Angkor Wat: praktische informatie voor je bezoek

Angkor Wat Siem Reap Cambodja

Angkor Wat is één van ’s werelds meest indrukwekkende tempelcomplexen, te vinden op een steenworp afstand van Cambodja’s leuke stad Siem Reap. Velen denken bij Angkor Wat alleen aan dé Angkor Wat tempel die de meeste reisbrochures siert, maar niets is minder waar; dit is het grootste religieuze complex ter wereld. Het immense 400 km2 archeologische park ligt bezaaid met meer dan 1000 tempels. Stuk voor stuk overblijfselen van verschillende hoofdsteden uit het Khmer-rijk; een oude beschaving in Zuidoost-Azië wiens machtscentrum was gelegen in het westen van Cambodja, van de 9e tot de 15e eeuw.

Het sprookjesachtige Angkor Wat staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Archeologen uit de hele wereld werken continue aan renovaties van de tempels. De kans is groot dat je één of meerdere teams aan het werk ziet tijdens je bezoek.

Welke tempels móet je zien in Angkor Wat?

Veel bezoekers plannen 2 of 3 dagen tijd in voor Angkor Wat. Daarmee kun je onmogelijk alles bekijken, dus welke tempels móet je zien? Bekijk onze Top 10 mooiste tempels in Angkor Wat. Daar vind je meer informatie over de tempels en onze foto’s & filmpjes van de tempels. Ben je op zoek naar de ideale verdeling van je tijd in Siem Reap en Ankor Wat? Bekijk dan onze reis- en routeplanner Siem Reap & Angkor Wat in 3 dagen.

Entreetickets voor Angkor Wat

Entreetickets voor Angkor Wat zijn beschikbaar in 3 verschillende varianten:

  • Eéndaagse pas, US$ 37,- per persoon.
  • Driedaagse pas, US 62,- per persoon.
  • Zevendaagse pas, US$ 72,- per persoon.

De entree tickets zijn te koop bij het ticketbureau dat op de route ligt van Siem Reap naar Angkor Wat. Er wordt een foto gemaakt die op de entreepas wordt geprint, de passen zijn dus persoonlijk. Je mag op één dag wel meerdere keren het complex in- en uitreizen. Sommige reizigers gaan naar het tempelcomplex voor zonsopgang, keren dan terug naar hun hotel voor het ontbijt en vervolgen hun bezoek later op de dag. Zolang dit op dezelfde dag gebeurt, is een ééndaagse pas voldoende.
Bezoek je het tempelcomplex zonder geldig entreebewijs, dan riskeer je een boete van US$ 100,-.

Plan je bezoek aan Angkor Wat

Angkor Wat beschikt zelf niet over hotels en guesthouses. De uitvalsbasis voor een bezoek aan het tempelcomplex is Siem Reap, dat slechts 6 kilometer verderop ligt. Vanuit Siem Reap kun je tours met gids boeken naar de tempels, maar je kunt het terrein ook op eigen gelegenheid bezoeken:

Angkor Wat bezoeken per tuktuk

Een tuktuk met chauffeur brengt je vanuit de stad voor circa US$ 15,- tot US$ 20,- naar het Angkor Wat tempelcomplex en neemt je op het terrein mee naar alle tempels die je er wilt bezoeken. De chauffeur wacht netjes tot je klaar bent voor de volgende tempel en staat een gehele dag tot je beschikking. Wil je de zonsopgang meemaken bij Angkor wat, dan rekent de tuktuk-chauffeur vaak enkele dollars extra voor een vroege start of voor het tussentijds terugkeren naar je hotel voor bijvoorbeeld een ontbijt. Zorg wel dat je een reisgids meeneemt om informatie op te zoeken over de tempels. De chauffeurs fungeren niet als gids.

Angkor Wat bezoeken per fiets

Fietsen naar Angkor Wat kan ook. Huur voor circa US$ 2,- tot US$ 4,- een fiets in Siem Reap en ga op eigen houtje naar het archeologisch park. Hou er wel rekening mee dat sommige tempels ver uit elkaar liggen, dus stippel van tevoren een logische route uit die haalbaar is in de Cambodjaanse zon.

Dresscode tijdens je bezoek aan Angkor Wat

Tijdens een bezoek aan religieuze gebouwen en tempels in Azië geldt meestal een ‘dress code’, zo ook bij Angkor Wat. Draag een t-shirt waarbij in elk geval je schouders en het bovenste stuk van je bovenarmen bedekt zijn. Broeken en rokken dienen minimaal tot je knieën te reiken. Bij de meeste tempels in Angkor Wat is dit een officiële regel en word je niet toegelaten als je in een hemdje en shorts verschijnt. De dresscode geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Beste reistijd Angkor Wat

De droge maanden november tot maart vormen de beste periode om Angkor Wat te bezoeken. Het is dan echter wel hoogseizoen, dus hou er rekening mee dat je zeker niet alleen zult rondstruinen bij Cambodja’s topattractie. Juli en augustus vormen een goed alternatief qua beste reistijd, met vaak iets minder drukte en een natuur die volop in bloei staat. Maart tot mei zijn de bloedhete maanden.
Wij bezochten Angkor Wat eenmaal in de maand maart, toen het inderdaad altijd zonnig maar wel erg warm was. En we waren er eenmaal in de maand oktober, midden in het regenseizoen dat van september tot begin november loopt. Een voordeel is dat er lang niet zoveel bezoekers zijn als in de hoogseizoen-maanden. Een nadeel; het hoeft niet, maar het kán zomaar uren achter elkaar regenen. Wij schuilden tijdens een flinke hoosbui circa 4 uren lang in Angkor Wat; als je érgens moet schuilen, dan is een sprookjesachtige eeuwenoude tempel geen slechte plek…

Visum aanvragen voor Cambodja

Bij een bezoek aan Cambodja is een visum verplicht. Met een e-visum Cambodja mag je het land binnen komen via de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap, Cham Yeam, Poi Pet of Bavet. Kom je op een andere manier Cambodja binnen, bijvoorbeeld over land vanuit Thailand, Laos of Vietnam, dan mag je geen gebruik maken van een e-visum.

Voor vertrek een visum voor Cambodja aanvragen kan volledige online. Binnen een week heb je deze dan in huis. Het visum is 90 dagen geldig vanaf het moment dat deze is goedgekeurd. Met het visum mag je 30 dagen in Cambodja blijven, dus de daadwerkelijke reisdata zijn flexibel. Vraag je visum nu aan via onze partner VisumBuitenland.nl.

Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHoppers Lennox & Zoë) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.

Leuke activiteiten

Andere tips in Siem Reap

Top 10 mooiste tempels in Angkor Wat

Phare Circus: Spetterende theatershow

Tips voor hotels in Siem Reap