Aalmoes ceremonie

Aalmoes ceremonie Luang Prabang

De aalmoes ceremonie in Luang Prabang is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. ’s Morgens bij zonsopgang, rond 5.30 uur, verlaten de monniken hun tempels en wandelen ze blootsvoets in hun oranje gewaden door de straten van Luang Prabang. Om hun schouders hangen bedelkommen waarin ze voedsel verzamelen. Boeddhisten langs de straat geven handjes rijst aan de monniken, als respectvolle geste en spirituele traditie. De monniken nemen het voedsel aan om hun Boeddhistische belofte te demonstreren; het leven in armoede en vernedering.
Deze mooie, meditatieve ceremonie vindt elke ochtend overal in Laos plaats, maar Luang Prabang is een prachtige plek om dit bij te wonen vanwege de vele tempels in de stad en de romantische, pittoreske straten.

Misdragingen van toeristen

De keerzijde; de aalmoes ceremonie trekt tegenwoordig enorm veel toeristen, die niet altijd even respectvol met de situatie omgaan. Langs de kant van de straten Th Sakkarin (in het verlengde van de Night Market) en Th Kamal staan krukjes opgesteld zodat toeristen ook kunnen deelnemen aan het uitreiken van voedsel. Lokale mensen verkopen hen mandjes goedkope rijst en snacks om weg te geven. De meeste toeristen kennen de regels en gebruiken die gepaard gaan met het overhandigen van rijst echter niet of zitten er vooral om op de foto te gaan. Sommige omstanders drukken hun camera bijna in de gezichten van de monniken om foto’s te nemen van het tafereel…

De aalmoes ceremonie blijft een bijzondere traditie die de meeste bezoekers graag willen zien. Maar zorg dat je de monniken respecteert en hou je aan de ongeschreven regels die bij de ceremonie horen. Wij vonden het pijnlijk om te zien van hoe dichtbij bezoekers foto’s namen, hoe meisjes in hotpants zich tussen de monniken mixten, hoe de monniken werden opgehouden omdat toeristen die rijst uitdeelden eerst met hen op de foto wilden en ga zo nog maar even door.

Tips voor je bezoek aan de aalmoes ceremonie:

– Zorg dat je gepaste aftand houdt van de ceremonie.
– Druk nooit je camera onder de neus van de monniken. Foto’s maken mag, maar doe het vanaf de overkant van de straat en gebruik je zoom. Gebruik bovendien geen flits.
– Draag gepaste, bedekkende kleding waarbij in elk geval je bovenarmen en benen volledig bedekt zijn.
– Wees stil tijdens de ceremonie.

Deelnemen aan de aalmoes ceremonie

Wil je deelnemen aan het uitdelen van het voedsel, doe dit dan alleen als het voor jou ook echt betekenis heeft en verdiep je in de speciale gebruiken die hierbij horen. Zoals het dragen van de juiste kleding, schoenen uit, de juiste zithouding, geen oogcontact maken met de monniken, geen foto’s van jou als je rijst uitdeelt, zorg dat je kwalitatief goed voedsel weggeeft, etc. Ter plaatse kun je informatie inwinnen over de correcte manier om deel te nemen aan de ceremonie, mocht je dat graag willen.

Overvloed aan eten

Omdat er tegenwoordig zoveel toeristen deelnemen aan de ceremonie, zie je de monniken halverwege hun wandeling plaatsmaken in hun bedelkommen door handjes rijst of snacks in een emmer te gooien. Soms wordt dit door armere locals meegenomen, soms wordt het weggegooid. Wij zagen wel dat er om de hoek van Th Sakkarin enkele armere lokale mensen plastic tassen ophielden voor de monniken die de hoek omkwamen, in de hoop dat ze het overvloedige voedsel weg zouden geven.
Wellicht is dat een overweging waard voor toeristen die willen deelnemen aan de aalmoes ceremonie; kijk gewoon toe vanaf gepaste afstand en geef het voedsel dat je hebt gekocht direct aan deze arme Laotianen. De aalmoes ceremonie krijgt voor de monniken dan iets van zijn oorspronkelijke waarde terug, en je maakt enkele lokale mensen die het goed kunnen gebruiken er erg blij mee.

Andere tips in Luang Prabang

Night Market Luang Prabang

Rivieroever Luang Prabang

Hotels in Luang Prabang