Bagan

Bagan Myanmar

Tempelstad Bagan is één van de bekendste attracties in Myanmar en een absolute ‘bucklist-ervaring’. Meer dan 2000 eeuwenoude tempels en ruïnes liggen hier verspreid in een gigantisch archeologisch gebied. Een sprookjesachtig tafereel dat je helemaal zelf of met een gids kunt verkennen, per fiets of elektrische scooter. Ga op ontdekkingsreis en bekijk de mooiste en meest mysterieuze tempels, pagodes en kloosters. Allemaal gebouwd tussen de 11e en de 13e eeuw, toen waren het ruim 10.000 tempels, door vorsten die heersten over het toenmalige Pagan koninkrijk.

Ballonvaart over Bagan

Bijzonder is het bijwonen van een zonsopgang over het archeologisch terrein vanaf één van de tempels. Of maak een ballonvaart over het gebied en aanschouw het meesterwerk van de koningen van Bagan vanuit de lucht. Zonsondergang en een bezoek aan de uitkijktoren zijn andere aanraders. Maar het allerleukst is een route langs bekende en onbekende tempels door het prachtige landschap vol zandpaden. Soms zullen de meest populaire pagodes indruk maken, maar wees niet verbaasd als het juist de kleine, naamloze tempels zijn waar je geen andere toeristen tegenkomt die je de magie van Bagan pas echt laten voelen.

Aardbevingen

Bagan ligt in een zone waar veel aardbevingen voorkomen. Honderden aardbevingen hebben de afgelopen eeuwen schade toegebracht aan de tempels. Renovatiewerkzaamheden zijn mede daarom een doorlopend proces, al gebeuren deze vanuit het oogpunt van Unesco lang niet altijd volgens het boekje (met materialen en technieken die ook in de bouwperiode werden gebruikt).
De laatste aardbeving van september 2016 heeft flinke nieuwe beschadigingen veroorzaakt, van afgebroken tempeltoppen tot scheuren en afgebrokkelde daken. Wij bezochten het complex eind 2016, een flink aantal tempels stond toen nog in de steigers of was alleen van buiten te bezichtigen wegens gevaar voor vallend puin. Laat dat je echter niet weerhouden van een bezoek aan Bagan; er blijven genoeg prachtige tempels over die het bezichtigen meer dan waard zijn.

Hostels en Hotels Bagan

Budget:
BaobaBed Hostel Bagan@ Bagan May (tof en sociaal hostel met zwembad – dorms en privékamers)
Of:
Ostello Bello Bagan Pool Hostel (ook gezellig, sociaal en hostel met zwembad – dorms en privékamers)
Middenklasse:
Arthawka Hotel (prima middenklasse hotel met zwembad)
Luxe:
Ananta Bagan (luxe, stijlvol, mooi zwembad)

Wij sliepen in Bagan in het gezellige dorpje Nyaung U, een klein stadje op enkele kilometers vanaf het tempelgebied met een leuke straat vol restaurants. Andere opties zijn het rustigere New Bagan en Old Bagan.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Bagan

Reisinformatie Myanmar

Beste reistijd Myanmar: november tot en met februari
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Vliegtijd Myanmar: 10,5 uur bij een rechtstreekse vlucht
Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Leukste reizen voor koppels: FOX verre reizen of Shoestring
Leukste reizen voor gezinnen: Riksja Travel of Mooi Vakanties
Visum Myanmar: E-visums.nl
Bekijk en vergelijk vakanties en rondreizen Myanmar

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

GlobeHopper reistips

Andere tips in Myanmar

Mandalay

Inle Lake

Yangon

Rondreizen met Bagan

Rondreis Myanmar in 10 dagen Highlights in vogelvlucht

Rondreis Myanmar in 2 weken Highlights van Myanmar

Rondreis Myanmar in 2 weken Van Mandalay naar Yangon

Rondreis Myanmar in 3 weken Highlights met trekking en tropisch strand

Rondreis Myanmar in 3 weken Highlights met Kyaikto en tropisch strand

Rondreis Myanmar Backpacken vanuit Thailand (over land)

Rondreis Thailand en Myanmar in 3 weken Combinatiereis vol hoogtepunten