentoonstelling met dinosaurusskeletten en fossielen. Het museum bestond tijdens ons bezoek in 2016 uit slechts één geopende zaal (in de komende jaren gaan ze uitbreiden, is de bedoeling) maar die laat direct wel alles zien waarvoor je komt; het skelet van een 3 meter hoge Tyrannosaurus Bataar, familie van de Tyrannosaurus Rex.

Dit skelet haalde de internationale kranten in 2012 toen het in Texas, Verenigde Staten voor ruim 1 miljoen dollar werd verkocht op een veiling, waarna de Mongoolse regering liet weten dat het skelet enkele decennia geleden illegaal het land uit was gesmokkeld. Een Amerikaanse rechter gaf de Mongolen gelijk, met als resultaat dat je het nu kunt bekijken in dit kleine museum voor slechts 3000 Tugrik per persoon (circa €1,50). Naast het beroemde skelet zijn er diverse andere skeletten, dinosauruseieren en fossielen te bewonderen.

Maak je tijdens je verblijf in Mongolië een tour naar de Gobi woestijn? Dan is een bezoek aan dit kleine museum extra de moeite waard. De Gobi woestijn, met name de Flaming Cliffs, is namelijk de vindplaats van vele fossielen en skeletten.

Locatie: gelegen aan Freedom Square, in het centrum van Ulaanbaatar.

Andere tips in Ulaanbaatar

Lunchen bij Café Amsterdam in Ulaanbaatar

Beatles Plein en State Department Store

Genghis Khan Plein