Bolaven Plateau

Bolaven Plateau

Prachtige watervallen, weelderige koffieplantages, gastvrije etnische minderheden en authentieke Laotiaanse dorpjes; dát vind je in Laos’ mooie Bolaven Plateau. Gelegen in het zuidelijke deel van Laos, op een steenworp afstand van Pakse en de 4000 Islands.

Een bezoek aan het dramatische landschap van het Bolaven Plateau is een ‘must’ voor iedereen die kennis wil maken met het échte Laos. Veel bezienswaardigheden zijn al te vinden op 30 kilometer afstand van de stad Pakse. Je kunt een dagtour maken vanuit Pakse, maar leuker is om meerdere dagen uit te trekken voor het Plateau en op pad te gaan met je eigen scooter. Wij toerden er twee dagen rond en zagen 5 mooie watervallen, meerdere koffieplantages, lokale dorpjes en bezochten een dorp van de Laven, de etnische minderheid waar het gebied naar is vernoemd.

Bezienswaardigheden in het Bolaven Plateau

Tad Fane waterval

De meest spectaculaire waterval van het Bolaven Plateau is Tad Fane; twee stromen die maar liefst 120 meter van een berg naar beneden storten. De waterval is het best te bekijken vanaf het uitzichtpunt bij het Tad Fane Resort, een ideale fotografielocatie.
Kosten: 5000 Kip per persoon. Locatie: Route 16, op 38 km vanaf Pakse en 12 km van Paksong.

Tad Fane waterval
Tad Yuang waterval

Tad Yuang waterval

De indrukwekkende watermassa van Tad Yuang valt 40 meter diep naar beneden in een waterpoel, omgeven door jungle. Om bij het uitzichtpunt te komen, klim je een stukje naar beneden via een steile trap. Het is mogelijk om bij de voet van de waterval te zwemmen in de poel.
Kosten: 10.000 Kip per persoon. Locatie: Route 16, op 40 km vanaf Pakse en 10 km van Paksong.

Tad Champee waterval

Tad Champee is een niet al te hoge, maar vooral brede waterval te vinden tussen de koffieplantages. Je kunt afdalen naar de voet van de waterval via een wandelpad of een steile trap. De twee lokale eettentjes bij Tad Champee zijn een goede plek voor een lunchstop als je op eigen gelegenheid het Bolaven Plateau verkent.
Kosten: 3000 Kip per persoon. Locatie: Route 16, op 38 km vanaf Pakse. Schuin tegenover de afslag naar de Tad Fane waterval.

Tad Champee waterval
Tad E-Tu waterval

Tad E-tu waterval

Tad E-tu is gemakkelijk te vinden bij het Ban E-tu Waterfall Resort. Een brede waterval met een grote poel eronder waarin je kunt zwemmen. Via de steile trap kun je afdalen naar beneden, van waaraf je vaak een regenboog voor de waterval kunt spotten.
Kosten: 7000 Kip per persoon. Locatie: Route 16, op 35 km vanaf Pakse en 15 km vanaf Paksong.

Koffieplantages en koffietours

Onderweg naar het Bolaven Plateau (vanuit Pakse richting Paksong) kom je de grote Dao koffiefabriek tegen. Niet lang erna wordt de weg geflankeerd door koffieplantages. Stop in één van de zijwegen om de groene en bruine koffiebonen van dichtbij te bekijken.
Wil je meer te weten komen over de Laotiaanse koffie, maak dan een koffietour. In Paksong kun je een tour maken bij ‘Koffies Coffee’, een Nederlander die gelieerd is aan Won Coffee en rondleidingen en workshops geeft voor circa 50.000 Kip per persoon. Voor een kortere, gratis tour kun je terecht bij CPC Coffee.

 

De koffieteelt in deze regio werd door de Fransen geïntroduceerd rond 1920 en floreerde in de decennia erna. De Tweede Wereld Oorlog zorgde er echter voor dat veel Fransen de plantages verlieten. Een nieuwe bloeiperiode werd ruw verstoord door de Vietnamees-Amerikaanse oorlog in de jaren ’50, ’60 en ’70, waarbij grote delen van het Bolaven Plateau werden platgebombardeerd door de Amerikanen, vanwege de Vietnamese Ho-Chi-Minh-Trail sluiproutes die in deze jungle verscholen zouden liggen. Het gebied werd één van de zwaarst gebombardeerde regio’s Zuidoost-Azië.
Toch komt vandaag de dag weer 95% van Laos’ koffie uit dit gebied. Ruim 5000 lokale families leven in deze regio van het verbouwen van de Robusta en Arabica koffie.

Bezoek de etnische minderheden

Het Bolaven Plateau is vernoemt naar de Laven, een etnische minderheid waarvan nog zo’n 40.000 mensen in de omgeving van Paksong wonen. Ook andere minderheden, zoals de Aluk, Katang en Taoy, leven in deze regio. Op diverse plekken kun je een dorp van één van deze groepen bezoeken en kennis maken met hun traditionele levensstijl.

 

Wij bezochten een etnisch dorp dat bij de mooie Maak Ngaew waterval gelegen is. Houten huizen staan her en der verspreid in het kleine dorp en hanen, kippen en varkens lopen er vrij rond. Midden in het buurtschap staat een houten gebouw waarin een minimuseum is gehuisvest. Hier worden allerlei gebruiksvoorwerpen van de volksstam tentoongesteld.
Enkele bewoners zitten in kleurrijke kleding op de trappen voor hun huizen. Eén van de mannen haalt trots zijn pijp tevoorschijn als we hem vragen of we een foto mogen maken. Bij de vrouwen bewonderen we hun opvallende oorbellen. De mensen leiden een rustig bestaan en hebben geen bezwaar tegen onze aanwezigheid. Wij zijn op dat moment de enige bezoekers. De 15.000 Kip entree die je betaalt bij de ingang (voor een bezoek aan het dorp en waterval samen) komt ten goede aan de bewoners van het dorp.

Routes en planning om het Bolaven Plateau te bezoeken

Pakse is het start- en eindpunt voor je bezoek aan het Bolaven Plateau. Breng tussendoor enkele dagen door op het Bolaven Plateau zelf.
Wij huurden een scooter voor drie dagen bij Miss Noy & Yves en verbleven twee nachten in het Sabaidee Valley Resort, op 33 km rijden vanuit Pakse. Van daaruit zijn alle bovengenoemde bezienswaardigheden heel goed te bereiken met de scooter. Wij vonden dit een erg prettige manier van reizen, met een heerlijk resort als uitvalsbasis en overdag zelf op pad zonder al te ver te hoeven rijden.
Bezoekers die dieper het Bolaven Plateau in willen, kun de plaats Tat Lo gebruiken als uitvalsbasis.

Motorcycle Loop

Het is ook mogelijk om een ronde te rijden; de zogenoemde ‘motorcycle loop’. Hiervoor heb je minimaal drie dagen de tijd nodig en je kunt kiezen uit de ‘Small Loop’ of de ‘Big Loop’. Je begint en eindigt de route in Pakse en komt onderweg langs watervallen, koffieplantages en etnische dorpen, maar sommigen liggen net wat dieper verstopt. Onderweg kun je slapen in Home Stays, bij de mensen thuis. Hou wel rekening met langere reisafstanden en eenvoudige slaapgelegenheden indien je voor deze optie kiest.

Maak je liever een dagtrip naar het Bolaven Plateau vanuit Pakse, informeer dan bij de diverse reisbureaus in het centrum van Pakse die je hiermee op weg kunnen helpen.

Andere tips in Pakse en omgeving

Scooter huren in Pakse

Sabaidee Valley Resort

Pakse