Bezoek het Anne Frank Huis

Anne Frank huis Amsterdam

Het Anne Frank Huis (Anne Frank Museum) is en enorm belangrijk deel uit de Nederlandse geschiedenis en móet je een keer bezocht hebben. Dit is de plek waar de Joodse Anne Frank zich in de Tweede Wereldoorlog met haar familie jarenlang schuil hield voor de Duitse bezetters. Hier schreef ze ook haar beroemde dagboek. Het Achterhuis, zoals het Anne Frank Museum ook wel wordt genoemd, is één van de drukst bezochte musea in Amsterdam. Hieronder vind je alle nuttige informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan het Anne Frank Huis. 

Je kunt alle belangrijke kamers in het huis bezoeken. Ook is een extra deel van het huis ingericht als museum, waar je meer te weten komt over Anne, haar familie, de heer Pferrer en het gezin Van Pels die er eveneens allemaal onderdoken.

Anne Frank Huis handige informatie

Het Anne Frank Huis ligt op loopafstand van het Centraal Station (20 min.) en de Dam (10 min.). Op de website van het Anne Frank Huis kun je alle praktische informatie vinden die je nodig hebt (openingstijden, prijzen voor Anne Frank Museum tickets, etc.).

Anne Frank Huis tickets in 2018 en 2019

De meest belangrijke tip die wij je kunnen geven: koop je tickets voor het Anne Frank huis altijd online! Voorheen kon je tickets ook aan de deur kopen (met lange wachtrijen), maar sinds 2018 is dit niet meer mogelijk. Het Anne Frank Huis is in 2018 alléén toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met tijdslot. Deze zijn alleen te koop via de website www.annefrank.org. 80% Van de tickets wordt precies twee maanden van tevoren vrijgegeven. Op de dag zelf komt de overige 20% beschikbaar. Indien online tickets zijn uitverkocht, kun je dus geen ticket meer bij de ingang van het museum kopen. Online tickets zijn alleen geldig op naam en op de datum en het tijdstip dat is geselecteerd, tickets kunnen niet worden geruild of worden teruggenomen.

Anne Frank Huis openingstijden

Het Anne Frank museum is alle dagen van de week geopend. Van april t/m oktober is het Anne Frank Huis dagelijks geopend van 09:00 tot 22:00 uur. In de maanden juni, juli en augustus opent het museum om 08:30 uur. Van november t/m maart is het Anne Frank Museum geopend van 09:00 tot 19:00 uur en op zaterdagen tot 22:00 uur. Op Jom Kipoer (19 september 2018) is het museum gesloten.

Kaartjes voor het Anne Frank Huis zijn vaak weken van tevoren uitverkocht op de website, dus schaf ze meteen aan zodra je weet wanneer je gaat. Dat kan via de link hierboven, klik op Anne Frank Museum / Online kaartverkoop.

Anne Frank Museum bezoeken

Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam, vlakbij de Westerkerk, aan Prinsengracht 263-267. Vanaf het Centraal Station kun je er in 20 minuten naartoe lopen, of de tram of bus nemen naar halte ‘Westermarkt’.

Tip: maak een wandeling door Amsterdam met een professionele gids die jou Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog door de ogen van Anne Frank laat zien. De tour gaat van de Joodse wijk naar de Jordaan, waar het Anne Frank Huis is gelegen, en geeft een bijzonder beeld van het leven van Anne Frank.

Leven van Anne Frank in een notendop

Voordat je het Anne Frank Huis bezoekt, is het fijn om op de hoogte te zijn van wat zich heeft afgespeeld in haar leven. Hieronder een overzicht van het leven van Anne Frank en haar familie in een notendop.

Anne Frank in Duitsland

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Hier woont de familie van haar vader al generaties lang. Het Joodse gezin bestaat uit vader Otto, moeder Edith, dochter Margot (3,5 jaar ouder dan Anne) en Anne zelf. De familie Frank besluit Duitsland te verlaten vanwege de economische crisis, de opkomst van Hitler en het groeiende antisemitisme in Duitsland.

Familie Frank verhuist naar Amsterdam

De familie verhuist naar het Merwedeplein in Amsterdam. Otto Frank zet hier een bedrijf op en de kinderen gaan naar school. Maar dan neemt de oorlogsdreiging in Europa toe. De familie Frank probeert te emigreren naar Engeland of de Verenigde Staten, maar dat mislukt. Op 1 september 1939 valt Duitsland Polen binnen en begint de Tweede Wereldoorlog.

Oorlog in Nederland

Op 10 mei 1940 is Nederland aan de beurt. Vijf dagen later geeft Nederland zich over en wordt het bezet. Al snel volgen er allerlei anti-Joodse maatregelen. Margot en Anne Frank moeten naar een Joodse school en vader Otto Frank raakt zijn bedrijf kwijt. Meerdere incidenten leiden ertoe dat de familie Frank moet onderduiken. Het bedrijf van Otto Frank aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam heeft een achterhuis dat als schuilplaats ingericht wordt. Samen met Otto Frank’s Joodse medewerker Hermann van Pels en met hulp van medewerkers Johannes Kleiman en Victor Kugler wordt de schuilplaats ingericht.

Onderduiken in het Achterhuis

In juli 1942 duikt Anne Frank met haar familie onder. De familie Van Pels volgt een week later. In november 1942 arriveert de achtste onderduiker in het achterhuis: tandarts Fritz Pfeffer. Ruim twee jaar verblijven de families in het Achterhuis. Meerdere kantoor- en magazijnmedewerkers helpen hen aan eten, kleding, boeken en berichten uit de buitenwereld. Maar het leven in het Achterhuis is voor Anne Frank en de andere onderduikers erg beangstigend. Anne Frank houdt over alles een dagboek bij, dat ze kort voor ze moest onderduiken kreeg voor haar verjaardag.

Verraden en deportatie

Op 4 augustus 1944 worden alle onderduikers in het Achterhuis samen met helpers Johannes Kleiman en Victor Kugler gearresteerd. Alle onderduikers inclusief Anne Frank worden gedeporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. De helpers belanden in kamp Amersfoort, maar weten weer vrij te komen. Vlak na de arrestatie worden papieren uit het Achterhuis, waaronder het dagboek van Anne Frank, gered. Wie de onderduikers heeft verraden is nooit opgehelderd.

Otto Frank enige overlevende

Vader Otto Frank is van de acht onderduikers de enige overlevende van de Tweede Wereldoorlog. In juni 1945 komt hij aan in Nederland. Dat zijn vrouw Edith is overleden weet hij inmiddels, maar over Anne en Margot is niets bekend. Hij gaat op zoek maar hoort al snel dat Margot en Anne Frank allebei in concentratiekamp Bergen-Belsen zijn omgekomen door ontbering en ziekte. Otto Frank krijgt het dagboek van Anne overhandigd en is onder de indruk van haar verhalen. Vrienden overtuigen hem het dagboek uit te brengen als boek.

Dagboek van Anne Frank en het Anne Frank Museum

Op 25 juni 1947 verschijnt het boek Het Achterhuis, in een oplage van 3000 exemplaren. Daarna volgden drukken in vele talen, een film en een toneelstuk over Anne Frank. In 1960 wordt het Anne Frank Huis een museum, dat je vandaag de dag kunt bezoeken in Amsterdam. Otto Frank blijft betrokken bij de Anne Frank Stichting en zet zich zijn leven lang in voor mensenrechten. Hij sterft in 1980.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.


Dit bericht is alleen zichtbaar voor beheerders.
Probleem met het weergeven van Facebook berichten.
Klik om de fout te tonen
Fout: Serverconfiguratiefout

Andere leuke reistips en informatie