Wandelroute Amsterdam binnenstad & grachtengordel

Wandelroute Amsterdamse binnenstad & grachtengordel

Gratis wandelroute Amsterdam! Een wandeling door het historische centrum van Amsterdam is de leukste manier om de binnenstad, een stukje Unesco Werelderfgoed, te verkennen. Maar waar begin je? Wij stippelden deze mooie route uit! Als je naar de kaart van Amsterdam kijkt, concentreer je dan op de grachtengordel. Hier ligt 750 jaar geschiedenis aan je voeten. Je vindt er de leukste straatjes, pittoreske grachten, pakhuizen uit de Gouden Eeuw, winkels en boetieks. En je kan onderweg stoppen bij leuke koffie- en lunchplekjes.

Wandelroute door Amsterdam

Hieronder vind je een leuke wandelroute door de binnenstad Amsterdam waarbij je heel veel highlights tegenkomt die we op GlobeHopper uitlichten. Wij maakten deze wandelroute speciaal voor jou, om Amsterdam te ontdekken. De route is opgesplitst in twee delen, zodat je makkelijk kunt kiezen of je de hele wandeling wilt maken of slechts een deel. Beide routes, hieronder op de kaartjes, duren circa 2 uur in rustig wandeltempo exclusief de stops. Trek er een goede ochtend/middag voor uit, of een hele dag als je onderweg de gezellige terrassen meepakt!

Route Amsterdam Centraal – Spui

Route Spui – Dam

Wandelroute Amsterdam deel 1: Centraal Station – Nieuwmarkt – Dam – Anne Frank Huis – Spui

Je begint bij het Centraal Station. Via de beroemde Zeedijk en de Chinese buurt wandel je naar de Nieuwmarkt. Neem hier een kijkje bij de Waag. Je doorkruist de Rosse buurt, op weg naar de Oude Kerk. Daarna volgt de Beurs van Berlage. Via het Damrak wandel je naar de Dam. Bekijk hier het Nationaal Monument op de Dam, ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog, de Nieuwe Kerk en het Koninklijk Paleis op de Dam.

Je wandelt naar het Anne Frank Huis en komt onderweg Homomonument, een symbool voor de homo-emancipatie, en de Westerkerk tegen. Vervolgens via de Westermarkt en de Keizersgracht naar de leuke 9 Straatjes. Dan naar het verrassende Begijnhof, dat direct aan het Spui ligt.

Wandelroute Amsterdam deel 2: Spui – Vondelpark – Museumplein – Dam

Vanaf het Spui wandel je langs het Koningsplein en over de Leidsestraat naar het Leidseplein. Dan verder naar het Vondelpark. Heb je de tijd? Loop dan het park een stukje in voor een drankje bij Vondelpark3 of neem, recht tegenover de ingang van het park, een kijkje op het Max Euweplein waar je een levensgroot schaakspel kunt volgen.

Vanaf hier kun je een stukje van de route afsnijden en direct richting Rembrandtplein lopen, maar we raden aan om de stops in kleurrijke volksbuurt De Pijp mee te nemen. Eerst maak je echter een stop bij het Museumplein, waar je het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Rijksmusum, het Moco Museum (met een permanente tentoonstelling van Banksy) en het Concertgebouw vindt.

Daarna volgt de Albert Cuypmarkt en ook het Marie Heinekenplein. Tussen deze twee plekken kom je veel cafés en restaurantjes tegen waar je een pauze kunt inlassen. Na het Marie Heinekenplein, net voor je de Stadhouderskade oversteken, tref je de vroegere Heineken Brouwerij met de Heineken Experience aan je rechterzijde.

Over de Reguliersgracht, met mooie fotogenieke plekken, wandel je naar het Rembrandtplein waar je op de foto kunt met de bronzen beelden van De Nachtwacht. Neem een kijkje bij Theater Tuschinski, waar Nederlands bekendste filmpremières plaatsvinden. Vervolgens loop je via het Rokin, met aan de rechterkant van de weg nog enkele leuke cafés voor een stop, terug naar de Dam. Is je eindstop het Centraal Station, dan hoef je vanaf de Dam alleen het Rokin nog af te lopen, deze weg leidt rechtstreeks naar Amsterdam Centraal. Hier komt je wandelroute Amsterdam ten einde.

Parkeren in Amsterdam

Kom je niet met de trein naar Amsterdam? Maak dan gebruik van de P+R (Park and Ride) mogelijkheden. Op een tiental parkeerplaatsen in Amsterdam parkeer je dan vanaf 1 euro per dag. Met het OV ben je van daaruit vaak binnen een kwartiertje in het centrum van de stad. Meer info.

Vind je ideale vakantie met de GlobeHopper Vakantiewijzer
Over GlobeHopper

Wie is GlobeHopper

GlobeHopper is een online reismagazine boordevol leuke reistips, de mooiste hotspots & onbekende plekjes, waanzinnige rondreizen en toffe stedentrips.  Wij, Ydwer & Monique, nemen je mee naar onze favoriete plekken op aarde. Omdat we zelf al jarenlang de aardbol rondreizen (eerst als solo-backpackers, daarna met elkaar en sinds kort met onze mini-GlobeHopper Lennox) hebben we heel veel persoonlijke reistips die we hier graag met je delen! Meer over ons.


Dit bericht is alleen zichtbaar voor beheerders.
Probleem met het weergeven van Facebook berichten.
Klik om de fout te tonen
Fout: Serverconfiguratiefout

Top 5 leukste tips voor een weekend Amsterdam

Hotels in Amsterdam

Andere leuke reistips en informatie