Borobudur tempel op Java

Borobudur tempel op Java

De Borobudur tempel in Indonesië is het grootste boeddhistische monument ter wereld. Het tempelcomplex ligt in een sprookjesachtig landschap op een steenworp van de stad Yogyakarta. Vooral ’s morgens vroeg bij zonsopgang maakt de tempel een betoverende indruk. Dat betekent; vroeg uit de veren, maar we beloven je dat dat het waard is! 

De Borobudur is zo’n bezienswaardigheid die je móet zien als je het Indonesische eiland Java bezoekt. De Borobudur bestaat uit zes vierkante terrassen met in totaal maar liefst 72 klokvormige, holle stoepa’s die binnenin allemaal een Boeddha-figuur bevatten. Wie door de gaten in de stoepa’s de Boeddhabeelden kan aanraken, vindt volgens het lokale bijgeloof het eeuwige geluk. Het majestueuze bouwwerk is 33,5 meter hoog en 123 meter lang én breed. Het boeddhistische tempelcomplex is opgebouwd als een grote stoepa.

Symbolische betekenis van de Borobudur op Java

Bovenop de zes onderste terrassen staan nóg drie etages. Maar de bovenste etages zijn rond. Ze vertegenwoordigen samen de boeddhistische kosmos. De 72 kleinere klokvormige stoepa’s zijn allemaal gebouwd rondom één grote centrale stoepa. Deze staat symbool voor ‘Nirwana’; de hoogste staat van lichamelijke en spirituele perfectie die door de mens bereikt kan worden. Elke Boeddhist wil namelijk uiteindelijk in het Nirwana (hiernamaals) terecht komen. Alle kleine stoepa’s vertegenwoordigen, van onder naar boven, de weg die elke Boeddhist moet afleggen om in het Nirwana recht te komen.

Borobudur sunrise: betoverende ervaring!

De Borobudur sunrise, oftewel zonsopgang bij de Borobudur, is het allermooiste moment om de tempel te bezoeken. Je kunt waanzinnige foto’s maken van de tempel op de voorgrond en de opkomende zon op de achtergrond. Natuurlijk kan je ook pech hebben, zoals wij: we bezochten de Borobudur op een bewolkte dag. Maar zelfs als het mistig is en de zonsopgang niet goed te zien is, zorgt de perfecte lichtval op dit tijdstip nog altijd voor de mooiste foto’s.
Om de Borobudur sunrise mee te maken, verzamel je bij de ingang bij het Manohara Hotel en mag je vanaf 4.30 uur ’s morgens naar binnen.

Borobudur sunrise tickets en kosten

De kosten voor een Sunrise ticket bedragen 450.000 Indonesische rupiah (circa € 25,-) per volwassene. Bij de ingang kun je ervoor kiezen om een lokale gids in te huren voor 200.000 – 250.000 rupiah per uur. Wist je trouwens dat de Borobudur ’s morgens nog steeds dient als een gebedsoord? Pelgrims lopen elke etage 7 maal rond met de klok mee. Ook dat kun je aanschouwen tijdens de Borobudur sunrise.

Borobudur tickets en entreekosten voor toegang overdag

Boek je niet de zonsopgang tickets maar wil je de Borobudur tempel liever overdag bezoeken? Dan heb je toegang vanaf 6.00 uur tot 17.00 uur. Normale entreetickets kosten 340.000 Indonesische rupiah (circa € 20,-) per volwassene. Een lokale gids kost overdag circa 75.000 – 100.000 rupiah per uur. Een combiticket met de Prambanan tempel kost ongeveer 540.000 rupiah (circa € 30,-).
Lees hieronder verder als je jouw Borobudur tickets vooraf online wilt boeken!

Borobudur Tickets en de leukste Tours

Natuurlijk kun je ’s morgens en overdag ook een Borobudur tour boeken en met een lokale gids op pad gaan. Wij vinden een bezoek met een tourguide echt van toegevoegde waarde omdat je zóveel meer te weten komt over de betekenis en de reliëf-tekeningen die staan afgebeeld op de tempel. Boek je een tour waarbij de gids niet mee gaat het tempelcomplex in, dan kun je ter plaatse dus alsnog een lokale gids inhuren. Dit zijn de leukste tours:

Borobudur bezoeken: hoe kom je er?

De Borobudur ligt 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Deze leuke stad is daarom een goede uitvalsbasis voor je bezoek. Overdag kun je gebruik maken van de lokale bus of per brommer/scooter op eigen houtje de Borobudur bezoeken. Wil je de zonsopkomst zien, dan ben je aangewezen op een taxi. Vanuit het centrum van Yogyakarta kost dit je circa € 7,-.

Verhaal van Boeddha op de muren van de tempel

Wat veel bezoekers niet weten, is dat de muren van de Borobudur tempel, net als bij de Prambanan tempel, een verhaal vertellen. In de bas-reliëfs op de Borobudur staat het verhaal over het leven van Boeddha afgebeeld.

Onze reistip: We raden daarom aan om de Borobudur (of ‘Boeroeboedoer’) met een gids te bezoeken, die je alles kan vertellen over Boeddha terwijl je het verhaal ziet afgebeeld in de reliëfpanelen op de tempelmuren.

Hoe oud is de Borobudur?

De Borobudur werd gebouwd in de periode 750 – 850 en de bouw moet minstens 80 jaar hebben geduurd. Het tempelcomplex heeft wel eeuwenlang verborgen gelegen onder vulkanische as en begroeiing. Vlakbij de tempel ligt namelijk de Merapi vulkaan; de meest actieve vulkaan van Indonesië. De Borobudur werd pas herontdekt in 1814 door de Britten, ten tijde van het Engelse bewind in toenmalig Nederlands-Indië.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten